Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is 8K?

  Tv-fabrikanten zien het liefst dat u elke drie of vier jaar een nieuwe tv koopt. Is de opmars van 8K een reden om naar de winkel te rennen?
  26 mei 2022
  comments 0
  Wat is 8K?

  Een paar jaar geleden zagen we 8K alleen nog op elektronicabeurzen, maar inmiddels zijn 8K-toestellen gewoon in de winkel te vinden. Deze beeldschermen hebben vier keer zoveel beeldpunten als 4K-tv’s, ofwel een resolutie van 7680 bij 4320 pixels. Ze kunnen dus een beeld weergeven dat nog eens een stuk scherper is. Vooral bij zeer grote beeldformaten, waar de afzonderlijke beeldpunten gemakkelijker zichtbaar zijn, kan dat een mooier plaatje opleveren.

   

  Binnen bereik

  De meest verkochte beeldschermmaat van dit moment heeft een diagonaal van 65 inch. In dit formaat is de prijs van een lcd-tv met 8K beeldscherm inmiddels tot onder de 2000 euro gedaald. Dat is nog steeds veel geld, maar het is niet ongewoon dat consumenten zo’n bedrag uitgeven aan een tv in deze maat. We kunnen dus stellen dat de 8K-tv binnen het bereik van de consument begint te komen. Samsung, LG en Sony zijn de belangrijkste fabrikanten van 8K-televisies, met diagonalen van 55 tot wel 88 inch. Net zoals bij 4K-modellen stijgt de prijs snel met de beeldschermmaat. Bij toestellen van 77 inch of meer combineert LG ook 8K met oled-techniek.

   

  Kijken in 8K

  De vraag is natuurlijk wat er zoal te zien is in 8K. Het ontluisterende antwoord luidt: niet zo veel. Zolang het tv-zenders en aanbieders als KPN en Ziggo niet lukt om een behoorlijk 4K-aanbod samen te stellen, is 8K voor hen nog verre toekomstmuziek. Ook streamingdiensten zijn er nog niet echt mee bezig. Alleen op een platforms als YouTube zijn wat echte 8K-video’s te vinden, en daarbij gaat het dan vooral om demofilmpjes van tv-fabrikanten en opnames van non-professionals met een 8K-camera. Series en films in 8K zijn dus nog niet verkrijgbaar. Bij games zit 8K er mogelijk wel aan te komen. Sony’s PlayStation 5 is in principe geschikt om spellen in 8K weer te geven, maar die mogelijkheid wordt momenteel nog niet gebruikt.

   

  Upscaling

  De meerwaarde van een 8K-toestel zit hem dan ook vooral in de mogelijkheid om een 4K-video op te schalen naar 8K. Door middel van upscaling wordt een 4K-beeld van 3840 bij 2160 pixel een 8K-plaatje van 7680 bij 4320 pixels. Hiervoor hanteren fabrikanten verschillende technieken, die vaak van kunstmatige intelligentie gebruikmaken. Als de tv herkent dat er bijvoorbeeld een 4K-video van een strand vol zandkorrels wordt weergegeven, vertellen zijn AI-algoritmes hoe dat strand er in 8K uit hoort te zien en op basis daarvan wordt er een beeld in hogere resolutie gecreëerd. De vraag is natuurlijk of dat wel zo wenselijk is, omdat er in zekere zin een illusie wordt geschapen. Bij grote beeldschermmaten is het beeld van een 8K-toestel zichtbaar scherper dan 4K, maar echt interessant wordt dat pas als er films en series in deze resolutie beschikbaar komen.

 1. TV-TIP WK Voetbal: Nederland - Verenigde Staten

  WK Voetbal: Nederland - Verenigde Staten
  NPO 1 om 15:50 uur
  Nederland neemt het vandaag in de achtste finale van het WK op tegen de Verenigde Staten. De groepsfase zorgde voor niet al te veel weerstand dus nou moeten de Oranje leeuwen laten zien wat ze in huis hebben. Laten we hopen dat Virgil van Dijk de mannen naar een overwinning kan leiden, anders houdt het WK hier op voor Oranje.

  TV-TIP Klaas Kan Alles

  Klaas Kan Alles
  NPO 3 om 18:33 uur
  Klaas kan een hoop, maar niet alles. In de afgelopen jaren ging hij bijvoorbeeld bijna koppie onder toen hij tijdens zijn missie ‘150 meter onder water zwemmen zonder zuurstof’ de hemelpoort al op een kier zag staan. Maar van verliezen, nee, daar houdt Klaas niet van. Dit keer wordt hij uitgedaagd om een boot, vliegtuig én auto op afstand te besturen. Omdat een van de drie voortuigen op ware grootte moet zijn, vertrekt hij naar Oxford waar een bedrijf driftig sleutelt aan een zelfrijdende auto.

  Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)