Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is live streaming?

  Sinds de komst van Viaplay is er meer aandacht voor live streaming. Wat bedoelen we precies met dat begrip?
  9 juni 2022
  comments 0
  Wat is live streaming?
  Getty Images

  Het streamen van tv- en videocontent heeft een enorme vlucht genomen. Dit komt door streamingdiensten als Netflix, Videoland en Disney+. Deze maken het voor de abonnee mogelijk om op elk moment naar films, series en documentaires te kijken.

   

  Rechtstreeks online

  Met live streaming wordt een nieuwe component aan het streamen toegevoegd, namelijk het live kijken naar content. Viaplay is zeker niet de eerste streamingdienst die live streaming in Nederland mogelijk maakt. Tv-aanbieders als Ziggo, KPN, T-Mobile en Canal Digitaal bieden abonnees al jaren de mogelijkheid om via een app of website live naar een selectie van tv-zenders te kijken. Ook Videoland heeft de afgelopen jaren diverse keren live evenementen - zoals grote dartstoernooien - via de app aangeboden.

   

  Live op NLZIET

  NLZIET zette live streaming in Nederland pas echt op de kaart. Deze dienst profileert zich als goedkope vervanging van het traditionele tv-abonnement. Voor ongeveer een derde van de gemiddelde prijs van een tv-abonnement kan via NLZIET live worden gekeken naar alle zenders van NPO, RTL Nederland en Talpa Network. Ook zijn alle regionale tv-zenders en enkele doelgroepzenders in het aanbod aanwezig. Naast live online kijken is het bij NLZIET ook mogelijk om reclamevrij naar eerder uitgezonden programma’s te kijken. NLZIET was tot maart van dit jaar met ongeveer 200.000 abonnees het grootste live streaming-platform van Nederland.

   

  Viaplay de grootste

  Inderdaad: was. Want na de komst van Viaplay werd deze dienst de grootste live streamer in ons land. Viaplay kocht de exclusieve Nederlandse uitzendrechten van het populaire Formule 1. Dit zorgde ervoor dat Viaplay binnen drie maanden meer dan 600.000 abonnees kon verwelkomen. Viaplay toont de Formule 1 en andere sporten zoals darts en voetbal via live streaming. Naast het sportaanbod heeft Viaplay ook een entertainmentaanbod dat net als het terugkijken van sportevenementen via ‘normale’ streaming wordt aangeboden.

   

  Drukte tijdens Formule 1

  Viaplay maakt wel duidelijk dat live streaming complexer is dan het lineair aanbieden van live content. De streamingdienst kampt met regelmatige storingen waardoor een mindere beeldkwaliteit wordt geleverd, streams haperen of zelfs helemaal stoppen. Dit komt omdat er enorme aantallen kijkers op hetzelfde tijdstip op de live content afstemmen. Het potentiële aantal Viaplaykijkers kan tijdens de raceweekends oplopen tot meer dan een miljoen. Desondanks moet de streamingdienst natuurlijk alles in het werk stellen om zijn beloftes waar te maken.

 1. TV-TIP The Big Bang Theory

  The Big Bang Theory
  Veronica om 19:30 uur
  Sommige comedyseries blijven leuk, zelfs wanneer ze tot in den treure worden herhaald. The Big Bang Theory is er zo eentje. De nerds Sheldon Cooper en Leonard Hofstadter weten alles van scheikunde, wiskunde en natuurkunde, maar van menselijke relaties hebben ze geen kaas gegeten. Al lukte het Sheldon wel om aan de vrouw te komen. In dit elfde seizoen heeft hij Amy ten huwelijk gevraagd, maar het vinden van een trouwdatum blijkt nog best lastig.

  TV-TIP Voetbal: Nations League (Vrouwen): Nederland - Engeland

  Voetbal: Nations League (Vrouwen): Nederland - Engeland
  NPO 3 om 19:30 uur
  Het valt moeilijk te beschrijven hoe succesvol Sarina Wiegman is. Ze leidde eerst de Oranje Leeuwinnen naar goud tijdens het EK van 2017, om vervolgens als bondscoach van Engeland dat trucje te herhalen én zichzelf en haar team afgelopen zomer bijna tot wereldkampioen te kronen. Maar genoeg complimenten voor de Nederlandse: vanavond is ze met haar Engeland tegenstander van Oranje en moet ze keihard verliezen, zo is het natuurlijk ook.

  Interview

  • *

   Harm Edens

   Dit Was Het Nieuws

   Hij heeft de rol van voorleesmoeder in Dit Was Het Nieuws én is een van de breinen achter legendarische comedyseries als In de Vlaamsche Pot en Het Zonnetje in Huis. Ja, Harm Edens (62) weet wel wat van humor.
   Reacties0 reactie(s)