Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is een soundbar?

  Een moderne platte televisie klinkt meestal niet geweldig. Een soundbar is de simpelste en snelste manier om het tv-geluid te verbeteren.
  27 april 2021
  comments 0
  Wat is een soundbar?
  Samsung

  In de slanke behuizing van een hedendaagse tv is simpelweg geen plek voor een stevig stel speakers. Het gevolg is een rommelig geluid, vaak met onverstaanbare spraak. Audioliefhebbers lossen dat op met een versterker en losse luidsprekers rond de tv, maar niet iedereen heeft trek in zo’n huiskamer vol kastjes en kabels. Daarom is de bescheiden soundbar in opmars. Dit langwerpige kastje vol speakers wordt onder de tv gezet of aan de muur gemonteerd, voor een rustig en opgeruimd beeld. Let bij aanschaf wel op de maten. Een soundbar moet het beeldscherm natuurlijk niet blokkeren en liefst ook niet breder zijn dan de tv.

   

  Soorten en maten

  Er zijn soundbars te koop van tientallen merken, met modellen en prijzen voor elk budget. Voor onder de honderd euro is er bijvoorbeeld de Philips TAB105, een eenvoudige soundbar met stereogeluid en een vermogen van 30 watt. Toch kan ook zo’n instapmodel al een verbetering zijn op het geluid van de tv zelf. Duurdere modellen hebben een speciale centerspeaker, die stemmen een stuk beter verstaanbaar maakt. Een echt surroundgeluid geeft een soundbar niet, maar sommige weten met slimme trucs een overtuigend 3D-effect te bereiken. De allerduurste soundbars zijn echte zware jongens. Zo bevat de Sennheiser AMBEO wel dertien speakers. Deze zeer veelzijdige soundbar kosIt dan ook bijna 2500 euro.

   

  Simpel in gebruik

  Het aansluiten van een soundbar is kinderspel. Met een HDMI-kabel wordt hij verbonden met de HDMI-ARC poort van de tv. Mocht die niet beschikbaar zijn, dan kan de soundbar ook met een digitale (meestal optische) geluidskabel worden aangesloten. Het is dus belangrijk om voor aanschaf even te kijken welke aansluiting er mogelijk is. Meestal wordt bij de soundbar een afstandsbediening meegeleverd, maar het volume regelen kan ook via de afstandsbediening van de tv. Leuke extra’s van veel soundbars zijn muziek spelen vanaf een smartphone (bijvoorbeeld met Spotify) of gebruikmaken van een spraakassistent zoals Alexa, Siri of Google Assistent.

   

  Dolby Atmos

  Een interessante optie op de wat luxere soundbars is Dolby Atmos. Hiermee wordt geluid via het plafond naar de luisteraar gekaatst, zodat het van boven lijkt te komen. Ideaal voor de realistische geluidsweergave van een onweersbui of overscherende vliegtuigen. Wie zich met nog meer geluid wil omringen, kan kiezen voor een uitbreidbare soundbar. Losse speakers kunnen dan op een geschikte plek in de kamer worden geplaatst, en draadloos met de soundbar worden verbonden. Ook uitbreiding met een subwoofer voor extra lage tonen is vaak een optie.

  Meer over dit onderwerp

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de dvd We Are Who We Are

   In deze persoonlijke zoektocht vinden de twee Amerikaanse tieners Fraser en Caitlin, die op een militaire basis in Venetië wonen, elkaar en ontstaat er een hechte vriendschap. Totaal TV mag dit broeierige coming-of-age-drama vijf keer op dvd weggeven.

  TV-TIP Dit is Jeangu

  Dit is Jeangu
  NPO 3 om 20:25 uur
  Jeangu Macrooy was klaar voor het Songfestival, totdat corona alles verpeste. Hoe ging de zanger om met deze tegenslag?

  TV-TIP The Age of Adaline

  The Age of Adaline
  RTL 8 om 20:28 uur
  De 29-jarige Adaline Bowman merkt na een bijnadoodervaring dat ze niet meer veroudert. Dit verandert haar hele leven.

  Interview

  • *

   Emma Stone

   Cruella

   Een van ‘s werelds leukste slechteriken heeft een eigen film gekregen. Emma Stone schittert vanaf 28 mei op Disney+ als Cruella de Vil, de kleurrijke modeontwerpster die het behoorlijk bont maakt.
   Reacties0 reactie(s)