Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    RADIONL in het nauw door uitspraak rechter

    Voor RADIONL breken moeilijke tijden aan. De commerciële radiozender moet regiogericht gaan uitzenden op alle regionale FM-kavel die worden gebruikt.
    Jarco Kriek
    7 juni 2015
    comments 16
    RADIONL in het nauw door uitspraak rechter

    Voor RADIONL breken moeilijke tijden aan. De commerciële radiozender moet regiogericht gaan uitzenden op alle regionale FM-kavel die worden gebruikt. Dat oordeelde de Rotterdamse rechtbank.


    RADIONL is al langere tijd in een juridische strijd met 100%NL. Door het gebruiken van veel regionale FM-kavels is RADIONL in een groot deel van Nederland in de ether te ontvangen. Het gebruikt hiervoor niet alleen FM-kavels waarvoor men zelf de uitzendvergunning in bezit heeft. De zender huurt van diverse vergunninghouders de frequentiekavels. In de vergunningsvoorwaarden staat echter dat voor elke gebruikte regionale FM-frequentie een minimale eis van meer dan zestig procent regionaal nieuws geldt. Toezichthouder Agentschap Telecom ging echter van DAB+ frequentiekavels uit. Hierdoor had RADIONL voldoende aan vier regionale edities die over alle door hen gebruikte FM-frequenties werden uitgezonden. 100%NL was het niet met de zienswijze van het Agentschap Telecom eens en stapte naar de rechter. De Rotterdamse rechtbank oordeelde deze week dat het Agentschap Telecom onjuist heeft gehandeld en dat RADIONL op alle FM-frequenties eigen regionaal nieuws moet uitzenden.

    RADIONL moet gaan investeren

    De uitspraak van de rechter zorgt ervoor dat RADIONL fors moet investeren om in de toekomst op alle FM-frequenties te kunnen blijven uitzenden. Zo moet op elke gebruikte FM-zenders tussen 07.00 en 19.00 uur minimaal 64 procent van de zendtijd worden besteed aan regionieuws of muziek worden gedraaid van regionale artiesten. In feite moet RADIONL voor elke gebruikte FM-zender een apart programma maken. Om dit mogelijk te maken moet de radiozender fors gaan investeren. De vraag is echter of de noodzakelijke investeringen terug kunnen worden verdiend. Zeker omdat RADIONL onlangs financiële steun van luisteraars vroeg om de kosten van de juridische strijd tegen 100%NL deels te kunnen financieren. Een juridische strijd waarbij RADIONL aan het kortste eind lijkt te gaan trekken.

    RADIONL100%NLAgentschap TelecomATNederlandstaligmuziekradioetherfrequentieregionaalcommercieelrechtszakenvergunningfrequentiekavelvoorwaardenregelsgeldinzameling

    Reacties

  1. TV-TIP The Proposal

    The Proposal
    RTL 8 om 20:25 uur
    De Canadese Margaret (Sandra Bullock) heeft een goede baan in de VS. Haar verblijfsvergunning is bijna verlopen, waardoor ze het risico loopt dat ze het land moet verlaten. Daar is maar één oplossing voor: trouwen. Dus dwingt ze haar assistent Andrew (Ryan Reynolds), die ze al jarenlang het leven zuur maakt, tot een huwelijk.

    TV-TIP The Rise and Fall of Victoria's Secret

    The Rise and Fall of Victoria's Secret
    RTL Z om 20:30 uur
    Een paar jaar geleden was het lingeriemerk Victoria’s Secret het helemaal. Met de mooiste modellen, flitsende fashion shows en een exclusief imago veroverden Victoria’s bustehouders en stringetjes de wereld. Achter de schermen van het bedrijf ging echter een door en door verrotte wereld schuil. CEO Les Wexner werkte samen met de beruchte viespeuk Jeffrey Epstein, en de cultuur binnen het bedrijf bleek keihard én vrouwonvriendelijk. Door alle negatieve publiciteit vielen de ‘angels’ keihard van hun wolkjes af, en ging de lingeriegigant een paar jaar geleden zelfs ten onder.

    Interview