Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Illegaal kijken in de lift door versnippering content

    De markt zorgt zelf voor de toename van het illegaal kijken van tv-zenders, programma’s, films en series. Versnippering van content over meerdere betaalde abonnement diensten is de oorzaak.
    Jarco Kriek
    28 september 2019
    comments 7
    Illegaal kijken in de lift door versnippering content

    Dit blijkt uit een recent Brits onderzoek waarbij 1500 mensen werden ondervraagd. Het aantal illegale kijkers kan zich verdubbelen als de huidige trend van het verdelen van onder meer populaire films en series onder meerdere aanbieders van betaalde diensten zich in de huidige vorm doorzet. Vooral de komst van meer internationale streamingdiensten zorgt ervoor dat bijvoorbeeld Netflix veel uitzendrechten is of gaat kwijtraken. Eigenaren van content beginnen eigen streamingdiensten en houden eigen films en series exclusief voor de eigen online dienst achter de hand. Dit is onder meer bij content van The Walt Disney Company (Disney+) en WarnerMedia (HBO Max) het geval. Het is overigens een koud kunstje om via VPN het - vaak uitgebreider - Netflixaanbod van een ander land te bekijken.

     

    Abonnement

    Voldeed tot voor kort alleen een abonnement op Netflix of Videoland om een grote hoeveelheid aansprekende titels films en series online te kijken, zijn hier in de toekomst meerdere abonnementen voor nodig. Dit zorgt voor een stijging van uitgaven voor het kijken van tv- en videocontent. Omdat dit bedrag steeds hoger wordt, gaan kijkers steeds vaker de vlucht naar illegaal kijken nemen.

     

    VPN

    Omdat de jacht op illegale kijkers naar verwachting in de toekomst gaat toenemen, zijn aanbieders van VPN-diensten zoals ExpressVPN en NordVPN de lachende derde van de verwachte toename van het illegaal kijken. Omdat voor rechtenebbenden op een anonieme manier te doen, zal het aantal mensen die illegaal kijken via een VPN-server gaan toenemen.

     

    Stichting BREIN

    In Nederland is Stichting BREIN de partij die namens rechthebbenden de strijd tegen het illegaal kijken voert. Het beleid van BREIN is op dit moment om alleen de uploaders op te sporen en civiel- dan wel strafrechtelijk aan te pakken. Ondanks dat BREIN heeft aangegeven zich niet primair op de illegale kijker te richten, lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat het vizier ook op de illegale kijker gericht wordt.

    Stichting BREINBREINillegaalfilmsseriestvtelevisietv-zenderscontentcontentaanbodNetflixDisneyDisney+The Walt Disney CompanyHBOHBO MaxWarner MediaabonnementVPN

    Reacties

  1. TV-TIP The Proposal

    The Proposal
    RTL 8 om 20:25 uur
    De Canadese Margaret (Sandra Bullock) heeft een goede baan in de VS. Haar verblijfsvergunning is bijna verlopen, waardoor ze het risico loopt dat ze het land moet verlaten. Daar is maar één oplossing voor: trouwen. Dus dwingt ze haar assistent Andrew (Ryan Reynolds), die ze al jarenlang het leven zuur maakt, tot een huwelijk.

    TV-TIP The Rise and Fall of Victoria's Secret

    The Rise and Fall of Victoria's Secret
    RTL Z om 20:30 uur
    Een paar jaar geleden was het lingeriemerk Victoria’s Secret het helemaal. Met de mooiste modellen, flitsende fashion shows en een exclusief imago veroverden Victoria’s bustehouders en stringetjes de wereld. Achter de schermen van het bedrijf ging echter een door en door verrotte wereld schuil. CEO Les Wexner werkte samen met de beruchte viespeuk Jeffrey Epstein, en de cultuur binnen het bedrijf bleek keihard én vrouwonvriendelijk. Door alle negatieve publiciteit vielen de ‘angels’ keihard van hun wolkjes af, en ging de lingeriegigant een paar jaar geleden zelfs ten onder.

    Interview