Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Commissariaat voor de Media pakt L1 met megaboete hard aan

    Regionale omroep L1 heeft volgens het Commissariaat voor de Media de Mediawet structureel overtreden.
    Jarco Kriek
    1 oktober 2015
    comments 10
    Commissariaat voor de Media pakt L1 met megaboete hard aan

    Regionale omroep L1 heeft volgens het Commissariaat voor de Media de Mediawet structureel overtreden. Het krijgt hiervoor de grootste boete opgelegd die ooit in Nederland aan een tv-zender is gegeven.


    Het Commissariaat voor de Media stelt in een persbericht dat het een jaar onderzoek naar overtredingen van de Mediawet door regionale omroep L1 heeft gedaan. De toezichthouder heeft regionale omroep L1 uiteindelijk een boete van 275.500 euro gegeven. Dit bedrag is een optelsom voor boetes van in totaal acht overtredingen. De boete voor L1 van het Commissariaat voor de Media is de hoogste ooit aan een tv-zender. Het recordbedrag stond tot vandaag op naam van de TROS. Deze kreeg een boete van 270.000 euro voor overtredingen bij het programma Bibaboerderij. In hoger beroep werd deze boete tot 100.000 euro teruggebracht. Ook L1 gaat in beroep tegen de boete die nu door het Commissariaat voor de Media is opgelegd.

    Structureel iets mis bij L1

    L1 verdiende onder meer aan de kaartverkoop van het concert van Big Benny in Ahoy Rotterdam. Ook ongeoorloofde reclame voor Gulpener Bier in het tv-programma Limbourgois zorgde voor een boete. Ook andere rubrieken maakten zich schuldig aan ongeoorloofde sponsoring. De Mediawet schrijft voor dat publieke met belastinggeld gefinancierde omroepen volledig onafhankelijk moeten opereren. En daar schort het volgens Madeleine de Cock Buning – voorzitter van het Commissariaat voor de Media – bij L1 aan. "Het lijkt erop dat er bij L1 structureel iets mis is op het gebied van onafhankelijkheid en transparantie."

    L1ROOSregionale omroepCommissariaat voor de MediaCvdMmediawetboeteTROSBibaboerderijLimburgregionale omroepsponsoringpublieke omroep

    Reacties

  1. TV-TIP Bevrijdingsfestivals 2024

    Bevrijdingsfestivals 2024
    NPO 3 om 22:24 uur
    Bij Bevrijdingsdag hoort muziek, en dit jaar zijn Son Mieux, Claude, Flemming en Wende (Snijders) benoemd tot Ambassadeurs van de Vrijheid. De artiesten vliegen van podium naar podium, en geven optredens op de verschillende festivals in Nederland. De muzikanten staan uitgebreid stil bij wat vrijheid voor ze betekent, en natuurlijk valt er ook te genieten van muziek en sfeerimpressies van de afgelopen feestdag.

    TV-TIP Bijbelen met Sterren

    Bijbelen met Sterren
    NPO 2 om 23:39 uur
    Sierduiken, dansen, bloemschikken, kunstschaatsen: bekende Nederlanders zijn van alle markten thuis als een programma ze opbelt. In Bijbelen met Sterren nemen Lenny Kuhr, Berget Lewis en URK!-ster Teun Föhn Bijbelteksten door, onder leiding van dominee Anne-Meta Kobes. Extra nadruk ligt dit seizoen op de feestdagen Hemelvaart en Pinksteren. Hebben deze feestdagen anno 2024 nog betekenis? Bastiaan Ragas deed in het vorige seizoen mee, en is nu ingevlogen om de Bijbelverhalen te vertellen.

    Interview