Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Actie tegen verdwijnen TV5 Monde bij UPC

    Cursisten Franse taal zijn een actie tegen UPC begonnen omdat het sinds begin juli onmogelijk is om TV5 Monde nog te ontvangen via de kabel in Haarlem.
    Jan-Hein Visser
    28 juli 2009
    comments 0
    Actie tegen verdwijnen TV5 Monde bij UPC
    Franse cursisten van de Volksuniversiteit hebben de daad bij het woord gevoegd. Ze zijn een handtekeningenactie begonnen voor de terugkeer van de Franse zender TV5 op de Haarlemse kabel. UPC haalde op 1 juli TV5 Monde van de Haarlemse kabel om alsnog in het analoge pakket ruimte te maken voor Het Gesprek. TV5 Monde sneuvelde omdat er geen dwingend advies van de programmaraad was in het basispakket en geen ruimte voor een extra analoog kanaal (die ruimte is er in theorie wel maar wordt allemaal voor digitale diensten gereserveerd).

    Volgens de actievoerders, die er op wijzen dat het geheel verdwijnen van TV5 Monde een culturele verarming is en de vele in Haarlem wonende Fransen of in de taal en cultuur geïnteresseerden dupeert, worden zij door UPC telkens naar de programmaraad verwezen. Dit terwijl het distributiebeleid van UPC ook een mede bepalende factor is. Programmaraad Haarlem adviseerde TV5 Monde niet in het basispakket maar sprak daarmee zeker geen negatief oordeel uit over de zender. UPC oordeelde zelf eerder al dat TV5 Monde in de duurdere digitale pakketten niet waardevol genoeg is.

    Een alternatief via de kabel is er dus niet omdat UPC de zender TV5 Monde ook nergens digitaal doorgeeft. UPC haalde de zender vorig jaar uit het digitaal aanbod omdat het niet bereid was een zeer geringe vergoeding vroeg voor kosten als auteursrechten en Nederlandse ondertiteling te voldoen. Ondanks het verdwijnen is TV5 Monde bij UPC digitale televisie tot op heden niet door een andere Franse zender vervangen. Omdat UPC daarmee het enige Nederlandse kabelbedrijf is dat ook via haar digitale televisie de zender TV5 Monde noch een andere Franse zender doorgeeft, zijn kabelabonnees in het Rijnmond gebied en in Haarlem, met analoog verdwijnen van TV5, dus geheel verstoken van Franse televisie.
    UPCHaarlemTV5 Monde

    Reacties

  1. TV-TIP A Gathering Storm

    A Gathering Storm
    National Geographic om 14:10 uur
    Tropische stormen zijn gevaarlijk, maar het voordeel is dat we ze tegenwoordig goed kunnen voorspellen. In A Gathering Storm zien we hoe dit gebeurt, en welke maat­regelen er genomen worden om de schade te beperken. De reeks start met de tropische cycloon Dorian, die in 2019 grote verwoesting veroorzaakte op de Bahama’s. Experts en ooggetuigen vertellen over de ramp.

    TV-TIP De Verraders

    De Verraders
    RTL 4 om 20:00 uur
    Het team verraders begon dit seizoen voortvarend. De saboteurs boekten een paar grote overwinningen, en ze lieten de getrouwen alle hoeken van het omvangrijke Château de Béguin zien. Langzaam maar zeker herpakten de getrouwen zich, waarna de verraders ook een paar flinke nederlagen om de oren kregen. In de finale zien we of deze omslag genoeg is om het zilver veilig te stellen voor de eerlijke deelnemers. Of lachen de sneaky verraders toch nog als laatst?

    Interview