Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Tele2 klaar voor analoge kabeltelevisie

    Tele2 wil in de directe toekomst analoge televisie via de kabelnetwerken van UPC en Ziggo gaan aanbieden. Dit is mogelijk omdat deze kabelnetwerken door wetgeving zijn opengebroken.
    Jarco Kriek
    4 januari 2013
    comments 0
    Tele2 klaar voor analoge kabeltelevisie
    Foto: ANP

    Tele2 wil in de directe toekomst analoge televisie via de kabelnetwerken van UPC en Ziggo gaan aanbieden. Dit is mogelijk omdat deze kabelnetwerken vanaf 1 januari 2013 door wetgeving zijn opengebroken.

    In een persbericht zegt Tele2 te wachten op een concreet aanbod van beide kabelbedrijven. Tele2 heeft de interesse voor wederverkoop van het analoge zenderaanbod al aan hen kenbaar gemaakt. Het wachten is nu op duidelijkheid over de voorwaarden waarop het analoge zenderaanbod door Tele2 mag worden aangeboden en wanneer Tele2 hiermee kan beginnen.

    Handhaving Mediawet

    Door een wijziging van de Telecommunicatiewet en Mediawet zijn kabelbedrijven verplicht om het analoge zenderaanbod voor wederverkoop aan andere aanbieders aan te bieden. Tele2 heeft wat dat betreft volgens eigen zeggen het Commissariaat voor de Media aan haar zijde. Deze heeft aangegeven de verplichtingen uit de Mediawet te handhaven indien kabelbedrijven niet meewerken.

    Geen eigen zenderaanbod

    Tele2 kan geen eigen analoog zenderaanbod via kabelnetwerken aanbieden. Het gaat om een één op één wederverkoop van het bestaande analoge zenderaanbod van het betreffende kabelbedrijf. Als dit kabelbedrijf het analoge zenderaanbod inkrimpt dan wordt het wederverkoopaanbod van Tele2 automatisch ook minder.

    Hoge verwachting

    Ondanks dat steeds minder mensen via het primaire toestel naar analoge televisie kijken, heeft Tele2 toch een hoge verwachting van het aanbieden van analoge televisie. In 2010 werd de Nederlandse kabel al korte tijd opengebroken – een beslissing die later in hoger beroep werd teruggedraaid – door de OPTA. Tijdens de korte openstelling in 2010 bleek al dat zeer veel consumenten geïnteresseerd zijn in een alternatief voor hun kabelmaatschappij. Uit de prijsstelling van Tele2 in deze periode bleek dat men het analoge zenderaanbod slechts enkele euro’s goedkoper dan UPC en Ziggo kon aanbieden.

    Slaapkamer belangrijk

    Voor Tele2 is de mogelijkheid van het aanbieden van analoge televisie vooral belangrijk om bestaande klanten van televisie via internet ook als extra service analoge televisie te kunnen aanbieden. Bij gebruik van meerdere internetdecoders is een hogere internetsnelheid noodzakelijk om gelijktijdig beide decoders te gebruiken. Omdat Tele2 op dit moment alleen nog van de DSL-techniek gebruikmaakt, is dit in sommige gevallen niet mogelijk. Door het aanbieden van analoge televisie via de kabel kan men klanten toch een goed alternatief voor tv-kijken op de slaapkamer bieden.

    Tele2triple playAlles-In-1analoge televisiekabelanaloogUPCZiggowederverkoopopen kabel

    Reacties