Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is een opnameblokkade

  Het zelf opnemen van programma’s was altijd vanzelfsprekend. Door allerhande restricties wordt het een stuk moeilijker of zelfs onmogelijk.
  5 oktober 2022
  comments 0
  Wat is een opnameblokkade
  Getty Images

  Eind vorige eeuw stond in vrijwel elke huiskamer een video­recorder. Met zo’n apparaat ­tussen de kabel uit de muur en de tv konden alle programma’s van alle zenders uit het kabelpakket worden ­opgenomen op een videocassette en eindeloos worden ­teruggekeken. Toen was analoge tv nog gemeengoed. Nu levert slechts een handje­vol kleinere lokale kabel­bedrijven nog analoge tv, naast een ­digitaal tv-aanbod. Alle landelijke tv-providers leveren louter nog ­digitale tv aan hun klanten. Dit heeft ­gevolgen voor het zelf opnemen van programma’s met eigen apparatuur.

   

  Via scart

  Met de oude videorecorder kan nu ­alleen nog worden opgenomen via omslachtige en voor velen te ­ingewikkelde aansluitconstructies. Ditzelfde geldt voor de nieuwere variant van de videorecorder, waarmee ­programma’s niet op een videoband maar op een harde schijf belanden. Programma’s worden zo opgenomen via de analoge scart­aansluiting. Dit geeft een mindere ­kwaliteit van opname én er kan tijdens het opnemen niet meer naar een ander programma worden gekeken via de ­digitale decoder. Onwerkbaar dus, ­dergelijke constructies met dit soort oude, analoge apparaten.

   

  HDMI en USB

  Het opnemen via de HDMI-beeld­uitgang van een decoder is niet ­mogelijk. Het signaal dat uit deze ­digitale uitgang verkregen wordt, is voorzien van een opnamebeveiliging. Veel decoders die door providers in bruikleen worden geleverd hebben ook een USB-aansluiting, waarmee in ­principe programma’s kunnen worden ­opgenomen naar een externe harde schijf of USB-stick. Deze poort is ­echter altijd softwarematig buiten werking ­gesteld en dus nutteloos.

   

  Restricties met CI+

  Een lichtpuntje is dat providers die ­gebruikmaken van DVB-uitzendnormen sinds dit jaar verplicht zijn door klanten zelf gekochte hardware te ­ondersteunen. Dit is onder meer het geval bij Ziggo, Canal Digitaal en KPN Digitenne. Met eigen apparatuur is het digitaal ­opnemen op een harde schijf of USB-stick nog wel mogelijk. Maar hoe lang nog? Deze aanbieders maken ­gebruik van CI+ modules, en met deze techniek is het technisch mogelijk om opnamemogelijkheden te beperken of zelfs ­helemaal te blokkeren. Deze ­restricties worden nu nog niet ­gebruikt, maar op aandringen van content­eigenaren ­denken providers wel na over het ­aanzetten van CI+ ­restricties. In dat ­geval wordt een ­nieuwe vorm van ­opnameblokkade een feit.

 1. TV-TIP André Rieu: Welcome to My World

  André Rieu: Welcome to My World
  NPO 1 om 19:06 uur
  André Rieu walst met zijn Johann Strauss Orkest al jaren de wereld over. Die reis komt in maart 2020 piepend tot stilstand, op het moment dat de VS in coronalockdown gaat en daarmee na slechts één concert een streep wordt gezet door zijn Amerikaanse tour. Als ook Nederland op slot gaat, wanhoopt de vioolvirtuoos niet. Hij besluit zijn instrument in te ruilen voor een bakblik, waarmee een nieuwe hobby is geboren: bakken.

  TV-TIP WK Voetbal: Portugal - Zwitserland

  WK Voetbal: Portugal - Zwitserland
  NPO 1 om 19:50 uur
  In zijn - hoogstwaarschijnlijk - laatste WK is Ronaldo maar gefocust op één ding: de wereldbeker. Het Zwitserland van Xhaka, Shaqiri en Embolo is het volgende obstakel op de weg naar overwinning. Lukt het de Portugezen de Zwitsers naar huis te sturen? In de laatste poulewedstrijd verloren de Portugezen van Zuid-Korea. En tijdens het EK stuntte de Zwitsers nog tegen de Fransen door - na een 3-3 gelijkspel - de penalty shoot-out te winnen.

  Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)