Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is een Chromecast?

  De nieuwste versie van de Chromecast is nu ­officieel in Nederland verkrijgbaar. Maar wat doet zo’n Chromecast eigenlijk?
  25 juni 2022
  comments 0
  Wat is een Chromecast?

  Het heeft een poos geduurd, maar eindelijk is de Chromecast met Google TV nu ook ­beschikbaar voor Nederlandse gebruikers. Niet iedereen kon daar op wachten, en daarom is het apparaatje al sinds eind 2020 via grijze import in Nederlandse webwinkels verkrijgbaar. Zelfs Ziggo verkoopt hem al een tijdje aan zijn abonnees. Er zitten dus ­duidelijk heel wat mensen te springen om de nieuwe Chromecast.

   

  Google Cast

  Net als zijn voorgangers is de nieuwe Chromecast een apparaatje waarmee videostreams – bijvoorbeeld van YouTube, Netflix of Videoland – eenvoudig kunnen worden vertoond op een tv. Een Chromecast heeft daarvoor altijd een HDMI-plug die in de tv gaat. ­Verder maakt hij via wifi contact met het thuisnetwerk van de gebruiker. De communicatie naar de tv verloopt via het Google Cast protocol; net als Apples AirPlay een techniek om video- en audiostreams draadloos weer te geven.

   

  Generaties

  De eerste Chromecast stamt al uit 2013 en had nog de vorm van een stick. De tweede en derde generaties van de Chromecast kregen wat meer processor­kracht en zagen eruit als ­ronde schijfjes. Voor deze Chromecasts moest de gebruiker steeds een smart­phone of tablet gebruiken om vanuit de gewenste app een video te kiezen en te starten. Voor de weergave van muziek presenteerde Google de Chromecast Audio, die op een versterker kon ­worden aangesloten, en voor weergave van videostreams in 4K Ultra HD kwam Google met de Chromecast Ultra. De oudere modellen zijn nu vervangen door de Chromecast met Google TV, en dit nieuwe model pakt het helemaal ­anders aan.

   

  Chromecast met Google TV

  In Nederland is de Chromecast met Google TV alleen in het wit verkrijgbaar. De Chromecast zelf is een ovaal ­apparaatje en iets groter dan zijn voorgangers. Opvallend is dat hij met een eigen afstandsbediening komt. Het is dan ook een volwaardige mediaspeler geworden, die gebruikmaakt van het besturingssysteem Android TV, wat in veel mediaspelers en Smart TV’s wordt gebruikt. Een smartphone of tablet is daardoor niet meer nodig: alle gewenste apps worden op de Chromecast zelf ­geïnstalleerd vanuit de eigen Android TV app store. Dankzij de ingebouwde Google Assistent is hij ook via spraak bestuurbaar. De Chromecast met Google TV is geschikt voor weergave in 4K Ultra HD, compleet met HDR10+, Dolby Vision en Dolby Atmos. Sinds de eerste modellen is de Chromecast wel wat duurder geworden, maar ­vergeleken met bijvoorbeeld de Apple TV 4K mediaspeler is het echt een koopje. De Chromecast met Google TV is direct te bestellen bij Google (store.google.com). Voor 69,99 euro wordt hij zonder verzendkosten thuisgestuurd.

 1. Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)