Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat zijn FAST-kanalen?

  Gratis online zenders met reclames zijn in opmars. In Amerika zijn er al honderden FAST-kanalen, en bij ons werd SBS6 Classics gelanceerd.
  24 augustus 2022
  comments 0
  Wat zijn FAST-kanalen?

  Bij online tv-aanbieders denken we in eerste instantie aan streamingdiensten, zoals Netflix en Disney+. We betalen elke maand een bedrag en kijken vervolgens zonder gestoord te worden door reclame. In Amerika zijn de laatste jaren aanbieders actief die het helemaal anders aanpakken. Deze online platforms - zoals Pluto TV, Tubi en Xumo - hebben een aanbod van tientallen tot honderden tv-kanalen. Deze zijn helemaal gratis, maar de programma’s worden onderbroken door reclames waar het platform zijn inkomsten uit haalt. Dit model noemen we Free Ad-supported Streaming Television, of kortweg FAST.

   

  Grote groei

  Achter de Amerikaanse platforms zitten grote spelers als Paramount, Fox en Comcast, en ze hebben een enorm bereik. Pluto TV van Paramount Global heeft bijvoorbeeld zo’n 68 miljoen actieve gebruikers. In Nederland is Pluto TV niet actief, maar met een VPN is het platform eenvoudig te bekijken. Voor partijen die de rechten hebben van programma’s vraagt het samenstellen van een FAST-kanaal een minimale investering, en daarom groeit het aantal FAST-kanalen als kool. Maar ook het aantal aanbieders zit in de lift. Zo heeft Amazon een FAST-platform genaamd Freevee en biedt Roku The Roku Channel. De FAST-platforms zijn vooral populair bij cordcutters die afscheid hebben genomen van het zenderpakket van de reguliere tv-aanbieders.

   

  SBS 6 Classics

  In Nederland staat FAST nog in de kinderschoenen. Voor de Amerikaanse platforms heeft ons land wegens zijn kleine taalgebied geen prioriteit. Wel kunnen we in Nederland afstemmen op de FAST-platforms van enkele grote tv-fabrikanten. Wie een niet al te oude Smart TV van Samsung heeft, vindt daarop Samsung TV Plus, een boeket met zo’n vijftig gratis kanalen met nieuws, entertainment, documentaires, sport en muziek. Allemaal buitenlands, en natuurlijk allemaal met reclames. Een recente toevoeging komt van Talpa: het kanaal SBS6 Classics, dat wordt gevuld met programma’s die eerder op SBS6 te zien waren, zoals Man Bijt Hond, Paleis voor een Prikkie en Patty & Gordon op zoek naar de eeuwige jeugd (foto). Naast Samsung heeft ook LG een eigen FAST-platform: LG Channels.

   

  NLZIET

  Het is niet uit te sluiten dat Nederland in de toekomst zijn eigen FAST-platform krijgt met landelijke zenders. Natuurlijk is er al een online platform waar de kanalen van de grote spelers te zien zijn: NLZIET, waarin de NPO, RTL en Talpa samenwerken. Maar NLZIET is reclamevrij, en daardoor niet gratis. Er wordt echter nagedacht over een gratis variant die uit reclames moet worden bekostigd.

  Meer over dit onderwerp

  Reacties

 1. TV-TIP Jurassic World

  Jurassic World
  Veronica om 20:30 uur
  Ruim twintig jaar na de problematische opening van Jurassic Park, functioneert Isla Nublar eindelijk als het dinosaurus-themapark dat John Hammond ooit voor ogen had. Om de bezoekersaantallen hoog te houden, creëren de wetenschappers op het eiland een nieuwe attractie: een genetisch gemodificeerde dino. Hiermee brengen ze echter een monster tot leven dat alles en iedereen in het park in groot gevaar brengt.

  TV-TIP Little People, Big World

  Little People, Big World
  TLC om 20:30 uur
  De verkoop van een gedeelte van de familieboerderij zorgde voor kift tussen Matt en Zach en de lucht is nog steeds niet geklaard. Als Matt een update over de verkoop stuurt, krijgt hij dan ook geen enkele reactie van zijn zoon. En dat schiet Matt weer in het verkeerde keelgat.

  Interview

  • *

   Anne-Mar Zwart

   Blauw Bloed

   Anne-Mar Zwart (37) is de nieuwe presentator van Blauw Bloed, het royalty-programma van de EO dat na ruim een jaar afwezigheid, terugkeert op tv.
   Reacties0 reactie(s)