Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Uitgelegd

    Wat is een opnameblokkade

    Het zelf opnemen van programma’s was altijd vanzelfsprekend. Door allerhande restricties wordt het een stuk moeilijker of zelfs onmogelijk.
    5 oktober 2022
    comments 0
    Wat is een opnameblokkade
    Getty Images

    Eind vorige eeuw stond in vrijwel elke huiskamer een video­recorder. Met zo’n apparaat ­tussen de kabel uit de muur en de tv konden alle programma’s van alle zenders uit het kabelpakket worden ­opgenomen op een videocassette en eindeloos worden ­teruggekeken. Toen was analoge tv nog gemeengoed. Nu levert slechts een handje­vol kleinere lokale kabel­bedrijven nog analoge tv, naast een ­digitaal tv-aanbod. Alle landelijke tv-providers leveren louter nog ­digitale tv aan hun klanten. Dit heeft ­gevolgen voor het zelf opnemen van programma’s met eigen apparatuur.

     

    Via scart

    Met de oude videorecorder kan nu ­alleen nog worden opgenomen via omslachtige en voor velen te ­ingewikkelde aansluitconstructies. Ditzelfde geldt voor de nieuwere variant van de videorecorder, waarmee ­programma’s niet op een videoband maar op een harde schijf belanden. Programma’s worden zo opgenomen via de analoge scart­aansluiting. Dit geeft een mindere ­kwaliteit van opname én er kan tijdens het opnemen niet meer naar een ander programma worden gekeken via de ­digitale decoder. Onwerkbaar dus, ­dergelijke constructies met dit soort oude, analoge apparaten.

     

    HDMI en USB

    Het opnemen via de HDMI-beeld­uitgang van een decoder is niet ­mogelijk. Het signaal dat uit deze ­digitale uitgang verkregen wordt, is voorzien van een opnamebeveiliging. Veel decoders die door providers in bruikleen worden geleverd hebben ook een USB-aansluiting, waarmee in ­principe programma’s kunnen worden ­opgenomen naar een externe harde schijf of USB-stick. Deze poort is ­echter altijd softwarematig buiten werking ­gesteld en dus nutteloos.

     

    Restricties met CI+

    Een lichtpuntje is dat providers die ­gebruikmaken van DVB-uitzendnormen sinds dit jaar verplicht zijn door klanten zelf gekochte hardware te ­ondersteunen. Dit is onder meer het geval bij Ziggo, Canal Digitaal en KPN Digitenne. Met eigen apparatuur is het digitaal ­opnemen op een harde schijf of USB-stick nog wel mogelijk. Maar hoe lang nog? Deze aanbieders maken ­gebruik van CI+ modules, en met deze techniek is het technisch mogelijk om opnamemogelijkheden te beperken of zelfs ­helemaal te blokkeren. Deze ­restricties worden nu nog niet ­gebruikt, maar op aandringen van content­eigenaren ­denken providers wel na over het ­aanzetten van CI+ ­restricties. In dat ­geval wordt een ­nieuwe vorm van ­opnameblokkade een feit.

  1. TV-TIP Voor het Blok

    Voor het Blok
    NPO 3 om 18:16 uur
    Britt Dekker heeft haar blokkendoos weer uitgepakt voor de spannende familiequiz Voor het Blok. Twee teams nemen plaats voor de bewegende blokkenmuren, die de kandidaten omver proberen te duwen. Om de baldadige blokken te verslaan moet je niet alleen veel kennis in huis hebben: soepele gewrichten zijn ook een must. Naast haar kinderprogramma's bij Zapp presenteert Britt sinds kort ook Lachen om Home Video’s op SBS6. Ze verving Airen Mylene, die na zes jaar wel genoeg had gelachen.

    TV-TIP Star Trek: Picard

    Star Trek: Picard
    Veronica om 20:00 uur
    Starfleet-kapitein Jean-Luc Picard geniet van een wel­verdiend pensioen totdat hij een nood­oproep ontvangt van oud-collega Beverly Crusher. De kapitein verzamelt zijn oude crew van de USS Enterprise en stuit op een intergalactische samenzwering. Het derde seizoen zit barstensvol bekende gezichten uit Star Trek: The Next Generation en is het laatste avontuur van Picard en zijn bemanning: Patrick Stewart is inmiddels ook alweer 83.

    Interview