Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is OTT?

  OTT is een term die je vaak hoort als het over televisieaanbieders gaat. Het is de afkorting van over-the-top, maar wat betekent dat eigenlijk?
  12 may 2021
  comments 0
  Wat is OTT?
  Netflix

  Bij lineaire tv neemt de kijker een abonnement bij een distributeur - zoals KPN of Ziggo - om naar tv-zenders of videostreams te kijken. Dit betekent dat de content-aanbieder met de distributeur een overeenkomst maakt waarin de doorgifte van een tv-zender of het vertonen van een film of serie via het video on demand-platform van de distributeur geregeld wordt. De opkomst van online kijken heeft het sluiten van zulke overeenkomsten lastiger gemaakt. Distributeurs willen contentleveranciers niet te veel betalen, om de prijs van hun abonnementen beheersbaar te houden. Aan de andere kant willen contentleveranciers juist maximale winst door een zo hoog mogelijke distributievergoeding.

   

  Tv-aanbieder buitenspel

  En hier komt OTT om de hoek kijken. Met de opkomst van online kijken en de beschikbaarheid van Smart TV internettelevisies en online mediaspelers kunnen contentaanbieders via een app rechtstreeks in contact komen met de kijker. Daardoor vervalt een belangrijke maar vooral dure schakel in het distributieproces. Want als de distributie via aanbieders als Ziggo of KPN verloopt, willen deze natuurlijk ook verdienen aan de content van derden dat via hun netwerken wordt geleverd.

   

  Netflix, NPO Start en meer

  De bekendste voorbeelden van OTT zijn veelgebruikte streamingdiensten als Netflix (Jupiter’s League, foto), Amazon Prime Video, Disney+ en Videoland. Bij deze diensten wordt dus zonder tussenkomt van een andere partij direct bij de contentleverancier een abonnement afgesloten. Maar ook de terugkijkdienst NPO Start van de publieke omroep is een vorm van OTT. Hetzelfde geldt voor vervangers van traditionele tv-pakketten, zoals NLZIET.

   

  De extraatjes van OTT

  Maar OTT is veel meer. Zo hebben tv-zenders die gewoon in het zenderaanbod van Ziggo, KPN en andere tv-aanbieders zitten steeds vaker een eigen OTT-dienst. Daarmee kan online naar live tv worden gekeken. Om de abonnee te lokken wordt er ook gestrooid met extraatjes die alleen worden geleverd bij een abonnement op de OTT-dienst. Denk bijvoorbeeld aan reclamevrij terugkijken van lineair uitgezonden content. Maar ook het vooruitkijken van afleveringen is vaak mogelijk. Een andere strategie is het leveren van exclusieve content bij de OTT-dienst. Dit zijn films, series en documentaires die uitsluitend te zien zijn via de OTT-dienst en niet lineair op tv. Een goed voorbeeld hiervan is discovery+. Maar ook een nichezender als 192TV heeft een eigen OTT-product waarmee de muziekliefhebber op de meest uitgebreide manier kan genieten van de muziek van weleer.

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win De beentjes van Sint-Hildegard

   CineMember voegt deze maand onder andere De beentjes van Sint-Hildegard toe, waarin Gedda zóveel van Jan houdt, dat hij het er benauwd van krijgt. Zij ziet het huwelijk als een vorm van begeleid wonen… Wij geven vijf keer een maandabonnement weg, waarmee onder andere dit comedy-drama te bekijken is.

  TV-TIP De nationale reistest 2022

  De nationale reistest 2022
  NPO 3 om 20:26 uur
  In De Nationale Reistest worden zeven bekende Nederlanders door Sahil Amar Aïssa en Dzifa Kusenuh getest op hun reiskennis.

  TV-TIP The UnXplained

  The UnXplained
  History om 20:30 uur
  In The UnXplained gidst acteur William Shatner ons langs onheilspellende onderwerpen die de mensheid al eeuwen verbijsteren.

  Interview

  • *

   Leo Alkemade

   Van je familie moet je het hebben

   Een hoofdgast wordt naar de studio gelokt waar familieleden en vrienden zijn om samen een quiz te spelen. De presentatie is in handen van Leonie ter Braak en Leo Alkemade.
   Reacties0 reactie(s)