Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Achtste generatie iPad: meer van hetzelfde

  De 2020-modellen van de Apple iPad liggen momenteel in de winkel. De consument heeft de keuze tussen de iPad, de iPad Air en de iPad Pro.
  Jarco Kriek
  23 october 2020
  8
  comments 0
  Achtste generatie iPad: meer van hetzelfde

  Totaal TV koos voor deze test het instapmodel van de iPad. De achtste generatie van Apples succesvolle tablet is verkrijgbaar vanaf 389 euro. Daarvoor koopt men een model met een opslaggeheugen van 32GB. Voor deze test gebruikten we de uitvoering met een opslaggeheugen van 128GB. Hiervoor moet in de winkel 489 euro worden afgerekend.

   

  Opslaggeheugen

  Bij de aanschaf van een iPad moet de aspirant-koper vooraf goed nadenken over de opslagcapaciteit. Deze kan bij de iPad namelijk niet worden uitgebreid. In de praktijk blijkt 32GB voor veel gebruikers al snel aan de krappe kant. Het instappen met 128GB is dan ook vaak een goede en vooral toekomstbestendige keuze. Van deze generatie iPad zijn ook varianten te koop waarin een simkaart voor mobiel internet kan worden geplaatst. Deze zijn weer iets duurder. Ons testapparaat kan alleen toegang krijgen tot het internet via wifi.

   

  Beeld

  De iPad heeft een 10,2 inch beeldscherm met een beeldresolutie van 2160 bij 1620 pixels. Dat is ruim voldoende voor de weergave van het veelgebruikte beeldformaat 1080p. De iPad is daarmee uiterst geschikt voor het afspelen van tv- en videocontent van online diensten zoals Ziggo GO, de KPN Interactieve TV app, Netflix, Videoland en Disney+. De beeldervaring bij gebruik van deze online diensten kunnen we alleen maar zeer prettig noemen. Bij het retinabeeldscherm van de iPad wordt de IPS displaytechnologie gebruikt. De pixeldichtheid is 264 pixels per inch (ppi).

   

  Geluid

  In tegenstelling tot de Pro-varianten heeft deze instap iPad niet vier maar twee luidsprekers. Dat is altijd nog goed voor een mooi stereogeluid, maar het klinkt minder indrukwekkend dan bij de Pro-modellen. Om bijvoorbeeld te beeldbellen via Facetime, Skype, WhatsApp of Teams is een microfoon in de tablet geïntegreerd.

   

  Eerste indruk

  Als we de iPad vergelijken met zijn voorganger uit 2019 is er op het eerste gezicht maar weinig veranderd. Ook als we de features bekijken blijkt dat zo te zijn. Sommige gebruikers vinden dit jammer, maar eigenlijk is deze beslissing van Apple wel begrijpelijk. Deze iPad is een instapmodel, en hoeft dus qua design niet toonaangevend te zijn. Vernieuwingen in de iPad van 2020 moeten we vooral inwendig zoeken.

   

  Chipset

  Het technische hart van de nieuwe iPad is de A12 Bionic chipset van Apple. Dit is een goede basis voor een snelle tablet. De processor heeft een kloksnelheid van 2,34GHz en vier processorkernen. Het werkgeheugen is 3GB. Het flash opslaggeheugen is afhankelijk van het model dat door de consument wordt gekozen, en zoals eerder gezegd is de opslag niet uit te breiden met bijvoorbeeld een SD-geheugenkaart. In tegenstelling tot de Galaxy tablets van concurrent Samsung is in de nieuwe iPad – net zoals in elke andere tablet en smartphone van Apple – geen geheugenkaartslot aanwezig.

   

  Verbinden

  De iPad heeft geen NFC chip. De belangrijkste connectiviteit is natuurlijk Wi-Fi, waarmee draadloos toegang tot het internet wordt verkregen. Voor veel toepassingen is een internetverbinding noodzakelijk. De iPad ondersteunt Wifi 4 en Wifi 5, maar niet de nieuwste standaard Wifi 6. Natuurlijk vinden we de streamingtechniek Airplay van Apple ook in deze nieuwe iPad terug. Dit geldt ook voor bluetooth. In deze iPad wordt de vijfde versie van deze draadloze techniek gebruikt. Bluetooth is bijvoorbeeld nodig voor het koppelen van oordopjes of een hoofdtelefoon. Net als zijn voorgangers heeft deze iPad geen mini-jack aansluiting om bedraad oordopjes of een hoofdtelefoon aan te sluiten.

   

  Gebruik

  Bij de iPad wordt een 20 watt USB-C stroomadapter geleverd. De bijbehorende USB-C naar Lightning kabel vinden we eveneens in de chique doos. Het opladen gaat iets langzamer dan bij de voorganger. Volgens Apple kan de tablet met een volle batterij tien uur gebruikt worden. Dat is natuurlijk slechts een indicatie onder de meest ideale omstandigheden, waarbij bijvoorbeeld de contrastinstelling van groot belang is. In onze test konden we ongeveer acht uur met een volle batterij doen bij een gevarieerd gebruik van apps en online diensten.

   

  Accessoires

  De toegankelijkheid van extra accessoires, die ooit alleen bij de Pro-varianten bruikbaar waren, is door Apple vorig jaar ook aan de instap-iPads toegevoegd. De functionaliteit van beide varianten is hierdoor wat gelijker geworden. We kunnen dus zowel de Apple Pencil als het Smart Keyboard probleemloos op deze nieuwe iPad gebruiken. Natuurlijk moeten die wel los aangeschaft worden. En net als bij alle producten van deze fabrikant hangen aan deze accessoires forse prijskaartjes.

   

  Kopen of niet?

  Voor wie al langere tijd geen iPad heeft gekocht en een vervanger voor de oude tablet zoekt, is de iPad van de achtste generatie zeker een betrouwbare en nog enigszins betaalbare aanschaf. Eventueel kan de aanschaf worden overwogen van een iPad instapmodel uit 2019, dat nu bij sommige zaken met enige korting wordt verkocht. De tablet heeft namelijk slechts een kleine update gekregen ten opzichte van het vorige model. Is het prijsverschil niet meer dan enkele tientjes, dan kan het beste voor de nieuwste versie worden gekozen. Bezitters van het model van vorig jaar kunnen gerust een keertje overslaan.

   

  Conclusie

  De achtste generatie iPad is kort gezegd meer van hetzelfde. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat deze tablet slechter is dan zijn voorgangers. Een interne technische update is doorgevoerd en de batterijduur is wat langer, maar echt nieuwe mogelijkheden of een nieuw uiterlijk heeft deze nieuwe iPad niet gekregen.

  AppleiPad8ste generatieachtste generatieiPad 2020A12 Bionic

  Reacties

 1. TV-TIP The Mating Game

  The Mating Game
  NPO 1 om 19:05 uur
  Meertjes, poelen en rivieren zijn vaak het podium waar miljoenen dieren bij elkaar komen om wat heen en weer te flirten.

  TV-TIP The Sommerdahl Murders

  The Sommerdahl Murders
  NPO 3 om 20:38 uur
  In een boot in de haven van Helsingør wordt een projectontwikkelaar dood aangetroffen.

  Interview

  • *

   Tom Waes

   Reizen Waes wereldsteden

   Alle vrouwen willen met hem trouwen, alle mannen willen hem zijn en alle kinderen willen hem worden. We hebben het over presentator Tom Waes. Wat is zijn geheim?
   Reacties0 reactie(s)