Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is HDMI?

  Sinds de komst van HDMI is het een koud kunstje om audiovisuele apparatuur aan te sluiten. Deze handige weetjes komen daarbij van pas.
  22 september 2021
  comments 0
  Wat is HDMI?
  Getty Images

  HDMI staat voor High-Definition Multimedia Interface. De standaard is zo’n twintig jaar geleden in het leven geroepen als verbetering op de DVI-plug die we nog op veel computers en monitoren tegenkomen. HDMI vulde het digitale beeldsignaal van DVI aan met digitale audio in een handige alles-in-één kabel met een compacte plug. HDMI wordt breed door fabrikanten ondersteund en is een wereldstandaard, die we aantreffen op tv’s, dvd/blu-rayspelers, computers, set-topboxen en andere apparaten.

   

  Van 1.0 naar 2.1

  De eerste versie van de standaard heette HDMI 1.0 en was met een datasnelheid tot bijna 5 Gbps geschikt voor het doorgeven van HD-beelden met acht geluidskanalen. In de jaren daarna werd de standaard steeds verbeterd en uitgebreid, zodat we inmiddels bij HDMI 2.1 zijn aanbeland. Deze ‘ultra high-speed’ kabels zijn geschikt voor 10K-video met HDR, 120 beelden per seconde en meer dan dertig audiokanalen dankzij duizelingwekkende snelheden tot 48 Gbps. In de loop der jaren heeft de HDMI-kabel ook allerhande extra opties gekregen.

   

  CEC en ARC

  Een zo’n handige optie is Consumer Electronics Control, of kortweg CEC. Dankzij CEC kunt u tot wel vijftien verschillende apparaten bedienen met slechts één afstandsbediening. De tv en andere apparaten moeten CEC hiervoor wel ondersteunen. Soms moet deze optie in het menu worden geactiveerd. Verschillende merken gebruiken voor CEC fantasievolle namen, zoals Anynet+ (Samsung) of EasyLink (Philips). Een andere superhandige optie van HDMI is ARC (Audio Return Channel). Hiermee kan een televisie meerkanaals geluid terugsturen naar een soundbar of AV-receiver. Daardoor zijn er geen losse (optische) geluidskabels meer nodig. Voor deze optie gebruikt u de HDMI-poort met de aanduiding ‘ARC’. Het nieuwere eARC levert een nog hogere geluidskwaliteit.

   

  HDMI + ethernet

  Sommige apparaten, zoals spelcomputers, combineren audio en video met een internetverbinding in één kabel. Zo’n HDMI Ethernet Channel (HEC) haalt snelheden tot 100 Mbps in twee richtingen en scheelt ook weer een extra snoertje.

   

  Kopen

  Voor de meeste hedendaagse toepassingen, het doorgeven van video tot 4K met HDR, volstaat een HDMI 2.0-kabel, ook wel ‘premium high-speed’ genoemd. Hoewel sommige winkels graag de hoofdprijs vragen voor zo’n kabel, hoeft die niet meer dan tien euro te kosten. Koop een kabel die niet langer is dan u nodig heeft. Er zijn ook HDMI-kabels met een haakse kop, die handig kan zijn voor aansluitingen achter een tv die vlak tegen de muur hangt.

  Meer over dit onderwerp

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de 4K Ultra HD van A Clockwork Orange

   Al stampend, stelend, zingend, tapdansend en verkrachtend vermaakt Alex, een vandaal met een bolhoed, zich uitstekend, al is het op tragische wijze ten koste van anderen. Dit voor vier Oscars genomineerde, krachtig staaltje filmkunst verleidt, choqueert en is nog steeds aangrijpend.

  TV-TIP Keuringsdienst van waarde

  Keuringsdienst van waarde
  BVN-TV om 09:55 uur
  Skyr, zuivel helemaal uit IJsland, die barst van de calcium en eiwitten. Maar is dat gezonde witte goedje nou yoghurt of kwark?

  TV-TIP Crazy Rich Asians

  Crazy Rich Asians
  Net5 om 20:30 uur
  Rachel vergezelt haar vriend Nick naar de bruiloft van zijn beste vriend in Singapore. Daar ontdekt zij dat Nick stinkend rijk is.

  Interview

  • *

   Leonie ter Braak

   Cupido Ofzo

   Samen met Wendy van Dijk helpt Leonie ter Braak in Cupido ofzo mensen met een beperking de liefde van hun leven te vinden.
   Reacties0 reactie(s)