Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Nationale BBC Radio voor het eerst via Nederlandse ether te ontvangen

    Net als de binnelandse televisiezendes zullen de binnenlandse BBC Radiostations voor het eerst in Nederland via de ether zijn te ontvangen. Het is voor het eerst dat dit buiten Engeland op deze manier mogelijk is.
    Jan-Hein Visser
    1 juni 2011
    comments 0
    Nationale BBC Radio voor het eerst via Nederlandse ether te ontvangen
    Net als de binnenlandse televisiezendes zullen de binnenlandse BBC Radiostations voor het eerst in Nederland via de ether zijn te ontvangen. Het is voor het eerst dat dit buiten Engeland mogelijk is en dat de zenders dus letterlijk 'door de lucht gaan'. BBC Radio 1, 2, 3 en 4 zullen namelijk overal via Digitenne te ontvangen zijn. De radiozenders waren uiteraard al uit de lucht te halen met een vast opgestelde schotel via Astra 2 op 28,2 graden oost.

    Via Digitenne worden de Britse radiozenders nu, weliswaar gecodeerd, ook letterlijk via de Nederlandse zendmasten de ether ingestuurd. En dat mag een redelijk unieke gebeurtenis genoemd worden omdat dit (op soms van atmosferische condities afhankelijke 'FM overspill' uit ZuidOost Engeland na) nergens buiten Engeland zo is. De distributie van BBC Radio 1, BBC Radio 2, BBC Radio 3 en BBC Radio 4 maakt deel uit van de overeenkomst die KPN sloot met de BBC. Aanvankelijk zouden de zenders via Digitenne later starten maar dit blijkt nu toch op 1 juni het geval te zijn. De dekking is daarbij in een aantal grensgebieden zeer tijdelijk nog niet volledig.

    Ontvangst van BBC Radio is trouwens ook via internet mogelijk maar dan wel met relatief lage geluidskwaliteit. De streams in hoge kwaliteit (320 kbps!) zijn enkel voor Britse IP adressen voorbehouden. Naast digitenne en iTV van KPN voegt ook Glashart de radiozenders toe. CanalDigitaal abonnees kunnen de zenders via Astra 2 beluisteren met de juiste installatie zoals een TripleSat. Ook diverse Nederlandse kabelbedrijven zoals Ziggo en Caiway hebben de BBC radiozenders in hun digitale pakket. Er is echter één heel grote partij die nog altijd opvallend achter blijft en dat is UPC. Bij UPC is nog altijd geen enkel BBC radioprogramma in het digitale pakket verkrijgbaar maar wel via de FM band de BBC Worldservice en, afhankelijk van de programmaraadsadviezen, soms nog een of twee andere BBC programma's.

    UPCBBCZiggoCaiwayKPNGlashartDigitenneBBC Radio 1BBC Radio 2BBC Radio 3BBC Radio 4

    Reacties