Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is Fire TV?

  Fire TV is het antwoord van Amazon op de Chromecast en Apple TV van concurrenten Google en Apple. Wat kun je met deze mediaspeler?
  26 mei 2023
  comments 0
  Wat is Fire TV?

  Nadat de Apple TV in 2007 en de Chromecast in 2013 verschenen, kwam Amazon in 2014 met zijn eigen mediaspeler: de Fire TV. Net als bij de apparaatjes van de concurrenten maakte de Fire TV het mogelijk om video vanaf een smartphone of tablet naar een tv te streamen. De eerste Fire TV was een doosje met aansluitingen voor de kabels, maar al snel kreeg hij de vorm van een stick die rechtstreeks in de HMDI-poort van de tv wordt gestoken. Vandaar de naam: Fire TV Stick.

   

  In Nederland

  Het duurde een tijd voordat de Fire TV Stick ook naar Nederland kwam, maar tegen die tijd - eind 2021 - was het apparaatje geëvolueerd tot een vrij geavanceerdere mediaspeler. Inmiddels is de voor Nederland bestemde 'internationale' versie van de Fire TV Stick verkrijgbaar in twee uitvoeringen: een versie met HD, en de 4K Max. Bij beide uitvoeringen wordt een afstandsbediening geleverd. Behalve streamen vanaf smartphone of tablet kun je op de Fire TV Stick ook apps installeren uit de Amazons eigen Appstore. Hierdoor is een mobiel apparaat dus niet meer nodig, en volstaat de Fire TV Stick om te kijken naar talloze streamingdiensten. Naast de grote Amerikaanse diensten (zoals Netflix, Disney+ en Amazons eigen Prime Video) zijn er ook apps voor Nederlandse diensten als NLZIET, Videoland, Ziggo GO en KPN TV.

   

  Fire OS

  Het besturingssysteem van Fire TV heet Fire OS en is gebaseerd op Android, maar niet helemaal hetzelfde. Daarom draaien apps voor Android TV niet op Fire OS en omgekeerd. Streamingdiensten en tv-aanbieders die hun aanbod beschikbaar willen maken voor Fire TV moeten daarvoor dus een aparte app maken. Verder beschikken de Fire TV Sticks over Dolby Atmos en de 4K Max zelfs over Dolby Atmos 7.1 plus de HDR-standaarden Dolby Video, HDR10+ en HLG. Beide sticks hebben 8 GB aan opslagruimte en zijn voorzien van de spraakgestuurde Alexa assistent.

   

  Voor- en nadelen

  Het grootste voordeel van de Fire TV Stick is de lage prijs. Zeker rond kerst en tijdens de Black Friday-week gaan de mediaspelers op Amazon.nl heel goedkoop de deur uit. Een nadeel is dat niet alle streamingdiensten een app hebben voor Fire TV (maar wel bijna) en dat Alexa nog steeds geen Nederlands verstaat.

   

  Smart TV met Fire TV

  Voor de Nederlandse markt komt Fire TV alleen in de vorm van de bovengenoemde sticks. In de VS en sommige andere landen is er ook de Fire TV Cube met een slimme luidspreker, en komt Fire TV ook ingebouwd in sommige Smart TV's van onder meer Pioneer en Toshiba. Ook verkoopt Amazon eigen Smart TV's onder de Fire TV merknaam. Of deze ook ooit naar Nederland komen is onbekend.

 1. Interview

  • *

   Eva Laurenssen

   Dertigers

   Dramaserie Dertigers sluit het jaar af met een knal, in de vorm van een heuse kerstspecial. Is dit echt het afscheidsfeestje? We vragen het aan Eva Laurenssen, gezicht van het eerste uur.
   Reacties0 reactie(s)