Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Illegale kijker verder in het nauw

    Een uitspraak van het Europese Hof van Justitie maakt het voor downloaders van illegaal verkregen content zoals films, series en boeken moeilijker om aan een opgelegde boete te ontkomen.
    Peter de Koning
    18 oktober 2018
    comments 3
    Illegale kijker verder in het nauw
    Foto ANP

    De Europese rechter besloot namelijk dat de eigenaar van het internetabonnement in beginsel altijd aansprakelijk is voor het illegaal downloaden van content. Hij kan zich niet verschuilen achter de mogelijkheid dat een andere huisgenoot de strafbare handeling heeft gepleegd. Als dit wel het geval is dan moet de eigenaar van het internetabonnement zelf aangeven welke huisgenoot het is. Alleen dan kan een boete of strafvervolging op het conto van een huisgenoot komen te staan.

     

    Dutch Filmworks

    Het Europese Hof van Justitie heeft dit advies aan een Duitse rechtbank gegeven in een zaak waarin een persoon een downloadboete kreeg opgelegd na het illegaal downloaden van een boek. Hij ging hier tegen in beroep omdat niet hij, maar naar zijn zeggen een huisgenoot dit boek had gedownload. Of hij de downloadboete daadwerkelijk moet betalen, moet nog duidelijk worden. Aan de hand van dit Europese advies doet de Duitse rechter binnenkort uitspraak. Het oordeel van het Europese Hof van Justitie kan ook voor Nederland van belang zijn. Enkele partijen, waaronder Dutch Filmworks, willen gelijk het Duitse voorbeeld downloaders van illegaal content opsporen en een downloadboete als schikking geven. Privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft al toestemming voor het verzamelen van data waaronder IP-adressen gegeven. Internetaanbieders zoals Ziggo en KPN willen alleen de abonneegegevens behorend bij een IP-adres geven als de rechter hen dit opdraagt.

    Stichting BREINBREINEuropese Hof van JustitieboetedownloadboeteschikkingillegaaldownloadenfilmsseriesboekenDutch Filmworks

    Reacties

  1. TV-TIP Zeeman Confronteert

    Zeeman Confronteert
    RTL 5 om 20:30 uur
    Thijs Zeeman is weer aan de beurt om schimmige figuren te achtervolgen en ontmaskeren. Samen met privédetective Nico gaat hij weer achter stalkers, oplichters en malafide bouwbedrijven aan. Een paar van zijn meest spraakmakende zaken van de afgelopen jaren kregen trouwens nog een bizar staartje. Slachtoffers van stalking bleken zichzelf te achtervolgen, of maakten juist andere mensen het leven zuur. Uiteindelijk hielp Thijs’ onderzoek om ook hen te ontmaskeren.

    TV-TIP Urk!

    Urk!
    SBS6 om 20:30 uur
    De fleurige avonturen van het corso in Sintjansklooster waren geen groot succes op SBS6, maar gelukkig kan de zender altijd terugvallen op de kleurrijke types uit Urk. Het tiende seizoen wordt verlengd met een paar extra afleveringen waarin wat losse eindjes aan elkaar worden geknoopt. Gerda en Klaas zijn eindelijk klaar met verbouwen, en Mathilde verheugt zich op de tewaterlating van de boot. Teun Föhn kan eindelijk zijn showroom openen. Een zangcarrière zit er niet in voor Greetje, maar ze heeft alweer een nieuw plan.

    Interview