Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Geen Europese subsidies voor glasvezel

    Europa stelt veel minder subsidiegeld voor de uitrol van breedbandinternetdiensten in buitengebieden beschikbaar. Dat treft vooral aanleg van glasvezelnetwerken.
    Jarco Kriek
    28 juli 2014
    comments 3
    Geen Europese subsidies voor glasvezel
    Foto: ANP

    Europa stelt veel minder subsidiegeld voor de uitrol van breedbandinternetdiensten in buitengebieden beschikbaar. Dat treft vooral aanleg van glasvezelnetwerken.

    In eerste instantie wilde Europa bijna tien miljard euro in breedbandinfrastructuren investeren. Dat is nu met maar liefst negentig procent naar één miljard euro verlaagd. Daarvan is nog slechts 150 miljoen euro voor Europese breedbandinternetnetwerken zoals glasvezel geoormerkt wordt. Dit bedrag moet over alle Europese lidstaten verdeeld worden. De Nederlandse overheid blijft de aanleg van glasvezelnetwerken in buitengebieden tot op zekere hoogte financieel ondersteunen. Dat heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

    Alternatieven

    Wel kijkt de minister naar alternatieven voor de komst van snel breedbandinternet op het platteland. Daarbij wordt vooral gekeken naar de draadloze mogelijkheden 4G en straalverbindingen. KPN en Vodafone hebben op dit moment al een vrijwel landelijke dekking met 4G-diensten. In Zeeland is Delta Kabel een proef met draadloos Docsis begonnen. Hierdoor kan met via straalverbindingen een groot onbekabeld gebied van snel internet voorzien.

    glasvezelbreedbandinternet4GDocsisdraadlooswifisatellietbuitengebiedpolderplattelandEuropaEuropese CommissiesubsidieEconomische Zaken

    Reacties

  1. TV-TIP Wielrennen: Vuelta Feminina

    Wielrennen: Vuelta Feminina
    NPO 1 om 13:11 uur
    De Ronde van Spanje voor vrouwen is tot nu toe meestal een Nederlands feestje. Annemiek van Vleuten won de afgelopen drie edities van de wielerkoers. Nu haar racefiets ergens in een wilg hangt is haar troon vacant. Alle ogen zijn gericht op Demi Vollering, die vorig jaar tweede werd op een paar seconden van Van Vleuten. De Italiaanse Gaia Realini, vorig jaar derde, zal proberen de Nederlandse zegereeks te beëindigen.

    TV-TIP Ik Ben Onzichtbaar

    Ik Ben Onzichtbaar
    NPO 3 om 19:20 uur
    Het verhaal van Joodse kinderen in de Tweede Wereld­oorlog wordt concreet gemaakt met voorwerpen die ze in Nederland achterlieten. Kinderen in de studio kunnen vragen stellen over de poppenhuizen, kleding of instrumenten. Door middel van stopmotion-filmpjes wordt duidelijk wat er met de vorige eigenaartjes van de spullen gebeurd is. Ik Ben Onzichtbaar leert de jeugd over WO II op een manier die dicht op hun eigen belevingswereld aansluit.

    Interview