Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Regionale omroepen vrezen toekomst

    Regionale omroepen gaan een moeilijke tijd tegemoet. Onduidelijkheid over de gevolgen van een extra bezuinigingsoperatie bij de publieke omroep is de oorzaak.
    Jarco Kriek
    2 november 2012
    comments 0
    Regionale omroepen vrezen toekomst

    Een moeilijke tijd voor de dertien regionale omroepen in Nederland lijkt aan te breken. Onduidelijkheid over de gevolgen van een extra bezuinigingsoperatie van 100 miljoen euro bij de publieke omroep is de oorzaak.

    Regionale omroepen moeten meer dan 15 procent van het huidig budget door de aangekondigde bezuiniging inleveren. Ook wordt de financiering van de regionale omroep gewijzigd. Het geld komt niet meer van de provincie maar moet door de regionale omroep bij het rijk worden opgehaald. Daarbij krijgt men van de nieuwe regering een nieuwe opdracht in de vorm van efficiënter werken. Bij de regionale omroepen weet men echter niet wat er exact met deze nieuwe opdracht bedoeld wordt.

    Centraal bestuur ligt op de loer

    Leo Houben – directeur van Omroep Limburg – ziet een groot nadeel in centrale financiering via het rijk. "Ik vrees dat als we centraal gefinancierd worden, het niet lang duurt voordat ook het bestuur centraal wordt geregeld”, aldus Houben tegen De Limburger. Daarbij stelt Houben het Limburgs Parlement vorig jaar unaniem een motie aannam, waarin de zelfstandigheid van de Limburgse regionale omroep wordt bepleit.

    Vrees bij regionale omroep

    Zorgen over de toekomst van de regionale omroep is er ook bij RTV Utrecht. Bij deze omroep heeft vooral de onduidelijkheid een rare nasmaak. Men kan intern ook tegen werknemers niet zeggen wat de gevolgen van de nieuwe bezuinigingen in het publieke omroep land voor hen en de programma’s gaat betekenen.

    Regionale omroepROOSRTV NoordOmrop FryslanRTV DrentheRTV OostOmroep FlevolandRTV UtrechtOmroep GelderlandL1 LimburgOmroep BrabantOmroep ZeelandRTV RijnmondRTV WestRTV Noord-Hollandbezuinigingpublieke omroepNPOmediabegroting

    Reacties

  1. TV-TIP Joanna Lumley's Specerijenroute

    Joanna Lumley's Specerijenroute
    NPO 2 om 18:30 uur
    Absolutely Fabulous-ster Joanna Lumley werd geboren in India, en is gefascineerd door verre streken en exotische keukens. Ze reist naar landen die barsten van de specerijen en kruiden, zoals Indonesië, India en Zanzibar. Ze geniet van het natuurschoon en de schitterende kleuren, maar staat ook stil bij de bloederige onderdrukking van de bevolking in de voormalige kolonies. In de eerste aflevering is Indonesië aan de beurt. Joanna bezoekt o.a. Banda, Jakarta en de Molukken, waar ze meer leert over de geschiedenis van nootmuskaat.

    TV-TIP Help, Mijn Man is Klusser!

    Help, Mijn Man is Klusser!
    RTL 5 om 19:00 uur
    De komende weken geniet je van seizoen 15 van het verbouwprogramma Help, Mijn Man is Klusser!. Een bijzondere reeks, want de meeste deelnemers zijn maar wat blij met de hulp van John Williams en zijn team. In de eerste aflevering dreigt Petra haar man te verlaten als hij de hulp van John niet accepteert, maar Joop blijkt de redelijkheid zelve te zijn. Later in het seizoen is het zelfs de man zélf die een beroep doet op John. Natuurlijk zijn er óók weer mokkende kandidaten die het klusteam het liefst weg zouden sturen.

    Interview