Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Alleskunner met nadruk op online

  In de nieuwe A4-ontvangerlijn combineert Amiko lineaire ontvangst met tv via het internet. Alle modellen zijn geschikt voor 4K Ultra HD.
  Jarco Kriek
  11 july 2017
  8
  comments 2
  Alleskunner met nadruk op online

  De Amiko A4 4K biedt geen mogelijkheid om de interne tuner voor lineaire ontvangst te verwisselen. De fabrikant levert het apparaat daarom in diverse modellen: een exemplaar met een DVB-C/T2-tuner, eentje met een DVB-S2 tuner en een combomodel met zowel de DVB-C/T2 als de DVB-S2 tuner. Alle modellen zijn voorbereid op probleemloos gebruik met Nederlandse aanbieders. Het DVB-C/T2-model is voorzien van cablescan, waardoor het zenderaanbod van onder meer Ziggo en Digitenne in de juiste volgorde in de zenderlijst worden geplaatst. Bij het DVB-S2 model wordt fastscan van Canal Digitaal en TV Vlaanderen ondersteund.

   

  Elegant

  De elegante vormgeving van de Amiko A4 4K springt in het oog. De zwarte behuizing met een lichtblauwe lijn geeft het apparaat een trendy en elegante uitstraling. Door het strakke design was er geen plek voor bijvoorbeeld een alfanumeriek display op het front. De ontvanger wordt geleverd met een afstandsbediening met bijbehorende batterijen, een adapter voor de 12 volt stroomvoorziening, een summiere maar duidelijke gebruiksaanwijzing en een stevige HDMI-kabel van een goede kwaliteit. De aansluitmogelijkheden zijn beperkt tot het hoogstnodige. Aan de achterzijde vinden we de ingang voor de adapterplug, de HDMI-poort, een optische digitale geluidsuitgang en een mini jack voor analoge audio en video. Aan de zijkant bevinden zich twee USB 2.0-aansluitingen en de sleuf voor een microSD-geheugenkaart. De smartcard kan aan de onderzijde van de ontvanger in de interne kaartlezer worden geschoven.

   

  Makkelijke installatie

  Door zijn vele mogelijkheden lijkt de Amiko A4 4K wellicht een ingewikkeld apparaat, maar de installatie is eenvoudig. Met de aanwezige installatiehulp stelt de gebruiker het apparaat aan de hand van een aantal vragen naar eigen voorkeur in. Voor dit klusje hoef je bepaald geen geleerde te zijn. Ook in het gebruik lijkt de Amiko A4 misschien complex, maar als we eenmaal onze weg in de menu- en navigeeromgeving hebben gevonden, bedienen we het apparaat met speels gemak.

   

  Onder de kap

  Het technische hart van de Amiko A4 4K is een 64 bit quad core 2.0 GHz  processor. Het gaat hierbij om de Amlogic S905 Cortex A53 chipset. Hieraan gekoppeld is een RAM-geheugen van 1GB en een flashgeheugen van 8GB. Het besturingssysteem waarop de Amiko draait is Android. Dat biedt veel voordelen, omdat online via diverse apps uit de Google Play Store naar videocontent kan worden gekeken. Ook kan bijvoorbeeld actueel nieuws op het beeldscherm worden getoond.

   

  Kaartlezer

  Voor het gecodeerde zenderaanbod van een provider is er in de ontvanger een kaartlezer aanwezig. Deze kan voor de Nederlandse aanbieders Ziggo, Canal Digitaal (en natuurlijk ook het Vlaamse TV Vlaanderen) en Digitenne gebruikt worden. Uitzondering zijn Ziggo-klanten die tv-diensten afnemen in het voormalige UPC-verzorgingsgebied. Dit komt door de koppeling van smartcard aan de hardware. Omdat er geen Common Interface-slot aanwezig is, kan geen CI-module geplaatst worden. Dat maakt de Amiko A4 4K ongeschikt voor abonnees van de nieuwe Nederlandse satelliettelevisieaanbieder Joyne. Het ontbreken van een CI-slot zorgt ook voor enige beperkingen bij het combomodel. We kunnen bijvoorbeeld niet zonder het wisselen van de smartcard gebruik maken van het gecodeerde aanbod van meer dan één aanbieder. In praktijk zal dat probleem overigens zelden spelen, omdat in de meeste gevallen het ongecodeerde aanbod van satelliet met het gecodeerde aanbod van kabelbedrijf of Digitenne wordt gecombineerd. Alle technische ontvangstmogelijkheden worden ondersteund, zoals de DiSEqC-protocollen 1.0, 1.1, 1.2 en USALS voor satellietontvangst. Opnemen van lineaire content is mogelijk door een USB-stick of een harde schijf op één van de USB 2-0-poorten aan te sluiten.

   

  OTT

  Over The Top (OTT) is een belangrijke mogelijkheid van de Amiko A4 4K. Met OTT wordt het online bekijken van videocontent bedoeld. Hiervoor moet het apparaat eerst op het internet worden aangesloten. Dit kan op twee manieren. Zonder twijfel heeft de bekabelde optie via de 10/100Mbit netwerkaansluiting de voorkeur. Maar we kunnen de Amiko ook via de ingebouwde wifi-mogelijkheid op het thuisnetwerk en dus het internet aansluiten. De Amiko krijgt vervolgens de mogelijkheden die we kennen van tablet of smartphone. Via de Google Play Store kunnen honderdduizenden applicaties (apps) worden gedownload en geïnstalleerd. Deze zijn dan via de Amiko op het televisiescherm beschikbaar. Hierdoor ontstaat volledige vrijheid om alles wat OTT beschikbaar is te bekijken. Andersom kunnen uitzendingen die door de Amiko lineair worden ontvangen over het thuisnetwerk naar andere apparaten - zoals pc, tablet of smartphone - worden gestreamd. Dit kan onder meer op apparaten die werken op de besturingssystemen iOS en Android.

   

  Kodi mediaspeler

  Omdat de Amiko Android als besturingssysteem heeft, biedt het apparaat nog meer interessante mogelijkheden. De Kodi mediaspeler is daar één van. De mediaspelerfunctie zorgt er direct uit de doos voor dat de gebruiker vanaf een USB-stick of harde schijf van video, foto’s en muziek kan genieten. Dat kan ook via het thuisnetwerk met bestanden die op computers of NAS-servers staan. Maar Kodi biedt meer, vooral voor gebruikers die zich in de mogelijkheden willen verdiepen. Nieuwe Europese wetgeving zorgt ervoor dat verkopers geen voorgeïnstalleerde mediaspelers met illegale mogelijkheden meer mogen leveren. Op het internet zijn echter voldoende gebruiksaanwijzingen te vinden die vertellen hoe we zelf zogeheten add-ons kunnen installeren. Naast veel onschuldige en legale add-ons zijn er ook illegale add-ons waarmee bijvoorbeeld de laatste films en series zonder betaling te bekijken zijn.

   

  Legaal

  Maar de koper van de Amiko A4 4K hoeft zeker niet het illegale pad te bewandelen om online naar de beste films en series te kijken. Android voorziet dit apparaat van apps als Netflix en Amazon Prime Video, maar ook de meer op de Nederlandse markt gerichte videodiensten Videoland, Pathé Thuis en NLziet. Daardoor is het mogelijk om met een geldig abonnement op legale wijze toegang te krijgen tot tienduizenden films en afleveringen van series.

   

  Volwaardig

  De Amiko A4 4K is ondanks zijn hybride mogelijkheden - waarbij het speerpunt op online ligt - ook een volwaardig lineaire tv-decoder. Of men nu via satelliet, kabel of Digitenne kijkt, alle technische mogelijkheden die andere lineaire tv-decoders leveren zijn ook op de Amiko aanwezig. Denk hierbij aan het opnemen van programma's, live pauzeren, elektronische tv-gids en zenderlijsten. Hierdoor is dit apparaat zeker aan te raden voor consumenten die het zwaartepunt van hun tv-consumptie van lineair naar online aan het verleggen zijn. We kunnen op elk gewenst tijdstip naar een door ons gekozen film kijken, of een aantal afleveringen van eens erie verslinden. Daarnaast blijft het mogelijk om lineair naar bijvoorbeeld rechtsteeks uitgezonden nieuws- en sportprogramma's te kijken. Best of both worlds dus.

   

  Beeldkwaliteit

  De beeldkwaliteit die de Amiko A4 4K levert, is zeer goed. Zo kunnen we met de modellen met satelliettuner via de schotelantenne naar ongecodeerde Ultra HD-kanalen kijken. Dat geldt natuurlijk ook voor SD- en HD-kanalen. Het apparaat is geschikt voor Ultra HD-weergave van content. Ook via de Kodi mediaspeler worden Ultra HD-videobestanden in Ultra HD op het beeldscherm weergegeven. Dat is echter niet het geval bij Netflix. Ondanks het gebruik van het duurste en voor Ultra HD geschikte Netflix-abonnement kunnen we na het installeren van de app niet naar series in Ultra HD kijken. De Amiko geeft de content in deze gevallen in Full HD weer. Datzelfde zien we bij Amazon Prime Video. Op zich is dat geen groot probleem, omdat de gebruikte Ultra HD-televisie in de meeste gevallen een Smart TV-platform aanwezig zal zijn waarmee wel in 4K Ultra HD naar Netflix gekeken kan worden. Het is wel een minpuntje van het apparaat en een aandachtspunt voor de fabrikant.

   

  Conclusie

  Amiko zet met de A 4-modellijn de eerste volwaardige stap in een nieuw ontvangersegment waarin online een belangrijkere rol speelt dan lineair. En dat doet deze fabrikant goed. Natuurlijk zijn er nog wat verbeterpunten, maar die kunnen in vrijwel alle gevallen met firmwareupdates verbeterd worden. Koopt men de ontvanger nu, dan is het zeker geen kat in de zak.

   

   

  Het geteste apparaat is beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen

  AmikoAmiko A4 4KUltra HDhybrideKodi

  Reacties

 1. Interview