Wat is een soundbar?

In de slanke behuizing van een hedendaagse tv is simpelweg geen plek voor een stevig stel speakers. Het gevolg is een rommelig geluid, vaak met onverstaanbare spraak. Audioliefhebbers lossen dat op met een versterker en losse luidsprekers rond de tv, maar niet iedereen heeft trek in zo’n huiskamer vol kastjes en kabels. Daarom is de bescheiden soundbar in opmars. Dit langwerpige kastje vol speakers wordt onder de tv gezet of aan de muur gemonteerd, voor een rustig en opgeruimd beeld. Let bij aanschaf wel op de maten. Een soundbar moet het beeldscherm natuurlijk niet blokkeren en liefst ook niet breder zijn dan de tv.
Soorten en maten
Er zijn soundbars te koop van tientallen merken, met modellen en prijzen voor elk budget. Voor onder de honderd euro is er bijvoorbeeld de Philips TAB105, een eenvoudige soundbar met stereogeluid en een vermogen van 30 watt. Toch kan ook zo’n instapmodel al een verbetering zijn op het geluid van de tv zelf. Duurdere modellen hebben een speciale centerspeaker, die stemmen een stuk beter verstaanbaar maakt. Een echt surroundgeluid geeft een soundbar niet, maar sommige weten met slimme trucs een overtuigend 3D-effect te bereiken. De allerduurste soundbars zijn echte zware jongens. Zo bevat de Sennheiser AMBEO wel dertien speakers. Deze zeer veelzijdige soundbar kosIt dan ook bijna 2500 euro.
Simpel in gebruik
Het aansluiten van een soundbar is kinderspel. Met een HDMI-kabel wordt hij verbonden met de HDMI-ARC poort van de tv. Mocht die niet beschikbaar zijn, dan kan de soundbar ook met een digitale (meestal optische) geluidskabel worden aangesloten. Het is dus belangrijk om voor aanschaf even te kijken welke aansluiting er mogelijk is. Meestal wordt bij de soundbar een afstandsbediening meegeleverd, maar het volume regelen kan ook via de afstandsbediening van de tv. Leuke extra’s van veel soundbars zijn muziek spelen vanaf een smartphone (bijvoorbeeld met Spotify) of gebruikmaken van een spraakassistent zoals Alexa, Siri of Google Assistent.
Dolby Atmos
Een interessante optie op de wat luxere soundbars is Dolby Atmos. Hiermee wordt geluid via het plafond naar de luisteraar gekaatst, zodat het van boven lijkt te komen. Ideaal voor de realistische geluidsweergave van een onweersbui of overscherende vliegtuigen. Wie zich met nog meer geluid wil omringen, kan kiezen voor een uitbreidbare soundbar. Losse speakers kunnen dan op een geschikte plek in de kamer worden geplaatst, en draadloos met de soundbar worden verbonden. Ook uitbreiding met een subwoofer voor extra lage tonen is vaak een optie.