Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Nederlandse Publieke Omroep dicht bij start HDTV

    En weer komt de start van HDTV bij de publieke omroep dichterbij. De nieuwe eindregie die nodig is voor HDTV is nu bijna operationeel.
    Jarco Kriek
    3 juni 2009
    comments 0
    Nederlandse Publieke Omroep dicht bij start HDTV

    De eindregie die nodig is voor de start van HDTV bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is binnenkort operationeel. Op dit moment worden de laatste voorbereidingen getroffen voor de ingebruikname. Hierdoor is de definitieve start van HDTV bij de NPO een stap dichterbij gekomen.

    Marc Poppenk, manager distributie, heeft dit desgevraagd aan Totaal TV laten weten. Maar ook nu wil de vertegenwoordiger van de NPO geen definitieve datum voor de start van HDTV noemen. “Gewoonweg om dat die nog niet bekend is. Het gebeurt in ieder geval dit jaar.” De komende weken worden gebruikt om medewerkers met de nieuwe eindregie te laten kennismaken. Wel is duidelijk dat de drie HD kanalen van de NPO in 1080i met 25 beeldwisselingen per seconde gaan worden uitgezonden. Daarmee heeft de NPO goed geluisterd naar de wens van de kabelbedrijven en de HD kijker tijdens de sportzomer van verleden jaar. Toen startte de NPO het tijdelijke kanaal Nederland1 HD in het beeldformaat 720p maar werd op de kabel na diverse klachten van kijkers ook een HD kanaal met 1080i beeldaanvoer voor de distributeurs beschikbaar gesteld. Bij de NPO beraadt men zich ook nog op de bandbreedte (bitrate) waarmee men de HD kanalen aan de distributeurs gaat aanbieden. Zeker is wel dat men, om een goede beeldkwaliteit te garanderen, dit minimaal met 12 Mbit/s bandbreedte gaat doen.

    De NPO moet nog wel met kabelaanbieders in overleg om de start van de HD kanalen af te stemmen. Of vanaf de start van HDTV bij de NPO deze kanalen ook via de satelliet beschikbaar komen is nog niet bekend. Poppenk zegt in gesprek te zijn met CanalDigitaal. In tegenstelling tot de doorgifte in SDTV van de drie landelijke publieke televisienetten , waarvoor de NPO CanalDigitaal betaalt, is de NPO niet van plan om de kosten van de satellietverspreiding van de HDTV kanalen voor haar rekening te nemen.

    HDTVNPOeindregiepublieke omroep

    Reacties

  1. TV-TIP Dichter bij Anne Frank

    Dichter bij Anne Frank
    NPO 3 om 21:48 uur
    Zowat iedereen kent de naam Anne Frank, vanwege haar wereldberoemde dagboek waarin ze het onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog beschreef. Hila Noorzai duikt diep in haar verhaal, en spreekt wetenschappers die het dagboek onderzoeken. Hila volgt een rondleiding door het huis van de familie Frank, en ontmoet Annemiek Gringold van het Holocaust­museum. Zij beschrijft hoe de Duitsers te werk gingen bij het in kaart brengen, en later deporteren, van de Joodse bevolking in Nederland.

    TV-TIP 2Doc: Duutsers

    2Doc: Duutsers
    NPO 2 om 23:01 uur
    Toen de Duitsers Nederland in 1940 binnenvielen was de sfeer in het Overijsselse dorp Rouveen een beetje gelaten. Het zwaar christelijke dorp was zelfvoorzienend, en de bewoners hadden in eerste instantie weinig last van de bezetting. In Duutsers vertellen de kinderen van toen, de laatste levende ooggetuigen, over hoe ze de bezetting hebben beleefd. Vanaf de komst van de ‘Duutsers’ tot aan de instelling van de werkkampen en de bevrijding door de Canadezen.

    Interview