1. Tests

  Haal meer uit je schotel

  Het belang van een goede schotel is groter dan ooit. Totaal TV testte twee B&R schotels die een betere satellietontvangst beloven.
  Jarco Kriek
  15 augustus 2017
  8
  comments 2
  Haal meer uit je schotel

  De aanbieders van satelliet-tv gebruiken steeds efficiëntere technieken voor de verspreiding van hun signaal. Hiermee besparen ze bandbreedte: dankzij deze technieken kunnen op een transponder meer zenders worden aangeboden, of hetzelfde aantal zenders in een betere beeldkwaliteit. Het belang van een goede ontvangstinstallatie - zowel wat betreft de kwaliteit van de schotel en LNB als de uitrichting - is hierdoor groter dan ooit. In deze test bekijken we twee B&R schotelantennes die betere ontvangst beloven.

   

  Ontvangstkwaliteit

  Veel satellietkijkers in Nederland hebben een schotelantenne van het Deense merk Triax. Deze zijn relatief goedkoop en eenvoudig te monteren. Er is ook kritiek op deze schotels. De bouwkwaliteit zou volgens kenners te wensen overlaten, en ook de ontvangstwaarden zijn volgens critici onvoldoende. Deze ontvangstwaarden zijn juist belangrijk nu bij satellietdistributie technieken als DVB-S2 en 8PSK worden gebruikt. Nadeel voor de satellietkijker is echter dat de kwaliteit van het ontvangen signaal een stuk kritischer is geworden. Een zo optimaal mogelijke schotelinstallatie is voor goede ontvangst van cruciaal belang.

   

  Installeren

  In onze test gebruiken we B&R schotels met een diameter van 42 en 68cm. Geen van beide wordt met een gebruiksaanwijzing geleverd, en de koper moet dus zelf uitvogelen hoe de schotel in elkaar gezet moet worden. Voor onervaren consumenten die hun schotel zelf willen plaatsen en uitrichten maakt dat de zaak wat lastiger. Voor hen is het - zeker gezien bovenstaand verhaal over de noodzaak van een goede ontvangstkwaliteit - dan ook aan te raden om een schotel door een professional met de juiste apparatuur te laten installeren. De 42cm-variant wordt in een stevige doos geleverd en is het makkelijkst zelf in elkaar te zetten. Eigenlijk halen we de schotel vrijwel geheel voorgeïnstalleerd uit de doos. Het enige wat we zelf nog moeten doen is het in elkaar zetten van de mast- of muurbevestiging en de LNB-bevestiging.

   

  Meer werk

  Het 68cm-model wordt in twee dozen geleverd. In de grootste doos vinden we de schotelantenne, in de tweede de LNB-stang, de mount en de mast/muur-bevestiging. Het volledig monteren is dus meer werk, en hoewel de gebruiksaanwijzing schittert door afwezigheid hebben we met een beetje verstandig nadenken ook deze schotelantenne binnen een half uur in elkaar zitten. We moeten wel goed opletten dat de mount, oftewel de bevestiging van de schotelantenne, goed geplaatst wordt. Als we dit andersom doen, kan de schotel in Nederland niet goed op een satelliet worden uitgericht.

   

  Lichtgewicht

  Wat ons direct opvalt is hoe licht de schotelantennes zijn. Dat is erg prettig voor kijkers die de schotel op hoogte willen monteren. Alle gebruikte materialen zijn deugdelijk en de fabrikant heeft er duidelijk alles aan gedaan om de levensduur van het product te vergroten. Verder is er bij het ontwerp van de schotel goed nagedacht over de optimalisering van het ontvangstrendement. Zo hangt de LNB van deze offsetschotel net iets onder het middelpunt van de schotel om te voorkomen dat de LNB een schaduw op de schotel werpt. Dit kan de ontvangst namelijk nadelig beïnvloeden. Alle losse onderdelen van de schotel zijn van dun en dus ook licht materiaal gemaakt. De mastbevestiging geschiedt door middel van vleugelmoeren. De instelwaarde van de elevatie - de hoek waaronder de schotelantenne naar de satelliet 'kijkt' - is duidelijk af te lezen. Dat is een groot pluspunt, want hierdoor is de grove uitrichting van de schotelantenne eenvoudig. Vervolgens kan de uitrichting met goede meetapparatuur worden gefinetuned. De elevatie is op de schotelantenne instelbaar van zestig tot dertig graden. Dat is wat krap voor instellen van de juiste hoek in delen van Nederland. Wie bijvoorbeeld de schotel onder een hoek van 28 graden op een bepaalde satelliet moet richten, moet hiervoor een kleine noodgeep uitvoeren. Als men de mount aan de achterkant van de schotel omgekeerd monteert, kan men de elevatie onder de twintig graden krijgen.

   

  LNB

  Niet alleen de schotelantenne is belangrijk om een zo sterk mogelijk satellietsignaal te ontvangen. Ook de gebruikte LNB - de 'toeter' aan het einde van de schotelarm - speelt een belangrijke rol. In onze test gebruikten we bij beide modellen de Inverto Black Ultra single LNB. Dit is op dit moment de beste LNB in het consumentensegment.

   

  Signaalsterkte

  Het B&R 42cm-model wordt onder meer door de nieuwe satelliettelevisieaanbieder Joyne aangeprezen. Met een goede schotel van dit formaat moet het volgens Joyne mogelijk zijn om onder normale omstandigheden naar het zenderaanbod op de Eutelsat 9B-satelliet te kijken. En inderdaad blijkt dit goed mogelijk. Met een perfect uitgerichte schotel behaalden we een ontvangststerkte rond de 11dB. Dat is slechts een fractie lager dan de gemeten waarde met een veel grotere Triax TDS 64cm schotel met daarin dezelfde LNB gemonteerd. Ook tijdens een hevige bui bleek de B&R 42cm voldoende regenreserve te hebben om beeld te houden op de Eutelsat 9B-satelliet. Pas toen het echt ging stortregenen moest de schotel in het natuurgeweld zijn meerdere erkennen. We kunnen dus stellen dat de B&R 42cm een geschikte schotelantenne is voor gebruik op campings in de Benelux en bijvoorbeeld het noorden van Frankrijk. Ook voor vrachtwagenchauffeurs is deze schotel vanwege de combinatie van klein formaat en goede ontvangst een prima keuze.

   

  Europa

  Wie in Nederland bijvoorbeeld ongestoorde ontvangst wil hebben van de door Canal Digitaal gebruikte Astra3-satelliet, kan beter voor het grotere 68cm model van B&R kiezen. Dat geldt natuurlijk ook voor Joyne-abonnees die prijs stellen op een grotere regenreserve bij de Eutelsat 9B-satelliet. In beide gevallen bleven we zelfs bij een forse stortbui ontvangst van zenders behouden. De B&R 68cm is ook aan te bevelen voor recreanten die bijvoorbeeld in Portugal of Spanje met vakantie gaan. Veel gebruikers van andere schotels ervaren daar problemen met ontvangst van het zenderaanbod van Canal Digitaal. Bij een goed uitgerichte B&R 68cm verdwijnen deze problemen als sneeuw voor de zon. De maker van het EISS-systeem dat we eerder getest hebben (zie http://www.totaaltv.nl/tests/quantis-eiss-in-vijf-minuten-tv-op-de-camping/), adviseert voor deze doelgroep dan ook gebruik van de B&R 68cm schotelantenne met Inverto Black Ultra LNB.

   

  Conclusie

  De B&R schotels hebben zeker enkele minpunten: lastige installatie, een beperkte elevatiehoek en een wat hogere aanschafprijs. Maar die verbleken naast het grote pluspunt van deze schotels: de ontvangst van satellietsignalen is significant beter dan bij de meeste andere schotels van gelijke diameter.

   

   

  De geteste schotels werden beschikbaar gesteld door Rian BV, Waalre

  B&Rschotel42cm68cm

  Lees ook

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   5X2 TICKETS ZIGGO F1 LIVE

   De Grand Prix van Oostenrijk is 30 juni niet alleen levensecht te volgen op de tribunes bij het circuit, maar ook voor duizenden fans in de Ziggo Dome. Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes voor dit live evenement in de Ziggo Dome weggeven.

  TV-TIP X-Men: Apocalypse

  X-Men: Apocalypse
  om 10:37 uur
  Apocalypse, de eerste mutant, is meteen de sterkste en de gemeenste. Hij verzamelt moderne versies van de vier bijbelse ruiters van de Apocalyps om de wereld aan zijn voeten te krijgen. Daarbij gebruikt hij veel krachten en nog meer special effects.De film-makers vergeten bijna de menselijke maat, die bij de X-Men minstens zo belangrijk is als het spektakel. Ze hebben geen nieuwe trucs geleerd en doen hetzelfde op een grotere schaal, maar hebben genoeg ervaring om daar iets onderhoudends van te maken.

  TV-TIP De Roelvinkjes passen op de winkel

  De Roelvinkjes passen op de winkel
  SBS6 om 20:30 uur
  De verzorgers van woon- en zorgcentrum Herfstzon zijn toe aan wat vakantie. De Roelvinkjes schieten te hulp en nemen de dagelijkse zorg voor vijftig ouderen op zich. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan en het gezin moet nu écht hard werken. Gelukkig is er nog wel ruimte voor een leuke verrassing.

  Interview

  • *

   Airen Mylene

   Hotel Rules

   In Hotel Rules verbouwen vijf kandidatenkoppels elkaars hotel of Bed and Breakfast rigoureus. Airen Mylene presenteert. Het winnende koppel ontvangt 25.000 euro.
   Reacties0 reactie(s)