1. Tests

  Kleine prijs, grote prestaties

  Zelden zagen we een ontvanger die zo veel te bieden heeft voor zo'n lage prijs. Is de Mutant HD1500 te mooi om waar te zijn?
  Jarco Kriek
  8 februari 2017
  10
  comments 0
  Kleine prijs, grote prestaties

  Een open source Linux ontvanger met twee satelliettuners die tevens uitgebreide IPTV mogelijkheden biedt, en dat voor een prijs onder de 130 euro? De fabrikant van de Mutant HD1500 beweert dat het mogelijk is. Sterker nog: zelfs de compressietechniek HEVC/H.255 wordt ondersteund.

   

  Geen Ultra HD

  Wie denkt dat de Mutant HD1500 hiermee voor een prijsdoorbraak bij Ultra HD-satellietontvangers zorgt, moeten we helaas uit de droom halen. Het apparaat ondersteunt dan wel HEVC/H.265, maar kan geen Ultra HD-zenders weergeven. De maximale beeldresolutie is 1080p, en daarmee is de HD1500 een 'gewone' Full HD decoder. Mochten aanbieders in de toekomst besluiten om HEVC/H.265 - vanwege bandbreedtebesparing - in te zetten voor doorgifte van SD- en HD-kanalen, dan is deze decoder daar dus vast op voorbereid. Ook kunnen we via het internet naar 4K videobestanden op YouTube kijken, al blijft weergave slechts mogelijk in maximaal 1080p. Op dit moment voegt het dus nog niet heel veel toe, maar de ondersteuning is aanwezig en wie weet hoe dat in de toekomst van pas gaat komen?

   

  Open source Linux

  De Mutant HD1500 is een Enigma2-ontvanger die functioneert op het open source Linux-besturingssysteem. Dat betekent dat er voor het apparaat veel firmware van diverse partijen op het internet te vinden is. Ook de in Nederland veelgebruikte firmware OpenPli en OpenATV is beschikbaar. Daarom is het niet zo zinvol om hier diep in te gaan op de Graphic User Interface (GUI); het uiterlijk van de schermen en menu's die de decoder toont op de tv. Elke partij die firmware maakt voor open source Linux ontvangers als de HD1500, heeft zijn eigen GUI. Daarnaast is het voor gebruikers mogelijk om zelf zogeheten skins te installeren. Hiermee kan men dus zelf het grafisch uiterlijk bepalen.

   

  Uit de doos

  Aan de omvang van de doos waarin de Mutant HD1500 geleverd wordt, kunnen we direct afleiden dat we met een klein apparaat te maken hebben. De HD1500 heeft een afmeting van 22x16x4cm. Een stroomadapter wordt meegeleverd en er zit dus geen inwendige voeding in het apparaat. Omdat hij op 12 volt werkt, kan de HD1500 ook worden gebruikt in bijvoorbeeld caravan of camper. De meegeleverde afstandsbediening geeft ons een beetje een dubbel gevoel. Eigenlijk is hij fantastisch: hij ligt lekker in de hand, de knopindeling is logisch en zorgt in gebruik niet voor verassingen, en ook de werking is probleemloos en soepel. Wel voelt hij erg plastic aan. De importeur verzekert ons echter dat dit model ook op de langere duur nooit problemen geeft. Op de kwalitatief goede HDMI-kabel die we in de verpakking aantreffen is zeker niet bezuinigd.

   

  Uiterlijk

  Als we de decoder zelf bekijken, zien we dat de kwaliteit voor deze prijsklasse goed is. Wel moeten we een beetje voorzichtig zijn met de frontklep, die van plastic is en wat kwetsbaar oogt. Onder de frontklep vinden we alleen een interne kaartlezer en het Common Interface-slot. Zodra de smartcards eenmaal geplaatst zijn, zal er niet veel gebruik meer worden gemaakt van de klep. De Mutant HD1500 beschikt niet over een alfanumeriek display, maar heeft een eenvoudig 7-digits display. Verder zijn er drie bedieningstoetsen.

   

  Aansluitingen

  De aansluitmogelijkheden aan de achterzijde zijn sober. Een scartaansluiting ontbreekt, evenals andere uitgangen voor analoog beeld of geluid. Het apparaat is dus echt volledig digitaal. Beeld en geluid worden uitgestuurd via de HDMI 1.4 aansluiting. Voor wie een oudere tv heeft zonder HDMI - wat in caravan of camper nog wel eens het geval is - is deze ontvanger onbruikbaar. Via de optische digitale geluidsuitgang kan de Mutant HD1500 wel op een geluidsinstallatie aangesloten worden. De netwerkaansluiting met een maximale snelheid van 100Mbps kan worden gebruikt om het apparaat op het huisnetwerk en het internet aan te sluiten. De enige USB-poort vinden we eveneens aan de achterzijde. Het ontbreken van meer USB-aansluitingen is in onze ogen het grootste gemis van de HD1500.

   

  Twin tuner

  De Mutant HD1500 beschikt over een ingebouwde twin tuner die geschikt is voor DVB-S2. De eerste tuner heeft een doorlusmogelijkheid, de tweede niet. Het is niet mogelijk om de tuners om te wisselen, omdat deze op het moederbord geïntegreerd zijn. De tuners zijn gevoelig en daardoor kunnen ook zenders met een minder sterk signaal weergegeven worden. Ondersteuning van alle DiSEqC-protocollen is aanwezig, en dat werkt probleemloos. Ook de DUO LNB, Triple LNB, multisat en draaibare schotelinstallaties kunnen dus met de Mutant HD1500 gebruikt worden. De tuners beschikken over alle zoekmogelijkheden. Als de gekozen firmware dit ondersteunt, kunnen we ook zenders zoeken via blindscan en fastscan.

   

  Opnemen

  Het opnemen en live pauzeren van tv-programma's is ook mogelijk met de Mutant HD1500. Omdat er geen mogelijkheid is voor plaatsing van een interne harde schijf, is voor het maken van opnames een externe harde schijf of USB-stick nodig. Meerdere USB-aansluitingen waren daarom handig geweest. Omdat er een twin tuner in het apparaat zit, kunnen we meerdere programma's op verschillende transponders van een satelliet opnemen. De koppeling tussen EPG en opname verloopt zonder problemen en programma's worden ongecodeerd bewaard.

   

  Smartcards

  Twee smartcards kunnen gelijktijdig gebruikt worden. De interne kaartlezer werkt op basis van emulatie, en geeft geen problemen met de smartcards van CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TeleSAT. Net als bij andere ontvangers kunnen de zenders die met de aangescherpte CWOE-codering worden uitgezonden niet worden gedecodeerd met de interne smartcardlezer. Dat gaat wel als we de smartcard in combinatie met de witte CI-module van M7 Group in het CI-slot gebruiken. De werking met deze CI-module en alle andere veelgebruikte CI-modules - waaronder de nieuwe Viaccess ORCA CI-module van M7 Group - verloopt zonder enige problemen.

   

  Zappen

  De Mutant HD1500 is een snelle zapper. Dat is zeker het geval bij ongecodeerde kanalen, maar ook bij gecodeerde zenders blijft de zapsnelheid in combinatie met zowel de interne kaartlezer als een CI-module binnen de normen. Eigenlijk is de hele ontvanger rap te noemen. Ook het navigeren in het menu en de opstarttijd zijn heel goed als we deze vergelijken met andere ontvangers is deze prijsklasse. De HD1500 beschikt over de Broadcom BCM73265 chipset met een kloksnelheid van 751MHz. Hieraan gekoppeld is een NAND flashgeheugen van 256MB en DDR geheugen van 512MB. Voor de bootloader is een flashgeheugen van 8MB aanwezig.

   

  Multimedia

  De Mutant HD1500 biedt meer dan alleen lineaire satellietontvangst. Zo kunnen we via de mediaspelerfunctie films en foto's bekijken en naar muziek luisteren, ook vanaf apparaten binnen het huisnetwerk. Verder speelt het internet een belangrijke rol. Wie zich een beetje verdiept in de mogelijkheden van Enigma2 en de gebruikte firmware kan na installatie van de juiste add-ons naar eerder uitgezonden programma's van enkele tv-zenders kijken. Maar ook videodiensten als YouTube komen zo binnen handbereik, voor volwassen kijkers zijn er pornovideo's, en het live tv-kijken en radio luisteren op zenders van over de hele wereld wordt eveneens mogelijk.

   

  Conclusie

  Natuurlijk zijn er betere en snellere Enigma2-ontvangers met twin tuner te vinden. Maar aan deze apparaten hangen pittige prijskaartjes. Voor het gros van de satellietkijkers biedt de Mutant HD1500 meer dan voldoende mogelijkheden. Volgens ons is deze ontvanger op dit moment het model met de beste prijs-kwaliteitverhouding en uitgebreide mogelijkheden om van tv-kijken een belevenis te maken.

   

   

  De geteste ontvanger is beschikbaar gesteld door EuroGlobal Enschede

  MutantHD1500Enigma2LinuxHEVC/H.265

  Reacties

 1. TV-TIP Voetbal: België - Nederland

  Voetbal: België - Nederland
  NPO 1 om 20:25 uur
  We moeten tot onze spijt bekennen dat België deze oefenwedstrijd favoriet is, met onder anderen spelers als Eden Hazard. Kan Oranje een topprestatie leveren tegen de Rode Duivels, de nummer drie van de wereld?

  Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET THE GIRL IN THE SPIDERS WEB

   Lisbeth Salander, het bekende personage uit de populaire Millennium-boeken, keert terug in The Girl in the Spider’s Web. Het is de eerste verfilming van de bestseller. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket voor deze dramathriller weggeven, met daarin het boek (filmeditie) en twee bioscoopkaartjes.

  TV-TIP Volle zalen

  Volle zalen
  NPO 2 om 20:25 uur
  Cornald Maas tekent het levensverhaal van Ilse de Lange op aan de hand van haar liedjes. Het begon voor de Twentse countryzangeres allemaal in 1998 met I'm Not So Tough en met Waylon werd ze tweede op het Songfestival in 2014.