Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Voordelige tablet met beperkingen

  Is een tablet van een Chinese webshop een goed alternatief voor een veel duurder model uit de winkel? Totaal TV nam de proef op de som.
  Jarco Kriek
  11 september 2018
  6
  comments 2
  Voordelige tablet met beperkingen

  In veel gezinnen is de tablet onmisbaar geworden. Voor een nieuw topmodel van Samsung of Apple moet echter diep in de buidel worden getast. De vraag naar betaalbare alternatieven die ook nog eens goed werken, is dan ook enorm. De Teclast Master T10 wordt aangeboden via webshops als AliExpress en GearBest, en valt op door zijn indrukwekkende specificaties en vriendelijke prijs.

   

  Snel in huis

  Het bestellen bij AliExpress gaat makkelijk. De levering van de tablet volgt bovendien relatief snel: binnen zeven dagen stond de koerier van DHL al voor de deur met de tablet. Wij hadden geluk dat de douane ons pakket niet heeft onderzocht. Als dit het geval is, moet rekening gehouden worden met een importheffing van rond de vijftig euro die aan de bezorger moet worden betaald om het pakket echt in bezit te krijgen. Teclast Master T10 kwam voor nog net geen 190 euro in ons bezit.

   

  Specificaties

  De Teclast Master T10 is zeker niet de goedkoopste tablet die via Chinese webshops wordt aangeboden. De specificaties voldoen echter aan de eisen van een gebruiker die op zoek is naar iets beters dan een gemiddelde tablet. De Master T10 werkt op het Android 7.0 besturingssysteem. De tablet heeft een werkgeheugen van 4GB. Het interne opslaggeheugen is 64GB kan worden uitgebreid met een geheugenkaart. Met een beeldresolutie van 2560 x 1600 pixels levert het 10,1 inch scherm een HD-beeld. Het hart van de Master T10 is de MTK8176 processor van Mediathek die beschikt over zes kernen (hexacore). De camera aan de voorzijde heeft 13 megapixels. Om te beeldbellen heeft de camera aan de zijde van het beeldscherm de beschikking over 8 megapixels. Op de achterzijde van de tablet is ook een vingerafdruklezer aanwezig. Met een forse batterij van 8100mAh belooft de fabrikant urenlang gebruik zonder opladen.

   

  Eerste installatie

  De eerste installatie verloopt zoals we van Android tablets zijn gewend. De koppeling met de Google Play Store verloopt goed. Apps die door de gebruiker al eerder zijn gedownload of gekocht, kunnen makkelijk op de nieuwe tablet worden geplaatst. Helaas worden de eerste problemen merkbaar zodra we de draadloze wifi-verbinding wat langer gebruiken. De ontvangst van het wifi-signaal is namelijk niet denderend goed. Met de Teclast Master T10 hebben we al op vijf meter afstand van de router last van signaalverlies, zonder muren of andere obstakels. Waar andere Android-tablets nog meer dan negentig procent signaalsterkte aangeven, meldt de Master T10 een signaalsterkte van minder dan twintig procent. En ander vreemd probleem dat zich voordoet, is dat de tablet plots problemen heeft met de internetverbinding van Ziggo. Schakelen we over naar een verbinding van KPN, dan is dit probleem er niet. Alleen het volledig naar fabrieksinstelling terugzetten van de tablet lost dit probleem op, om dan na enkele uren verbonden te zijn met Ziggo weer terug te keren.

   

  Vingerafdruk

  Een betere beveiliging door de vingerafdruklezer is een leuke gadget. Helaas blijkt het ook niet meer dan dat. Als eerste zit de benodigde lezer op een heel vreemde plaats op de tablet, namelijk aan de achterzijde. Hierdoor is het gebruik niet echt een vanzelfsprekend en automatisch proces. Maar zelfs als we zorgvuldig onze vinger op de lezer plaatsen, lopen we van problemen aan. Het is een gokspel of de vingerafdruk goed wordt herkend en dus of de tablet wordt vrijgegeven voor gebruik. Omdat in dit gokspel de kans op winst erg klein is, schakelen we toegang via vingerafdruk maar snel uit.

   

  Beeld

  Veel beter presteert de Teclast Master T10 als we hem beoordelen op beeldkwaliteit. Het kijken naar online videodiensten als Netflix, Videoland en de mobiele apps van aanbieders Ziggo, KPN en Canal Digitaal verloopt zonder problemen. Het beeld van de tablet hapert alleen even bij snelle beeldwisselingen in bijvoorbeeld games. Het beeld komt op deze momenten enigszins stroperig over. Het geluid van de Master T10 is niet slecht maar ook niet uitzonderlijk goed. Op het punt van beeld en geluid scoort de tablet dan ook een voldoende. Hij blijft op dit punt wel duidelijk achter bij duurdere tablets met dezelfde beeldresolutie.

   

  Accu

  Dat de tablet langer dan vijf uur via de accu en zonder stroom kan worden gebruikt, blijkt al snel een verkooppraatje. Na iets meer dan drie uur Netflix kijken, verschijnt de melding dat de accu leeg is. Als we alleen internetten en soms wat video’s van nieuwssites bekijken, kunnen we de volgeladen accu iets minder dan vijf uur gebruiken.

   

  Update

  De Teclast Master T10 werkt op het Android 7.0 besturingssysteem. Verwacht van de fabrikant geen update naar een nieuwere versie van het besturingssysteem, want die gaat er niet komen. Is dit erg? Op dit moment niet. Alle apps werken nog goed met Android 7.0. Hoe dit in de toekomst zal zijn, kan niemand op voorhand zeggen. Maar ondanks de mooie slanke vormgeving van de tablet hebben we ook onze bedenkingen bij de duurzaamheid van dit apparaat.

   

  Conclusie

  De Teclast Master T10 valt ons enigszins tegen. Natuurlijk kan je voor 190 euro geen tablet verwachten die de concurrentie aankan met producten die honderden euro’s duurder zijn. Dat de fabrikant de gewekte verwachtingen op enkele belangrijke punten niet inlost, vinden we ernstiger. Vooral de brakke wifi-ondersteuning is een groot minpunt.

  tabletTeclastTeclast Master T10AliExpress

  Lees ook

  Reacties

 1. Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)