Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is Android TV?

  De Smart TV-app van KPN is voortaan ook beschikbaar op toestellen met Android TV. We leggen uit waarom dat goed nieuws is.
  20 june 2021
  comments 0
  Wat is Android TV?

  Begin deze maand lanceerde KPN zijn Interactieve TV-app voor Android TV. Dat betekent dat abonnees met een Smart TV van Philips en Sony nu direct via hun tv-toestel naar televisiezenders en video on demand kunnen kijken. De KPN-decoder is niet meer nodig.

   

  Android voor Smart TV’s

  Net als smartphones kunnen Smart TV’s apps draaien. Deze apps moeten dan wel geschikt zijn voor tv-gebruik, dus goed leesbaar en gemakkelijk te bedienen met een afstandsbediening. Speciaal voor dit doel ontwikkelde Google een televisievariant van Android, genaamd Android TV. Dit besturingssysteem heeft de afgelopen negen jaar een belangrijke plek veroverd in de wereld van Smart TV, mediaspelers en set-top boxen. Door het installeren van apps komen de titels van Netflix, Videoland en Disney+ onder handbereik, maar ook de zenders van Ziggo en sinds kort dus KPN.

   

  Concurrentie

  Het is bekend dat apps voor de iPhone niet draaien op een Android-toestel en andersom. Beide apparaten hebben hun eigen besturingssysteem en een eigen app store. Bij Smart TV’s is het precies hetzelfde. Het besturingssysteem Android TV wordt gebruikt door veel merken, waaronder Sony, Philips (TP Vision), Sharp, Toshiba en sinds kort Panasonic. Ook de in Nederland minder bekende fabrikanten Hisense, Skyworth en TCL bieden Android TV in hun luxere modellen. Maar Android TV is niet het enige besturingssysteem voor Smart TV. De twee bestverkochte merken in Nederland hebben voor een ander, niet uitwisselbaar systeem gekozen. De Smart TV’s van Samsung draaien op Tizen, en LG heeft gekozen voor webOS.

   

  De voordelen

  In de praktijk werken Android TV, Tizen en webOS ruwweg hetzelfde. Toch brengt Android TV enkele voordelen met zich mee. Hoe breder een besturingssysteem wordt gebruikt, hoe meer apps ervoor beschikbaar zijn. Daarom zijn er enorm veel diensten en toepassingen te vinden in de Android TV app store. Ook handig is dat een apparaat met Android TV automatisch beschikt over Chromecast.

   

  Mediaspelers

  Behalve in Smart TV’s wordt Android TV ook gebruikt in mediaspelers. Met zo’n los kastje komen alle functies van Android TV beschikbaar op de aangesloten tv. Ook de nieuwste versie van Googles Chromecast is een volwaardige mediaspeler met Android TV. Op deze ‘Chromecast met Google TV’, zoals hij officieel heet, kan de gebruiker zelf apps installeren, en sinds kort is zo ook de KPN-app beschikbaar. Het apparaatje is nog niet in Nederland gelanceerd, maar wel al hier en daar te koop.

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win Harry Potter in 4K Ultra HD

   Een wonderbaarlijke nieuwe manier om de magische wereld van Harry Potter te beleven! Bekijk Harry Potter en de Steen der Wijzen zoals je hem nog nooit hebt gezien, nu in 4K-resolutie. Totaal TV mag deze voor drie Oscars genomineerde fantasyfilm vijf keer op 4K Ultra HD weggeven.

  TV-TIP Lodewijks groene geluk

  Lodewijks groene geluk
  RTL 4 om 11:30 uur
  In iedere aflevering wordt een project van begin tot eind gevolgd. Dit keer de aanleg van een tuin bij een kinderdagverblijf.

  TV-TIP The Predator

  The Predator
  Veronica om 20:00 uur
  De Predators keren terug naar de aarde en alleen een groepje ex-soldaten en een evolutiebioloog kunnen de aliens tegenhouden.

  Interview

  • *

   Tooske Ragas

   K2 zoekt K3

   De Vlaamse presentator Kürt Rogiers en onze eigen Tooske Ragas zorgen dat de zoektocht naar een nieuw K3-lid in goede banen wordt geleid.
   Reacties0 reactie(s)