1. Nieuws

  Actie tegen verdwijnen TV5 Monde bij UPC

  Cursisten Franse taal zijn een actie tegen UPC begonnen omdat het sinds begin juli onmogelijk is om TV5 Monde nog te ontvangen via de kabel in Haarlem.
  Jan-Hein Visser
  28 juli 2009
  comments 0
  Actie tegen verdwijnen TV5 Monde bij UPC
  Franse cursisten van de Volksuniversiteit hebben de daad bij het woord gevoegd. Ze zijn een handtekeningenactie begonnen voor de terugkeer van de Franse zender TV5 op de Haarlemse kabel. UPC haalde op 1 juli TV5 Monde van de Haarlemse kabel om alsnog in het analoge pakket ruimte te maken voor Het Gesprek. TV5 Monde sneuvelde omdat er geen dwingend advies van de programmaraad was in het basispakket en geen ruimte voor een extra analoog kanaal (die ruimte is er in theorie wel maar wordt allemaal voor digitale diensten gereserveerd).

  Volgens de actievoerders, die er op wijzen dat het geheel verdwijnen van TV5 Monde een culturele verarming is en de vele in Haarlem wonende Fransen of in de taal en cultuur geĂ¯nteresseerden dupeert, worden zij door UPC telkens naar de programmaraad verwezen. Dit terwijl het distributiebeleid van UPC ook een mede bepalende factor is. Programmaraad Haarlem adviseerde TV5 Monde niet in het basispakket maar sprak daarmee zeker geen negatief oordeel uit over de zender. UPC oordeelde zelf eerder al dat TV5 Monde in de duurdere digitale pakketten niet waardevol genoeg is.

  Een alternatief via de kabel is er dus niet omdat UPC de zender TV5 Monde ook nergens digitaal doorgeeft. UPC haalde de zender vorig jaar uit het digitaal aanbod omdat het niet bereid was een zeer geringe vergoeding vroeg voor kosten als auteursrechten en Nederlandse ondertiteling te voldoen. Ondanks het verdwijnen is TV5 Monde bij UPC digitale televisie tot op heden niet door een andere Franse zender vervangen. Omdat UPC daarmee het enige Nederlandse kabelbedrijf is dat ook via haar digitale televisie de zender TV5 Monde noch een andere Franse zender doorgeeft, zijn kabelabonnees in het Rijnmond gebied en in Haarlem, met analoog verdwijnen van TV5, dus geheel verstoken van Franse televisie.
  UPCHaarlemTV5 Monde

  Reacties

 1. TV-TIP Tennis

  Tennis
  Eurosport 1 om 11:00 uur
  Twee jaar geleden verbaasde Kiki Bertens vriend en vijand door de halve finale te halen op Roland Garros. Ze versloeg onder anderen de als derde geplaatste Angelique Kerber, waarna Serena Williams haar in de halve finale helaas onder het gravel sloeg. Maar de ondergrond ligt haar goed, dat liet ze afgelopen maand nog maar eens zien in Madrid.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY THE FLORIDA PROJECT

   De zesjarige Moonee woont met haar moeder Halley in een motel in de schaduw van Disney World Florida. Motelmanager Bobby lijkt de enige volwassene in de omgeving te zijn die de kinderen in het gareel probeert te houden. Totaal TV mag de Blu-ray van deze dramafilm vijf keer weggeven.

  TV-TIP Formule 1 Race

  Formule 1 Race
  Ziggo Sport Select om 14:00 uur
  Het is niet altijd even makkelijk om de teamgenoot te zijn van Max Verstappen. Daniel Ricciardo moet af en toe flink op zijn tong bijten. In Bakoe botsten de Red Bull-coureurs tegen elkaar, maar ze rookten gelukkig al snel de vredespijp. In Monaco is Ricciardo misschien wel favoriet, het circuit ligt hem namelijk goed.