Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    DAB+ verhuizing naar MTVNL verkleint bereik Efteling Kids

    Jeugdradiozender Efteling Kids is in de toekomst via het digitale radionetwerk DAB+ via de frequentiemuxen van Mobiele TV Nederland (MTVNL) te beluisteren.
    Jarco Kriek
    1 april 2016
    comments 9
    DAB+ verhuizing naar MTVNL verkleint bereik Efteling Kids

    Jeugdradiozender Efteling Kids is in de toekomst via het digitale radionetwerk DAB+ via de frequentiemuxen van Mobiele TV Nederland (MTVNL) te beluisteren.


    Efteling Kids is al langere tijd via DAB+ te beluisteren via frequentiemux 11C. Via deze frequentie kan in grote delen van Nederland buitenhuis naar de landelijke commerciële radiozenders geluisterd worden. De voorwaarden bij uitzendlicenties schrijven voor dat landelijke commerciële zenders via de beschikbare bandbreedte van 128kbps twee radiozenders moeten aanbieden. Efteling Radio maakt van de restbandbreedte van het kanaalslot van Radio 538 gebruik. Omdat Radio 538 met een bandbreedte van 80kbps uitzendt, is Efteling met een bandbreedte van 48knps – dus slechter geluid – te beluisteren.

    Kleinere DAB+ dekking Efteling Kids

    Efteling Kids is vanaf nu op de frequentiemuxen van MTVNL te beluisteren. Hierdoor gaat de verspreiding van frequentiemux 11C op korte termijn stoppen. Efteling Kids meldt op sociale media dat de verspreiding via 11C op 1 april gaat stoppen en roept luisteraars op de DAB+ radio opnieuw automatisch naar zenders te laten zoeken. Niet in alle gevallen heeft dit als resultaat dat Efteling Kids te beluisteren blijft. De dekking van de regionale DAB+ zenders is namelijk minder groot dan de frequentiemux 11C van de landelijke commerciële zenders. Wel wordt Efteling Kids via MTVNL met een hogere bandbreedte – dus beter geluid – uitgezonden.

    DAB+ zenderaanbod groter

    Na het verdwijnen van Efteling Kids op de frequentiemux 11C dient Radio 538 een nieuwzender via de restbandbreedte van het kanaalslot als vervanging aan te gaan bieden om aan de licentievoorwaarden te voldoen. Feitelijk wordt hierdoor het DAB+ zenderaanbod met één zender uitgebreid.

    DAB+DABDAB plusMobiele TV NederlandMTVNLEfteling RadioRadio 538HotRadioHotRadio PlusDigital Radio PlusDigital Radio +FMinternetinternetradioradiohybrideontvangstRobertswekkerradioportabelePortabledraagbaarwekkerradio

    Reacties