Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Zonder smartcard

  Om naar het aanbod van de nieuwe Nederlandse satellietaanbieder Joyne te kijken, is een speciale CI+ module nodig. Totaal TV testte hem.
  Jarco Kriek
  30 august 2017
  8
  comments 3
  Zonder smartcard

  Wat weinigen voor mogelijk hadden gehouden, is toch gebeurd: Nederland heeft er na CanalDigitaal een tweede aanbieder van satelliettelevisie bij. Joyne codeert het zenderaanbod met de Conax beveiligingstechniek, en wel een speciale nieuwe variant die de naam Conax Contego heeft gekregen. Met deze nieuwe state of the art beveiliging is Joyne op de toekomst voorbereid. Maar het is ook wennen voor veel satellietkijkers. Joyne gebruikt namelijk geen smartcard.

   

  Kaartlezermodule

  Om naar het gecodeerde pakket te kijken is een speciale CI+ module nodig. Joyne noemt het een kaartlezermodule, in vakjargon hebben we het over een module met virtuele smartcard. Er is dus geen fysieke smartcard in de module aanwezig, maar de werking van de module in zijn geheel is vergelijkbaar met die van een smartcard. Joyne is niet de eerste aanbieder die deze techniek gebruikt. Ziggo doet het in de Ziggo Mediabox. KPN en andere aanbieders gebruiken eveneens een inwendige beveiliging in de tv-decoder waarbij geen fysieke smartcard nodig is.

   

  Geen eigen decoder

  Het is begrijpelijk dat Joyne ervoor kiest om geen eigen decoder met inwendige coderingstechniek op de markt te brengen. Veel satellietkijkers beschikken namelijk al over een HD-satellietontvanger. Om potentiële klanten de mogelijkheid te bieden om met zo min mogelijk kosten op Joyne over te stappen, is voor de Conax CI+ module gekozen. Iedere HD-satellietontvanger met Common Interface (CI) slot kan gebruikt worden om in combinatie met de CI+ module naar het aanbod van Joyne te kijken. De ontvanger hoeft dus niet specifiek voor CI+ geschikt te zijn: elk apparaat dat de CI-technologie ondersteunt is geschikt voor Joyne.

   

  HD of Ultra HD

  Toch moeten we met een belangrijk punt rekening houden. Joyne zendt uit in DVB-S2/8PSK. Om dit soort uitzendingen te kunnen ontvangen is een HD- of een Ultra HD-satellietontvanger nodig. Oldtimers als de Topfield 4000 PVR en Dreambox 7000 kunnen wel overweg met een CI module, maar ondersteunen geen DVB-S2/8PSK en zijn dus niet geschikt voor ontvangst van Joyne.

   

  Ontvangers

  In onze test hebben we de Joyne module in meer dan tien satellietontvangers en twee televisies met ingebouwde satellietontvanger getest. In de meeste gevallen werd de module probleemloos herkend en werkte deze naar behoren. We constateerden duidelijke verschillen in zaptijd die niet aan de module moeten worden toegeschreven, maar aan de HD-satellietontvanger. Bij ontvangers die onlangs op de markt zijn gebracht zijn de zaptijden wat korter. Het enige probleem kwamen we tegen bij een al wat oudere Linux-ontvanger, namelijk de Xtrend 9000. Met veel moeite in de vorm van het herhaaldelijk vernieuwen van de (hobby)firmware en aanpassen van de instellingen konden we uiteindelijk toch naar de zenders uit het aanbod van Joyne kijken. Opvallend is de werking van de module in twee televisies van Samsung. Het gaat hierbij om premiummodellen uit de televisielijnen van 2013 en 2016. De Joyne module werkt hierin opmerkelijk goed: het zappen tussen gecodeerde zenders gaat vrijwel net zo snel als bij ongecodeerd via de satelliet uitgezonden kanalen.

   

  Smartcard

  Hoewel de module dus voortreffelijk werkt, klinkt er toch kritiek op het besluit van Joyne om geen smartcard op de markt te brengen. Veel HD-satellietontvangers beschikken over een interne kaartlezer met de Conax beveiligingstechniek. Dit komt omdat de licentiekosten van Conax voor decoderfabrikanten relatief laag zijn. Gebruik van de Conax-kaartlezer is ook populair omdat hij eenvoudig is aan te passen, waardoor via emulatie ook smartcards van andere beveilgingstechnieken in de interne kaartlezer gebruikt kunnen worden. Maar omdat Joyne ervoor heeft gekozen geen smartcard te gebruiken, zijn deze kaartlezers ongeschikt voor de ontvangst van Joyne. Dat Joyne niet voor de makkelijke weg van de smartcard heeft gekozen, komt door de aangescherpte eisen die worden gesteld aan het coderen van het zenderaanbod. Zo is het heel moeilijk om een abonnement van Joyne via cardsharing met anderen te delen. Mocht men toch een manier weten te vinden, dan zit er nóg een addertje onder het gras. De Joyne CI+ module voorziet het beeld namelijk van een onzichtbaar watermerk. Aan de hand van dit watermerk kan bij illegaal gebruik - zoals bijvoorbeeld cardsharing en gebruik bij IPTV-diensten - makkelijk worden achterhaald welke module en dus welk abonnement voor de illegale handelingen wordt gebruikt. Of Joyne deze optie op dit moment al gebruikt, is niet duidelijk.

   

  Programma opnemen

  Conax Contego beschikt over een opnamemanagementfunctie. Hiermee kan bepaald worden hoeveel programma's gelijktijdig met de module kunnen worden opgenomen. Bij Joyne is dit op dit moment ingesteld op één programma opnemen en een ander gelijktijdig bekijken. Dit werkt probleemloos. In onze test konden we opgenomen programma's ook na een week nog via de harde schijf bekijken. Maar ook hier zijn beperkingen. Zo kunnen we alleen een programma opnemen en een andere gelijktijdig bekijken als de zenders op dezelfde transponder worden uitgezonden. Voor het gelijktijdig opnemen en kijken van zenders die op verschillende transponders worden uitgezonden, is dus een tweede CI+ module nodig. Dat kost eenmalig 99 euro en daarnaast een extra abonnement. Bij een abonnement op het basispakket kan voor vijf euro per maand een extra abonnement bij Joyne worden afgenomen. Maar ook deze workaround gaat niet werken voor iedere satellietkijker. Omdat Joyne op twee transponders met verschillende polarisaties uitzendt, is een twin tuner HD-satellietontvanger nodig en moet er een twin LNB op de schotelantenne zitten. En natuurlijk dienen er twee afzonderlijke coaxkabels van de LNB naar de HD-satellietontvanger te lopen.

   

  Toekomstzeker

  Vergeleken met andere modules maakt de CI+ module van Joyne een kwetsbare indruk, die vooral wordt veroorzaakt door de plastic behuizing. Andere modules zijn vrijwel altijd van metaal gemaakt, en kunnen daardoor tegen een stootje. Het is jammer dat een module met een toch vrij hoge aanschafprijs van 99 euro niet wat robuuster is uitgevoerd. De virtuele smartcardtechniek heeft echter wel een groot voordeel. Mocht het nodig zijn om een nieuwere versie van de Conax Contego beveiliging in de module te plaatsen, dan  kan dit altijd Over The Air (OTA) gebeuren. Bij smartcards is dit maar beperkt mogelijk, en bij echt grote wijzigingen in de beveiliging is een smartcardwissel nodig.

   

  Conclusie

  Joyne heeft zijn woord gehouden. De CI+ module van de aanbieder kan echt in elke HD-satellietontvanger met CI-slot worden gebruikt. Mocht het niet werken, dan ligt dat niet aan de module maar aan de firmware van de ontvanger.

   

  De geteste module werd beschikbaar gesteld door Joyne, Baarn

  JoyneCI+ modulemoduleConaxContegoCommon Interface

  Reacties

 1. TV-TIP Jochem in de Wolken

  Jochem in de Wolken
  NPO 1 om 19:05 uur
  Jochem Myjer vaart in een luchtballon over het meest sprookjesachtige natuurgebied van Nederland: Zuid-Limburg.

  TV-TIP De Nationale Reistest

  De Nationale Reistest
  NPO 3 om 20:24 uur
  Nog nooit veranderde onze manier van reizen zoveel als in de afgelopen twee jaar. Dzifa en Sahil testen de reiskennis van BN'ers.

  Interview

  • *

   Tom Waes

   Reizen Waes wereldsteden

   Alle vrouwen willen met hem trouwen, alle mannen willen hem zijn en alle kinderen willen hem worden. We hebben het over presentator Tom Waes. Wat is zijn geheim?
   Reacties0 reactie(s)