Onvrede over lokale DAB+ distributie: ‘NLPO heeft commerciële zenders buitenspel gezet’

Een delegatie van lokale commerciële radiozenders met een uitzendvergunning voor lokaal DAB+ in laag 6 heeft aan de bel getrokken bij het ministerie van Economische Zaken. De in hun ogen dubieuze rol die NLPO speelt bij zenderexploitatie van lokale allotments was één van de punten die vandaag bij een onderling overleg werden besproken. Dit laat Robert Boever van de lokale commerciële omroep Radio Excellent weten aan Totaal TV. In het gesprek zijn ook diverse andere pijnpunten van de commerciële partijen aan bod gekomen.
Zenderexploitatie
NLPO maakte onlangs bekend dat lokale omroepen alleen subsidie ontvangen als Broadcast Partners (BP) en Radio Netwerk Nederland (RNN) als zenderexploitant voor een lokale allotment wordt gekozen. Bij keuze voor een andere zenderexploitant verspelen de lokale omroepen die van dit allotment gebruik maken hun deel van de miljoenensubsidie die door het ministerie van OCW voor het inrichten van het lokale DAB+ netwerk is beschikbaar gesteld en door NLPO wordt beheerd. Hoewel dit heel opvallend is, zijn de commerciële partijen hier niet het meest verbolgen over.
Oneerlijk
Het chagrijn komt vooral door de beslissing van NLPO om publieke en commerciële omroepen die van een allotment gebruik maken verschillende tarieven voor de distributie te laten betalen. Een commerciële zender betaalt meer dan vier keer zoveel geld als een lokale omroep. In cijfers uitgedrukt: de bijdrage voor zenderexploitatie – en dus het uitzenden via DAB+ - is voor een lokale omroep 60 euro exclusief BTW per maand terwijl een commerciële zender voor een gelijke plek op een allotment 245 euro per maand moet betalen.
Samenwerking
Wat opvalt is dat NLPO de lokale omroepen onder tijdsdruk zet. Ze moeten voor het einde van deze maand de keuze voor hun zenderexploitant bij de branchevereniging bekend hebben gemaakt. Om dit te kunnen doen, moeten publieke en commerciële partijen die binnen hetzelfde allotment uitzenden echter eerst een samenwerkingsovereenkomst hebben getekend. Bij het ondertekenen wordt bijvoorbeeld akkoord gegaan met de hogere bijdrage voor zendexploitatie. Ook dit roept bedenkingen op bij de commerciële partijen.
Verdienmodel
Zij bespeuren een soort van verdienmodel van NLPO bij de zenderexploitatie. De maandelijkse rekening wordt namelijk niet direct door lokale omroepen aan de zenderexploitant gedaan. NLPO is hierin een tussenstation. NLPO heeft met de zenderexploitant een financiële afspraak gemaakt over de maandelijkse kosten per allotment. Dit bedrag wordt maandelijks door de branchevereniging overgemaakt. De meeropbrengst bij drukke allotments – veelal in de Randstad – wordt gebruikt om tekorten van minder druk bezette allotments op te vangen. Bij deze berekening is grotendeels uitgegaan van het aantal op dit moment uitgegeven DAB+ vergunningen voor laag 6, omdat er zo goed als zeker binnen enkele maanden een nieuwe aanvraagprocedure volgt voor het resterende deel van de vergunningen dat nog niet is toegewezen. Commerciële partijen zijn bang dat ondanks de extra inkomsten voor NLPO niet gaat leiden tot een maandelijkse bijdrage voor kosten zenderexploitatie. Te meer omdat bij de tweede aanvraagronde vrijwel alleen commerciële partijen – die dus ‘de hoofdprijs’ als bijdrage voor zenderexploitatie betalen – een poging wagen om een uitzendvergunning te bemachtigen.
Allotments
Een ander punt dat ter sprake is gekomen, is het maximale aantal allotments waar commerciële lokale omroepen met dezelfde inhoudelijke programmatische invulling mogen uitzenden. Dit is op dit moment vastgesteld op drie. Deze allotments waarop dezelfde programma’s worden uitgezonden moeten ook aangrenzend zijn. Voor een gezonde commerciële exploitatie is dit in de ogen van de commerciële partijen te mager. Zij hebben aan de gesprekspartners van het ministerie van EZ voorgesteld het aantal allotments met dezelfde programmering te verhogen naar vijf. Daarnaast zou ook de verplichting moeten vervallen dat de allotments aangrenzend moeten zijn.