Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is een CI+ module?

  CI+ is een term die onlosmakelijk verbonden is met digitale tv. Het geeft de kijker meer keuze, maar er kleven ook duidelijke nadelen aan.
  3 augustus 2021
  comments 0
  Wat is een CI+ module?
  Getty Images

  Een CI+ module is een insteekkaart die in het Common Interface-slot van een televisie of losse tv-decoder kan worden geprikt. In deze CI+ module wordt de smartcard van de tv-aanbieder gestoken. Zo kan er worden gekeken en geluisterd naar gecodeerd uitgezonden tv- en radiozenders. De abonnee is na aanschaf van een CI+ module dus vrij in zijn keuze van tv of ontvanger, en hoeft niet per se de bruikleenontvanger van de tv-aanbieder te gebruiken.

   

  Ieder zijn module

  De CI+ module is niet universeel. Vrijwel elke distributeur heeft een eigen module. Wie bijvoorbeeld overstapt van de kabel van Ziggo naar de satelliettelevisie van Canal Digitaal, zal merken dat de CI+ module van Ziggo daar niet werkt. Ook kan de oudere module van een aanbieder onbruikbaar worden als deze distributeur zijn beveiligingssysteem (codering) naar een nieuwere standaard opwaardeert. Dit gaat bijvoorbeeld volgend jaar gebeuren bij Canal Digitaal. Een nu al aangekondigde beveiligingsupdate gaat de oudere module buitenspel zetten. Om naar de gecodeerde kanalen te kunnen blijven kijken moeten Canal Digitaal-abonnees een nieuwe module aanschaffen.

   

  Koppeling met smartcard

  In enkele gevallen - zoals deels bij Ziggo - wordt de vrijheid van het gebruik van de CI+ module ingeperkt. Dat gebeurt door de CI+ module aan de smartcard te koppelen. Hierdoor werkt de module uitsluitend als de gekoppelde smartcard in de kaartgleuf is geplaatst. Doorverkopen heeft op deze manier geen zin. Dat is belangrijk om te weten als er een CI+ module tweedehands wordt aangeschaft: niet elke module blijft werken als de smartcard wordt gewisseld.

   

  Restricties

  CI+ is de opvolger van de aloude CI. Het voordeel van de '+' geldt vooral voor de tv-aanbieder, die hierdoor allerlei restricties kan opleggen aan het kijkgedrag van de abonnee. Op dit moment is er maar een handvol distributeurs in Europa die zulke beperkingen heeft geactiveerd, en in Nederland is er slechts sporadisch iets van te merken. Maar het lijkt een kwestie van tijd voordat contentaanbieders beperkingen gaan eisen als ze kijken met een smartcard willen blijven ondersteunen. Er kunnen dan bijvoorbeeld restricties gaan gelden als een gecodeerde uitzending wordt opgenomen. Dit kan bijvoorbeeld een beperkte tijd van terugkijken zijn, maar ook het blokkeren van doorspoelen tijdens reclames. In extremere gevallen kunnen bepaalde zenders of programma's helemaal niet meer opgenomen worden. Kortom: allerhande beperkingen die het kijkplezier vergallen.

  Meer over dit onderwerp

 1. Interview

  • *

   Bob Sikkes

   De Moeite Waard?!

   Terwijl Kopen zonder Kijken nog loopt, is Bouwkundige des Vaderlands Bob Sikkes (57) alweer aan een nieuw project begonnen: De Moeite Waard?!, waarin landgenoten huizen kopen, verbouwen en direct weer verkopen.
   Reacties0 reactie(s)