Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is DAB+?

  Op 1 mei wordt het aanbod aan radiozenders via DAB+ weer uitgebreid met een aantal commerciële kanalen. Wat houdt DAB+ precies in?
  15 april 2022
  comments 0
  Wat is DAB+?
  Getty Images

  DAB+ is de opvolger van DAB, wat staat voor Digital Audio Broadcasting ofwel digitale radio via de ether. DAB werd in Europa al een jaar of 25 geleden in gebruik genomen. Het grootste voordeel van DAB is dat het vergeleken met de analoge FM heel efficiënt omspringt met de beschikbare ruimte in de ether. Bij DAB worden verschillende radiozenders gebundeld in een zogenoemde multiplex en via dezelfde frequentie uitgezonden. De radio die het signaal ontvangt splitst het signaal vervolgens weer in afzonderlijke zenders. Omdat een gewone analoge radio hiervoor niet geschikt is, moet voor DAB een speciale ontvanger worden aangeschaft.

   

  DAB werd DAB+

  De Europese publieke omroepen begonnen enthousiast met DAB, maar de luisteraar had er aanvankelijk geen oren naar. De digitale ontvangers waren prijzig en ook de beloofde onberispelijke digitale geluidskwaliteit viel tegen, omdat zenders een te lage bitrate hadden. Verder was het aantal zenders beperkt en ontvangst binnenshuis veelal onmogelijk. Het moest allemaal worden opgelost met DAB+. Deze verbeterde versie van DAB heeft een efficiëntere codering, zodat er meer zenders kunnen worden uitgezonden in (potentieel) hogere geluidskwaliteit. Het slechte nieuws was dat mensen die al voor veel geld een DAB-radio hadden gekocht deze in 2013 weer konden afdanken, want voor DAB+ is een andere ontvanger nodig.

   

  Voordelen

  Radio via DAB+ biedt zeker voordelen. Zo zijn er veel meer zenders te ontvangen in redelijke tot goede kwaliteit, zonder ruis. Het zoeken van zenders gaat automatisch en op het display van de radio kan extra informatie worden getoond, zoals de naam van de artiest die te horen is of verkeersinformatie. Voor automobilisten heeft DAB+ het voordeel dat een zender overal op dezelfde frequentie zit. Tijdens een lange rit hoeft het kanaal dus niet steeds opnieuw te worden gezocht. Elke nieuwe auto die in de EU wordt verkocht moet tegenwoordig over DAB+ beschikken.

   

  Toekomst van DAB+

  Gaat het dan toch nog goed komen met de digitale etherradio? Dat is nog maar de vraag. De bekendheid van DAB+ piekte in Nederland vorig jaar op een niet erg indrukwekkende vijftig procent, en is sindsdien gedaald. Vooral jongeren halen hun neus op voor DAB+ en geven de voorkeur aan radio via het internet of muziekstreamingdiensten als Spotify. Het Nederlandse DAB+-aanbod is in beweging. In januari schrapte de NPO nog vier themakanalen, maar in mei wordt een nieuwe commerciële multiplex met twaalf zenders operationeel. Of DAB+ ooit succesvol genoeg wordt om de FM-band te vervangen, valt nog niet te zeggen. De commerciële belangen zijn groot, want als de FM-uitzendingen worden gestaakt, kunnen de frequenties voor veel geld worden geveild.

 1. Interview