Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is Android TV?

  De Smart TV-app van KPN is voortaan ook beschikbaar op toestellen met Android TV. We leggen uit waarom dat goed nieuws is.
  20 june 2021
  comments 0
  Wat is Android TV?

  Begin deze maand lanceerde KPN zijn Interactieve TV-app voor Android TV. Dat betekent dat abonnees met een Smart TV van Philips en Sony nu direct via hun tv-toestel naar televisiezenders en video on demand kunnen kijken. De KPN-decoder is niet meer nodig.

   

  Android voor Smart TV’s

  Net als smartphones kunnen Smart TV’s apps draaien. Deze apps moeten dan wel geschikt zijn voor tv-gebruik, dus goed leesbaar en gemakkelijk te bedienen met een afstandsbediening. Speciaal voor dit doel ontwikkelde Google een televisievariant van Android, genaamd Android TV. Dit besturingssysteem heeft de afgelopen negen jaar een belangrijke plek veroverd in de wereld van Smart TV, mediaspelers en set-top boxen. Door het installeren van apps komen de titels van Netflix, Videoland en Disney+ onder handbereik, maar ook de zenders van Ziggo en sinds kort dus KPN.

   

  Concurrentie

  Het is bekend dat apps voor de iPhone niet draaien op een Android-toestel en andersom. Beide apparaten hebben hun eigen besturingssysteem en een eigen app store. Bij Smart TV’s is het precies hetzelfde. Het besturingssysteem Android TV wordt gebruikt door veel merken, waaronder Sony, Philips (TP Vision), Sharp, Toshiba en sinds kort Panasonic. Ook de in Nederland minder bekende fabrikanten Hisense, Skyworth en TCL bieden Android TV in hun luxere modellen. Maar Android TV is niet het enige besturingssysteem voor Smart TV. De twee bestverkochte merken in Nederland hebben voor een ander, niet uitwisselbaar systeem gekozen. De Smart TV’s van Samsung draaien op Tizen, en LG heeft gekozen voor webOS.

   

  De voordelen

  In de praktijk werken Android TV, Tizen en webOS ruwweg hetzelfde. Toch brengt Android TV enkele voordelen met zich mee. Hoe breder een besturingssysteem wordt gebruikt, hoe meer apps ervoor beschikbaar zijn. Daarom zijn er enorm veel diensten en toepassingen te vinden in de Android TV app store. Ook handig is dat een apparaat met Android TV automatisch beschikt over Chromecast.

   

  Mediaspelers

  Behalve in Smart TV’s wordt Android TV ook gebruikt in mediaspelers. Met zo’n los kastje komen alle functies van Android TV beschikbaar op de aangesloten tv. Ook de nieuwste versie van Googles Chromecast is een volwaardige mediaspeler met Android TV. Op deze ‘Chromecast met Google TV’, zoals hij officieel heet, kan de gebruiker zelf apps installeren, en sinds kort is zo ook de KPN-app beschikbaar. Het apparaatje is nog niet in Nederland gelanceerd, maar wel al hier en daar te koop.

 1. TV-TIP Running Wild with Bear Grylls: The Challenge

  Running Wild with Bear Grylls: The Challenge
  National Geographic om 20:00 uur
  Omdat hij en zijn gevolg in de afgelopen seizoenen al korte metten maakten met ongeveer elke berg en klif, besluit Bear Grylls zijn survival­sessies naar een nóg hoger plan te tillen.

  TV-TIP 90 Day Diaries

  90 Day Diaries
  TLC om 20:00 uur
  Na flink wat relationele hobbels stonden de Tunesische Zied en zijn 22 jaar oudere Amerikaanse tortel Rebecca uiteindelijk tóch binnen drie maanden voor het altaar. Missie geslaagd, op naar een lang en gelukkig leven. Maar alles komt op losse schroeven te staan als Zied voor een maand terugkeert naar Tunesië, want Rebecca is als de dood dat hij de eeuwigdurende kuierlatten neemt.

  Interview

  • *

   Anita Witzier

   Festival van de liefde

   Anita Witzier en Edson da Graça gaan op zoek naar de mooiste liefdesverhalen en helpen de liefde een handje.
   Reacties0 reactie(s)