Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is een CI+ module?

  CI+ is een term die onlosmakelijk verbonden is met digitale tv. Het geeft de kijker meer keuze, maar er kleven ook duidelijke nadelen aan.
  3 augustus 2021
  comments 0
  Wat is een CI+ module?
  Getty Images

  Een CI+ module is een insteekkaart die in het Common Interface-slot van een televisie of losse tv-decoder kan worden geprikt. In deze CI+ module wordt de smartcard van de tv-aanbieder gestoken. Zo kan er worden gekeken en geluisterd naar gecodeerd uitgezonden tv- en radiozenders. De abonnee is na aanschaf van een CI+ module dus vrij in zijn keuze van tv of ontvanger, en hoeft niet per se de bruikleenontvanger van de tv-aanbieder te gebruiken.

   

  Ieder zijn module

  De CI+ module is niet universeel. Vrijwel elke distributeur heeft een eigen module. Wie bijvoorbeeld overstapt van de kabel van Ziggo naar de satelliettelevisie van Canal Digitaal, zal merken dat de CI+ module van Ziggo daar niet werkt. Ook kan de oudere module van een aanbieder onbruikbaar worden als deze distributeur zijn beveiligingssysteem (codering) naar een nieuwere standaard opwaardeert. Dit gaat bijvoorbeeld volgend jaar gebeuren bij Canal Digitaal. Een nu al aangekondigde beveiligingsupdate gaat de oudere module buitenspel zetten. Om naar de gecodeerde kanalen te kunnen blijven kijken moeten Canal Digitaal-abonnees een nieuwe module aanschaffen.

   

  Koppeling met smartcard

  In enkele gevallen - zoals deels bij Ziggo - wordt de vrijheid van het gebruik van de CI+ module ingeperkt. Dat gebeurt door de CI+ module aan de smartcard te koppelen. Hierdoor werkt de module uitsluitend als de gekoppelde smartcard in de kaartgleuf is geplaatst. Doorverkopen heeft op deze manier geen zin. Dat is belangrijk om te weten als er een CI+ module tweedehands wordt aangeschaft: niet elke module blijft werken als de smartcard wordt gewisseld.

   

  Restricties

  CI+ is de opvolger van de aloude CI. Het voordeel van de '+' geldt vooral voor de tv-aanbieder, die hierdoor allerlei restricties kan opleggen aan het kijkgedrag van de abonnee. Op dit moment is er maar een handvol distributeurs in Europa die zulke beperkingen heeft geactiveerd, en in Nederland is er slechts sporadisch iets van te merken. Maar het lijkt een kwestie van tijd voordat contentaanbieders beperkingen gaan eisen als ze kijken met een smartcard willen blijven ondersteunen. Er kunnen dan bijvoorbeeld restricties gaan gelden als een gecodeerde uitzending wordt opgenomen. Dit kan bijvoorbeeld een beperkte tijd van terugkijken zijn, maar ook het blokkeren van doorspoelen tijdens reclames. In extremere gevallen kunnen bepaalde zenders of programma's helemaal niet meer opgenomen worden. Kortom: allerhande beperkingen die het kijkplezier vergallen.

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win De beentjes van Sint-Hildegard

   CineMember voegt deze maand onder andere De beentjes van Sint-Hildegard toe, waarin Gedda zóveel van Jan houdt, dat hij het er benauwd van krijgt. Zij ziet het huwelijk als een vorm van begeleid wonen… Wij geven vijf keer een maandabonnement weg, waarmee onder andere dit comedy-drama te bekijken is.

  TV-TIP De nationale reistest 2022

  De nationale reistest 2022
  om 04:14 uur
  In De Nationale Reistest worden zeven bekende Nederlanders door Sahil Amar Aïssa en Dzifa Kusenuh getest op hun reiskennis.

  TV-TIP The UnXplained

  The UnXplained
  History om 00:15 uur
  In The UnXplained gidst acteur William Shatner ons langs onheilspellende onderwerpen die de mensheid al eeuwen verbijsteren.

  Interview

  • *

   Leo Alkemade

   Van je familie moet je het hebben

   Een hoofdgast wordt naar de studio gelokt waar familieleden en vrienden zijn om samen een quiz te spelen. De presentatie is in handen van Leonie ter Braak en Leo Alkemade.
   Reacties0 reactie(s)