Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is 8K?

  Tv-fabrikanten zien het liefst dat u elke drie of vier jaar een nieuwe tv koopt. Is de opmars van 8K een reden om naar de winkel te rennen?
  26 may 2022
  comments 0
  Wat is 8K?

  Een paar jaar geleden zagen we 8K alleen nog op elektronicabeurzen, maar inmiddels zijn 8K-toestellen gewoon in de winkel te vinden. Deze beeldschermen hebben vier keer zoveel beeldpunten als 4K-tv’s, ofwel een resolutie van 7680 bij 4320 pixels. Ze kunnen dus een beeld weergeven dat nog eens een stuk scherper is. Vooral bij zeer grote beeldformaten, waar de afzonderlijke beeldpunten gemakkelijker zichtbaar zijn, kan dat een mooier plaatje opleveren.

   

  Binnen bereik

  De meest verkochte beeldschermmaat van dit moment heeft een diagonaal van 65 inch. In dit formaat is de prijs van een lcd-tv met 8K beeldscherm inmiddels tot onder de 2000 euro gedaald. Dat is nog steeds veel geld, maar het is niet ongewoon dat consumenten zo’n bedrag uitgeven aan een tv in deze maat. We kunnen dus stellen dat de 8K-tv binnen het bereik van de consument begint te komen. Samsung, LG en Sony zijn de belangrijkste fabrikanten van 8K-televisies, met diagonalen van 55 tot wel 88 inch. Net zoals bij 4K-modellen stijgt de prijs snel met de beeldschermmaat. Bij toestellen van 77 inch of meer combineert LG ook 8K met oled-techniek.

   

  Kijken in 8K

  De vraag is natuurlijk wat er zoal te zien is in 8K. Het ontluisterende antwoord luidt: niet zo veel. Zolang het tv-zenders en aanbieders als KPN en Ziggo niet lukt om een behoorlijk 4K-aanbod samen te stellen, is 8K voor hen nog verre toekomstmuziek. Ook streamingdiensten zijn er nog niet echt mee bezig. Alleen op een platforms als YouTube zijn wat echte 8K-video’s te vinden, en daarbij gaat het dan vooral om demofilmpjes van tv-fabrikanten en opnames van non-professionals met een 8K-camera. Series en films in 8K zijn dus nog niet verkrijgbaar. Bij games zit 8K er mogelijk wel aan te komen. Sony’s PlayStation 5 is in principe geschikt om spellen in 8K weer te geven, maar die mogelijkheid wordt momenteel nog niet gebruikt.

   

  Upscaling

  De meerwaarde van een 8K-toestel zit hem dan ook vooral in de mogelijkheid om een 4K-video op te schalen naar 8K. Door middel van upscaling wordt een 4K-beeld van 3840 bij 2160 pixel een 8K-plaatje van 7680 bij 4320 pixels. Hiervoor hanteren fabrikanten verschillende technieken, die vaak van kunstmatige intelligentie gebruikmaken. Als de tv herkent dat er bijvoorbeeld een 4K-video van een strand vol zandkorrels wordt weergegeven, vertellen zijn AI-algoritmes hoe dat strand er in 8K uit hoort te zien en op basis daarvan wordt er een beeld in hogere resolutie gecreëerd. De vraag is natuurlijk of dat wel zo wenselijk is, omdat er in zekere zin een illusie wordt geschapen. Bij grote beeldschermmaten is het beeld van een 8K-toestel zichtbaar scherper dan 4K, maar echt interessant wordt dat pas als er films en series in deze resolutie beschikbaar komen.

 1. TV-TIP Jochem in de Wolken

  Jochem in de Wolken
  NPO 1 om 19:05 uur
  Jochem Myjer vaart in een luchtballon over het meest sprookjesachtige natuurgebied van Nederland: Zuid-Limburg.

  TV-TIP De Nationale Reistest

  De Nationale Reistest
  NPO 3 om 20:24 uur
  Nog nooit veranderde onze manier van reizen zoveel als in de afgelopen twee jaar. Dzifa en Sahil testen de reiskennis van BN'ers.

  Interview

  • *

   Tom Waes

   Reizen Waes wereldsteden

   Alle vrouwen willen met hem trouwen, alle mannen willen hem zijn en alle kinderen willen hem worden. We hebben het over presentator Tom Waes. Wat is zijn geheim?
   Reacties0 reactie(s)