Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is gigabit?

  Internetaanbieders slaan ons om de oren met de term gigabit. Het is ongetwijfeld supersnel, maar wat bedoelen ze er eigenlijk mee?
  11 june 2021
  comments 0
  Wat is gigabit?
  Getty Images

  Om te begrijpen hoe snel gigabit internet is, gaan we zo’n dertig jaar terug in de tijd. Een internetaansluiting was toen nog geen gemeengoed in Nederland. Slechts enkele nerds en gezinnen met een bovenmodaal inkomen hadden toegang tot de digitale snelweg, die pas jaren later het leven van veel Nederlanders in zijn greep zou krijgen. Internetten ging toen nog via een telefoonmodem. Meestal met een snelheid van 14K4, ofwel 14,4 kilobit per seconde (kbps). Wie lang genoeg spaarde, kon een 28K8-modem kopen.

   

  Sneller en goedkoper

  Een heel verschil met nu. In veel woningen is tegenwoordig een internetsnelheid van minimaal 100 megabit per seconde (Mbps) beschikbaar. De maximale snelheid van 14.400 bits per seconde die we in de jaren negentig met een 14K4-modem haalden, is ongeveer een factor tienduizend lager dan de 100Mbps die anno 2021 gangbaar is. En internetten is niet alleen veel en veel sneller geworden, maar ook een stuk goedkoper. De belkosten van het langzame surfen van dertig jaar geleden verschenen als extra verrassing op de telefoonrekening, die daardoor honderden guldens per maand kon bedragen.

   

  Gigabit-tijdperk

  We staan aan het begin van het gigabit internettijdperk. Met gigabit wordt de snelheid van de internetverbinding aangeduid: een minimaal beschikbare snelheid van 1000Mbps, oftewel 1Gbps. Een gigabit per seconde dus. Deze internetsnelheid kan alleen geleverd worden via een kabel- of glasvezelnetwerk. Het kopernetwerk van KPN is hiervoor technisch niet geschikt.

   

  Up en down

  Er zijn ook mensen die stellen dat het kabelnet van bijvoorbeeld Ziggo geen gigabit netwerk genoemd mag worden. De reden: alleen via glasvezel kan zowel een download als uploadsnelheid van 1Gbps geleverd worden. Via de Ziggo-coaxkabel is alleen een download van maximaal 1Gbps beschikbaar, terwijl de uploadsnelheid op dit moment met 50Mbps nog ver achterblijft. Maar alleen de downloadsnelheid is al genoeg om een netwerk gigabit te mogen noemen – op voorwaarde dat deze snelheid niet alleen theoretisch in de meest ideale omstandigheden, maar ook gewoon in de praktijk als consumentenabonnement wordt aangeboden.

   

  Giga-toekomst

  Overigens kunnen we met de term gigabit nog wel even vooruit. Ook bij eventueel nieuwe snelheidsverhogingen naar bijvoorbeeld 2 of 10Gbps blijven we namelijk nog steeds spreken van gigabit internet.

  Meer over dit onderwerp

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win Unsere Mütter, Unsere Väter

   Deze veelgeprezen miniserie volgt vijf vrienden tijdens de Tweede Oorlog. De oorlog verandert hen, hoewel ze elkaar in 1941 hebben beloofd elkaar terug te vinden als de ellende voorbij is. Totaal TV mag de streamstart van Unsere Mütter, Unsere Väter vijf keer weggeven.

  TV-TIP Terug in het wild 2

  Terug in het wild 2
  NPO 2 om 19:30 uur
  In deze docu laat Menno Bentveld zien wat er in Europa gedaan wordt om bedreigde diersoorten een nieuwe kans te geven.

  TV-TIP The Hurt Locker

  The Hurt Locker
  Veronica om 20:30 uur
  Een groep Amerikaanse elitesoldaten is in Irak belast met een levensgevaarlijke opdracht: bommen ontmantelen tijdens de strijd.

  Interview

  • *

   Staf Coppens

   Camping Coppens

   Staf Coppens, zijn Nederlandse echtgenote Monique en hun kinderen Beau (10) en Nora (12) beginnen een camping in de schitterende Zweedse natuur.
   Reacties0 reactie(s)