Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is Android TV?

  De Smart TV-app van KPN is voortaan ook beschikbaar op toestellen met Android TV. We leggen uit waarom dat goed nieuws is.
  20 june 2021
  comments 0
  Wat is Android TV?

  Begin deze maand lanceerde KPN zijn Interactieve TV-app voor Android TV. Dat betekent dat abonnees met een Smart TV van Philips en Sony nu direct via hun tv-toestel naar televisiezenders en video on demand kunnen kijken. De KPN-decoder is niet meer nodig.

   

  Android voor Smart TV’s

  Net als smartphones kunnen Smart TV’s apps draaien. Deze apps moeten dan wel geschikt zijn voor tv-gebruik, dus goed leesbaar en gemakkelijk te bedienen met een afstandsbediening. Speciaal voor dit doel ontwikkelde Google een televisievariant van Android, genaamd Android TV. Dit besturingssysteem heeft de afgelopen negen jaar een belangrijke plek veroverd in de wereld van Smart TV, mediaspelers en set-top boxen. Door het installeren van apps komen de titels van Netflix, Videoland en Disney+ onder handbereik, maar ook de zenders van Ziggo en sinds kort dus KPN.

   

  Concurrentie

  Het is bekend dat apps voor de iPhone niet draaien op een Android-toestel en andersom. Beide apparaten hebben hun eigen besturingssysteem en een eigen app store. Bij Smart TV’s is het precies hetzelfde. Het besturingssysteem Android TV wordt gebruikt door veel merken, waaronder Sony, Philips (TP Vision), Sharp, Toshiba en sinds kort Panasonic. Ook de in Nederland minder bekende fabrikanten Hisense, Skyworth en TCL bieden Android TV in hun luxere modellen. Maar Android TV is niet het enige besturingssysteem voor Smart TV. De twee bestverkochte merken in Nederland hebben voor een ander, niet uitwisselbaar systeem gekozen. De Smart TV’s van Samsung draaien op Tizen, en LG heeft gekozen voor webOS.

   

  De voordelen

  In de praktijk werken Android TV, Tizen en webOS ruwweg hetzelfde. Toch brengt Android TV enkele voordelen met zich mee. Hoe breder een besturingssysteem wordt gebruikt, hoe meer apps ervoor beschikbaar zijn. Daarom zijn er enorm veel diensten en toepassingen te vinden in de Android TV app store. Ook handig is dat een apparaat met Android TV automatisch beschikt over Chromecast.

   

  Mediaspelers

  Behalve in Smart TV’s wordt Android TV ook gebruikt in mediaspelers. Met zo’n los kastje komen alle functies van Android TV beschikbaar op de aangesloten tv. Ook de nieuwste versie van Googles Chromecast is een volwaardige mediaspeler met Android TV. Op deze ‘Chromecast met Google TV’, zoals hij officieel heet, kan de gebruiker zelf apps installeren, en sinds kort is zo ook de KPN-app beschikbaar. Het apparaatje is nog niet in Nederland gelanceerd, maar wel al hier en daar te koop.

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win De beentjes van Sint-Hildegard

   CineMember voegt deze maand onder andere De beentjes van Sint-Hildegard toe, waarin Gedda zóveel van Jan houdt, dat hij het er benauwd van krijgt. Zij ziet het huwelijk als een vorm van begeleid wonen… Wij geven vijf keer een maandabonnement weg, waarmee onder andere dit comedy-drama te bekijken is.

  TV-TIP De nationale reistest 2022

  De nationale reistest 2022
  om 04:56 uur
  In De Nationale Reistest worden zeven bekende Nederlanders door Sahil Amar Aïssa en Dzifa Kusenuh getest op hun reiskennis.

  TV-TIP The UnXplained

  The UnXplained
  History om 00:15 uur
  In The UnXplained gidst acteur William Shatner ons langs onheilspellende onderwerpen die de mensheid al eeuwen verbijsteren.

  Interview

  • *

   Leo Alkemade

   Van je familie moet je het hebben

   Een hoofdgast wordt naar de studio gelokt waar familieleden en vrienden zijn om samen een quiz te spelen. De presentatie is in handen van Leonie ter Braak en Leo Alkemade.
   Reacties0 reactie(s)