Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is de Apple Vision Pro?

  Met zijn nieuwste product weet Apple testgebruikers te imponeren, maar wordt de Apple Vision Pro ooit interessant voor de consument?
  23 juni 2023
  comments 0
  Wat is de Apple Vision Pro?

  De Apple Vision Pro is een headset vol sensoren, camera's en microfoons die de drager een virtual reality (VR) of augmented reality (AR) ervaring geeft. Het verschil tussen VR en AR is dat een gebruiker zich met VR in een andere wereld waant, terwijl AR virtuele elementen toevoegt aan de echte omgeving. Wie de Vision Pro opzet ziet bijvoorbeeld beeldschermen en iconen voor applicaties om zich heen in de ruimte zweven. Tot zover niets nieuws.

   

  Zonder controller

  Wat bijzonder is aan de Vision Pro is dat er geen controller bij nodig is. In plaats daarvan gebruik je je ogen, handen en stem. Sensoren voor eyetracking registreren waar je naar kijkt. Het selecteren of manipuleren van objecten gaat vervolgens via handgebaren, want camera's houden ook je handen in de gaten. Binnen de Vision Pro-omgeving zijn momenteel alleen Apple-apps beschikbaar, zoals Facetime en Apple TV. De bril weegt waarschijnlijk zo'n halve kilo (Apple zwijgt hierover) en is met een kabel verbonden aan een flinke externe batterij. Deze gaat twee uur mee; ruim voldoende voor een Facetime-chatsessie, te kort voor de meeste films. De Vision Pro heeft een hoge 4K-resolutie, wat minder vermoeiend is voor de ogen.

   

  Griezelig

  Naast een VR/AR-bril is de Vision Pro ook een 3D-camera, waarmee je filmpjes kunt maken die je later driedimensionaal opnieuw kunt beleven. Natuurlijk moet je je daarvoor wel eerst met het apparaat op je hoofd in het openbaar begeven. Om dit wat minder vervreemdend te maken, bedacht Apple dat het zou helpen als andere mensen de ogen van de gebruiker kunnen zien op het moment dat deze door de headset kijkt. In plaats van de ogen zelf toont het display aan de buitenkant van de Vision Pro echter een computeranimatie, wat een nogal griezelig effect geeft. Ook een Facetime-sessie met een Vision Pro op je hoofd zou wat bizar overkomen. Daarom zien de andere deelnemers aan de sessie niet de gebruiker met de headset, maar een 3D-render van de gebruiker die behoorlijk spookachtig overkomt.

   

  Kopen?

  Begin volgend jaar verschijnt de Apple Vision Pro in de VS voor prijzen vanaf 3499 dollar. Voor brildragers wordt het nog wat duurder, want hun bril moet worden vervangen door speciaal aangemeten voorzetlenzen die in de Vision Pro worden geplaatst. De prijs en beperkte toepassingen maken het apparaat voor de meeste mensen voorlopig niet interessant. En als we bedenken dat 3D-televisie ooit flopte omdat mensen zich geneerden om met een 3D-bril op de bank te zitten, is het duidelijk dat Apple nog een lange ontwikkelingsweg voor zich heeft voordat de Vision Pro door de gewone consument wordt geaccepteerd.