Geflopte nieuwszender RTL Z bestaat twee jaar

RTL Z werd op 7 september 2015 in de markt gezet als volwaardige nieuwszender met daarnaast een breaking news-functie. Diverse incidenten die nationaal en internationaal als brekend nieuws bestempeld zijn, waren echter niet live op RTL Z te zien. Ook het aantal live nieuwsprogramma’s is na twee jaar tot een bedenkelijk minimum gedaald. Op RTL Z zijn op dit moment vooral herhalingen van nieuwsuitzendingen, herhaling van eerder uitgezonden programma’s en aangekochte Amerikaanse series en Europese documentaires te zien. Het roer moest RTL bij RTL Z omgooien omdat kijkers de zender niet omarmen en hierdoor inkomsten tegenvallen. Om live nieuwsprogramma’s uit te kunnen zenden, is een groot budget nodig.
Valse start
Een valse start heeft voor een verkeerde eerste indruk van RTL Z gezorgd. RTL Nederland overspeelde de eigen hand door een hoge distributievergoeding voor RTL Z aan tv-aanbieders te vragen. Hierdoor werd de zender in eerste instantie alleen door Ziggo en KPN doorgegeven. Dit omdat deze twee grootste aanbieders een beter onderhandelingspositie hadden, Naast de hoge vergoeding eiste RTL ook dat RTL Z op een lage voorkeuzepositie in de zenderlijst werd geplaatst. Pas toen RTL deze eisen afzwakte, gingen meer aanbieders met de distributievoorwaarden akkoord.
Analoog
Daarnaast maakte RTL de inschattingsfout om alleen afspraken over digitale doorgifte bij Ziggo af te spreken. Op veel zakelijke kantoren wordt namelijk digitaal via KPN Digitenne gekeken. En juist bij Digitenne was RTL Z de eerste maanden niet beschikbaar. Het analoge gemis bij Ziggo werd hard duidelijk bij vele hotels in diplomatenstad Den Haag en zelfs bij politieke fracties in de Tweede Kamer. In beide gevallen werd in de beginperiode van RTL Z vooral analoog naar tv-zenders gekeken.