Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    ‘KPN Digitenne in HD voldoet niet aan verwachting’

    Voor enkele klanten van Digitenne voldoet de tv-dienst na de omschakeling naar DVB-T2 in combinatie met HEVC (H.265) niet meer aan de verwachting. De ontvangst is volgens de klagers slechter geworden.
    Jarco Kriek
    5 september 2019
    comments 17
    ‘KPN Digitenne in HD voldoet niet aan verwachting’
    Foto ANP

    Digitenne is het tv-product van KPN dat via de ether wordt uitgezonden. KPN is eind vorig jaar begonnen met het gefaseerd omzetten van Digitenne van de verouderde uitzendnorm DVB-T naar de nieuwste uitzendtechniek DVB-T2/HEVC. Dit was een voorwaarde die aan de nieuwe uitzendvergunning voor Digitenne kleefde. Voor 2020 moest KPN het signaal van de overheid naar DVB-T2 omzetten. Hiermee kan KPN het tv-product Digitenne niet alleen via minder uitzendfrequenties verspreiden, maar kan het zenderaanbod tevens in 1080P Full HD uitgezonden worden. Voordeel voor de overheid is dat de frequenties die voorheen door Digitenne gebruikt werden in de 700MHz frequentieband nu aan aanbieders van mobiele diensten zoals KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile verkocht kunnen worden. Voordeel voor KPN is dat uitgezonderd de eenmalige investering voor de omzetting naar DVB-T2/HEVC de uitzendvergunning tot 2030 voor nul euro van de overheid is gekocht.

     

    Slechtere ontvangst DVB-T2

    Op de eerste aanblik alleen maar winnaars. Maar de werkelijkheid is minder rooskleurig. Sommige abonnees van Digitenne klagen namelijk over belabberde ontvangst van het nieuwe Digitenne in HD. Vooral Nederlanders die voor werk zich door heel Nederland verplaatsen – denk hierbij aan kermisexploitanten, circusmedewerkers en binnenvaartschippers – klagen veel over slechte ontvangst. “Digitenne voldoet voor ons niet meer aan de verwachting. Vroeger hadden we vrijwel nooit ontvangstproblemen als we op een nieuwe staanplek voor het eerst de televisie aanzette. Nu hebben we vrijwel altijd ontvangstproblemen. In enkele gevallen is het zelfs onmogelijk om Digitenne te ontvangen. En op dezelfde plek was dit vorig jaar met het oude Digitenne geen enkel probleem om naar televisie te kijken”, laat een kermisexploitant aan Totaal TV weten. Om zijn familie toch naar televisie te laten kijken, heeft de man meer dan tweeduizend euro geïnvesteerd in een volautomatische schotelantenne en nieuwe ontvangstapparatuur om via de satelliet met Canal Digitaal te kijken.

     

    KPN

    KPN liet enkele maanden geleden weten dat als alle werkzaamheden dit najaar zijn voltooid de omzetting van Digitenne naar DVB-T2/HEVC te gaan evalueren. Mogelijk dat na dit proces aanpassingen volgen. De gedachte dat KPN minder opstelpunten, zendmasten en zenders met minder vermogen heeft bij het vernieuwde Digitenne lijkt ongegrond. De technische aanpassing waarbij op een uitzendfrequentie meer bandbreedte voor het uitzenden van tv- en radiozenders beschikbaar komt, zorgt namelijk voor enkele belangrijke wijzigingen in het ontvangstsignaal. Omdat technische parameters zijn gewijzigd, is het ontvangstsignaal gevoeliger voor storing geworden. Dezelfde ontwikkeling was ook zichtbaar toen Canal Digitaal in het verleden van de uitzendnorm DVB-S naar DVB-S2 overstapte. Schotelantennes moesten nauwkeuriger uitgericht worden om ongestoorde ontvangst van zenders mogelijk te maken. Hetzelfde is nu bij Digitenne aan de hand. De ontvangstantenne moet wellicht op een andere plek geplaatst worden om goede ontvangst te verzekeren. In enkele gevallen is een binnenantenne niet meer toereikend voor ongestoorde ontvangst en moet naar een buitenantenne overgestapt worden. Feit is dat voor Digitenne-abonnees die zich regelmatig verplaatsen – zoals kermisexploitanten – Digitenne niet meer de simpele oplossing is waarbij zonder problemen direct na het aanzetten van de televisie naar tv en radio gekeken en geluisterd kan worden. Technische vernieuwingen bieden veel voordelen maar ook enkele nadelen.

    KPNDigitenneontvangstontvangstprobleemontvangstsignaaltelevisietvradioDVB-T2HEVCuitzendvergunningsatellietCanal Digitaal

    Reacties

  1. TV-TIP The Proposal

    The Proposal
    RTL 8 om 20:25 uur
    De Canadese Margaret (Sandra Bullock) heeft een goede baan in de VS. Haar verblijfsvergunning is bijna verlopen, waardoor ze het risico loopt dat ze het land moet verlaten. Daar is maar één oplossing voor: trouwen. Dus dwingt ze haar assistent Andrew (Ryan Reynolds), die ze al jarenlang het leven zuur maakt, tot een huwelijk.

    TV-TIP The Rise and Fall of Victoria's Secret

    The Rise and Fall of Victoria's Secret
    RTL Z om 20:30 uur
    Een paar jaar geleden was het lingeriemerk Victoria’s Secret het helemaal. Met de mooiste modellen, flitsende fashion shows en een exclusief imago veroverden Victoria’s bustehouders en stringetjes de wereld. Achter de schermen van het bedrijf ging echter een door en door verrotte wereld schuil. CEO Les Wexner werkte samen met de beruchte viespeuk Jeffrey Epstein, en de cultuur binnen het bedrijf bleek keihard én vrouwonvriendelijk. Door alle negatieve publiciteit vielen de ‘angels’ keihard van hun wolkjes af, en ging de lingeriegigant een paar jaar geleden zelfs ten onder.

    Interview