Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is DOCSIS?

  Op zijn kabelnetwerk maakt Ziggo gebruik van de zogeheten DOCSIS-techniek om data te transporteren. Hoe zit dat precies?
  8 juni 2023
  comments 0
  Wat is DOCSIS?
  Getty Images

  In Nederland is de DSL-koperdraad op zijn retour. Glasvezel neemt de plaats van DSL in. Het andere netwerktype in de Nederlandse bodem is coax, dat hoofdzakelijk nog door Ziggo wordt gebruikt. Op deze netwerken worden verschillende technieken gebruikt om data naar de gebruiker te brengen en terug. Bij glasvezel zijn dat op dit moment hoofdzakelijk PON-varianten als XGS-PON. Bij het coaxnetwerk van Ziggo is DOCSIS de gebruikte techniek. DOCSIS - Data Over Cable Service Interface Specification - werd zo'n dertig jaar geleden in de VS ontwikkeld door CableLabs. CableLabs kwam met twee varianten. De Amerikaanse kabelnetwerken kregen een DOCSIS-variant met een van 6,4 MHz, de Europese variant kreeg onder de naam EuroDOCSIS een kanaalbandbreedte van 8MHz. Vanaf versie 3.1 is dit verschil - een erfenis uit het analoge tijdperk - verdwenen.

   

  Naar DOCSIS 4

  Door de jaren heen is de DOCSIS-technologie geëvolueerd. In Nederland heeft Ziggo het netwerk vorig jaar volledig overgezet van DOCSIS 3 naar DOCSIS 3.1. Op zijn testlocatie in Amsterdam is Ziggo dit jaar begonnen met DOCSIS 4. In 2024 kan waarschijnlijk een kleine groep Ziggo-klanten DOCSIS 4 thuis gaat testen in het dagelijks gebruik. Het begin van de gefaseerde uitrol van DOCSIS 4 staat bij Ziggo in de loop van 2025 gepland. Het duurt daarna nog lange tijd - mogelijk enkele jaren - voordat alle bijna 7,5 miljoen woningen binnen het verzorgingsgebied van het kabelbedrijf de beschikking hebben over de nieuwere versie van de datatechniek. In het laboratorium is inmiddels DOCSIS 5 in ontwikkeling.

   

  Sneller en sneller

  Het verschil tussen de verschillende versies van DOCSIS zit in de beschikbare bandbreedte voor het leveren van datadiensten. Daarnaast is de compressie van de data sterk verbeterd. De combinatie van meer bandbreedte en efficiëntere compressie zorgt ervoor dat Ziggo bijvoorbeeld de internetsnelheid heeft kunnen verhogen en in de toekomst nog verder kan opvoeren. Hierdoor kan Ziggo aan alle consumenten en vrijwel alle bedrijven voldoende internetsnelheid leveren. In de toekomst mogelijk zelfs met downloads tot 10 Gb/s en uploads tot 5 Gb/s.

   

  Geen haast

  Waarom schakelt Ziggo niet direct over naar DOCSIS 4? Dit is een kwestie van geld. Netwerkapparatuur in wijkcentrales en wijkkasten moet hiervoor vervangen worden. Daarnaast moet ook de internetmodem bij de klant thuis worden omgeruild voor een geschikt exemplaar. Dit vergt veel tijd. Omdat netwerkapparatuur en internetmodems voor DOCSIS 4 nog nieuw zijn, is de apparatuur ook nog relatief duur in aanschaf. Ziggo is daarnaast van mening dat het huidige DOCSIS 3.1 nog een hele poos snel genoeg is om te voldoen aan de behoefte van de klant.