Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is een LNB?

  Tussen de schotel en de decoder speelt de LNB een belangrijke rol bij satellietontvangst. Dit moet u weten over de kop van uw schotel.
  20 january 2022
  comments 0
  Wat is een LNB?
  iStock

  Bij kabeltelevisie komt het tv-signaal uit het kastje aan de muur. Bij IPTV via glasvezel of koperdraad wordt het beeldsignaal door de modem geleverd. Een binnen- of buitenantenne is nodig om te kijken via DVB-T2 (Digitenne). En de satellietkijker gebruikt een schotelantenne met een LNB.

   

  In het brandpunt

  De LNB wordt vaak de kop van de schotel genoemd. Maar wat doet zo'n LNB nu eigenlijk? LNB staat voor Low-Noise Block downconverter. Hij ziet er uit als een doosje met een ronde toeter - de feedhorn - en wordt aan de arm in het brandpunt van de schotelantenne gemonteerd. Het digitale signaal van de satelliet wordt door de LNB verzameld, versterkt en omgezet naar een lagere frequentie voordat het via een coaxkabel naar de satellietontvanger gaat. De ontvanger maakt van de stroom van enen en nullen een beeldsignaal dat op het beeldscherm verschijnt.

   

  Ruisgetal

  Ruis speelt een belangrijke rol bij de ontvangst van een satellietsignaal. Hoe meer ruis een LNB door het ontvangen signaal mixt, hoe lager de kwaliteit van het beeldsignaal is. De mate waarin een LNB in staat is om ruis en signaal van elkaar te scheiden wordt aangegeven met het ruisgetal, en uitgedrukt in decibellen (dB). Dit is dus iets om op te letten bij de aanschaf van een LNB, maar ook weer niet iets om u blind op te staren. Veel LNB-fabrikanten plaatsen op hun product al snel een ruisgetal van 0,1 dB of lager. Het gaat dan om een waarde die in de meest optimale situatie onder laboratoriumomstandigheden is behaald. In de praktijk is een ruisgetal van 0,6 dB een realistische en nette waarde.

   

  Soorten en maten

  Van de LNB zijn vele soorten verkrijgbaar. Dat heeft vooral te maken met de ontvangstmogelijkheden. De meest gebruikte LNB is een single LNB. Deze kan voor signaal op één satellietontvanger gebruikt worden. Daarnaast worden ook de twin- en quad-varianten veel verkocht. Met een twin LNB kunnen onafhankelijk van elkaar twee satellietontvangers van signaal worden voorzien. Bij een quad LNB is dit voor maximaal vier ontvangers mogelijk.

   

  Duo en Triple

  Daarnaast zijn er LNB-blokken te koop met meerdere koppen. Hiermee kunnen zonder de schotelantenne te verdraaien meerdere satellietposities gelijktijdig worden ontvangen. Veel verkochten LNB-blokken zijn de Duo LNB voor de ontvangst van Astra1 en Astra3, en de Triple LNB voor Astra1, Astra2 en Astra3. Beide zijn door Canal Digitaal op de markt gebracht. Ook deze LNB-blokken zijn er in single-, twin- en quad-varianten.

 1. Interview