Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Digitale kabelradio streelt het oor

  Voor kabelradio wordt 2020 een jaar met grote veranderingen. De Quantis QE317 helpt bij de overgang van analoog naar digitaal.
  Jarco Kriek
  2 januari 2020
  8
  comments 4
  Digitale kabelradio streelt het oor

  Afgelopen zomer stopte kabelaanbieder Delta al met analoge FM-kabelradio. Ziggo volgt dat voorbeeld voor het einde van dit jaar. Vanaf dat moment - wanneer precies is nog niet duidelijk - kan er thuis niet meer analoog naar radio worden geluisterd via het kabelnetwerk van Ziggo. Gelukkig zijn de radiostations nog wel digitaal beschikbaar. Voor wie zonder gebruik te maken van televisie en/of tv-decoder naar digitale radio wil luisteren, biedt de Quantis QE317 de helpende hand.

   

  Digitale kabelradio

  De Quantis QE317 is een digitale kabelradio die ongecodeerd in DVB-C uitgezonden radiozenders kan spelen. Inderdaad: alleen ongecodeerd, omdat een interne lezer voor een smartcard ontbreekt. Het apparaat kan bij alle Nederlandse kabelbedrijven en het Belgische Telenet gebruikt worden. Als men via koperdaad of glasvezel – bijvoorbeeld via KPN – naar radio luistert, kan de QE317 niet worden gebruikt.

   

  Klein

  De Quantis QE317 digitale kabelradio is klein van formaat en heeft aan de voorzijde een blauw, alfanumeriek VFD-display van twaalf posities. Op dit display wordt onder meer de naam van de radiozender waarop is afgestemd weergegeven. Als de kabelaanbieder EPG- en RDS-informatie met de stream meezendt, dan is ook deze zichtbaar na het indrukken van een toets op de afstandsbediening. Ziggo levert op dit moment nog geen aanvullende diensten als EPG en RDS bij digitale radio, maar zegt desgevraagd de toevoeging van deze informatie te overwegen. Mogelijk gebeurt dit nog vóór het uitschakelen van de analoge FM-kabelradio. Bij Telenet is deze zenderinformatie al wel aanwezig.

   

  Aansluitingen

  Omdat de Quantis QE317 een klein formaat heeft, is het aantal aansluitingen beperkt. Naast de aansluiting voor de kabel is er een optische digitale geluidsuitgang te vinden. Ook is er de bekende analoge rood-witte cinch-uitgang (tulp). Verder vinden we een USB-aansluiting die op twee manieren kan worden gebruikt. Als eerste kunnen we via deze aansluiting met een USB-stick nieuwe firmware in de radio plaatsen. Dit is overigens niet bij alle kabelbedrijven nodig. Als u kabelbedrijf de QE317 ondersteunt, dan wordt nieuwe firmware direct via de kabel in het apparaat geladen en geïnstalleerd. Daarnaast kan er via de USB-aansluiting ook naar muziek worden geluisterd. Tenslotte is er de aansluiting voor de meegeleverde stroomadapter. Naast deze adapter levert Quantis bij de QE317 ook een afstandsbieding inclusief batterijen, een analoge aansluitkabel en een duidelijke, uitgebreide handleiding in meerdere talen waaronder het Nederlands. Optioneel kan ook een infraroodoog op de QE317 worden aangesloten. Hierdoor kan de digitale kabelradio onzichtbaar in bijvoorbeeld een kast geplaatst en toch bediend worden. Aan de onderzijde van het apparaat is een mogelijkheid voor montage aan de muur, maar een nadeel is dat het display dan niet zichtbaar is.

   

  Het gebruik

  Het vervangen van een analoge radio door deze digitale radio is kinderspel. We kunnen bij het verwijderen van de oude radio de audiokabel gewoon in de geluidsinstallatie laten zitten. Ook de coaxkabel van het radiosignaal kan in de muur blijven zitten. Deze twee draden worden op de Quantis QE317 aangesloten. In het verzorgingsgebied van Ziggo worden bij het eerste gebruik automatisch de aanwezige ongecodeerd uitgezonden radiozenders in het apparaat ingelezen. Daarna kan er digitaal naar radiozenders geluisterd worden, net zoals we gewend waren bij de analoge radio. In situaties waarbij de zenders niet automatisch worden ingelezen, kan het zoeken van zenders handmatig geactiveerd worden met enkele simpele handelingen in het menu.

   

  Geluidskwaliteit

  Wat direct opvalt, is dat de geluidskwaliteit van digitale radio beter is dan de analoge variant. Zo is de kans op storing door mengsignaal – waardoor bij analoge radio eventueel stereoruis kan ontstaan – bij gebruik van goede kabels nihil. Vaak is ook het zenderaanbod van digitale radio groter. Dat de Quantis QE317 geen analoge signalen kan ontvangen is een nadeel in de periode dat bij het kabelbedrijf nog analoog en digitaal radio geluisterd kan worden. De USB-aansluiting kan gebruikt worden om muziek te luisteren vanaf een USB-stick. Een opnamefunctie via de USB-aansluiting is niet aanwezig. Om van de QE317 echt een complete digitale radio te maken, was de mogelijkheid voor het beluisteren van internetradio een welkome aanvulling geweest.

   

  Digitale normen

  De Quantis QE317 ondersteunt de digitale uitzendnormen AAC en MPEG. Dit betekent dat alle radiozenders die in Nederland en België ongecodeerd via de kabel worden aangeboden ook daadwerkelijk kunnen worden beluisterd. Dit is het belangrijkste pluspunt van de QE317 ten opzichte van enkele andere digitale kabelradio’s – waaronder die van fabrikant Technisat – die in Nederland verkrijgbaar zijn. Deze ondersteunen AAC veelal niet. In de praktijk betekent dit dat bij bijvoorbeeld Ziggo slechts een beperkt aantal zenders kan worden ontvangen met deze modellen. Een ander voordeel is dat de QE317 de kanaalnummers aanhoudt die het kabelbedrijf in de eigen zenderlijst hanteert.

   

  Afstandsbediening

  Bij de Quantis QE317 wordt een iets te uitgebreide afstandsbediening geleverd. Diverse toetsen hebben namelijk geen functie. Met de afstandsbediening kan makkelijk door de zenderlijst worden genavigeerd. Ook zijn er acht toetsen die corresponderen met radiozenders die door de gebruiker in een favorietenlijst kunnen worden geplaatst. Onze favoriete zenders zijn dus met één simpele druk op de afstandsbediening direct hoorbaar.

   

  Menu

  De Quantis QE317 is in alle opzichten een gebruiksvriendelijk apparaat. De installatie en bediening is makkelijk. Dit geldt ook voor het duidelijke en overzichtelijke menu. Eenvoud is hierbij het toverwoord.

   

  OEM

  Wie goed zoekt, kan de Quantis QE317 ook onder andere namen vinden. Het gaat hier namelijk om een zogenaamd plakmerk- of OEM-product. Zo vonden wij de radio ook onder de namen Vistron VDR210 en Vistron VT855 op het internet, met een prijs die veelal lager is dan de adviesprijs van €79,95 die Quantis hanteert. Goedkoop is in dit geval echter duurkoop. De Vistron VDR210 wordt door Telenet rechtstreeks aan klanten aangeboden en heeft specifiek voor de Belgische markt gemaakte firmware. Hierdoor zijn enkele belangrijke functies niet beschikbaar als de kabelradio bij andere kabelbedrijven wordt gebruikt. Bij de Vistron VT855 gaat het om een versie die voor de Duitse markt bestemd is en waarvoor hetzelfde nadeel geldt. Het is niet mogelijk om de speciaal door Quantis gemaakte firmware in de genoemde Vistron-modellen te plaatsen. We adviseren daarom om iets meer geld uit te geven voor goede ondersteuning en de volledige functionaliteit van de Quantis QE317.

   

  Conclusie

  De Quantis QE317 is op dit moment het meest ideale apparaat om eenvoudig van analoge naar digitale kabelradio over te schakelen. De radio kan zowel analoog als  digitaal op een geluidsinstallatie worden aangesloten. Vooral met een digitale verbinding krijgt het luisteren een extra dimensie.

   

  De geteste apparatuur werd beschikbaar gesteld door Quantis Electronics

  Quantisdigitale kabelradioQuantis QE317

  Reacties