Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is OTT?

  OTT is een term die je vaak hoort als het over televisieaanbieders gaat. Het is de afkorting van over-the-top, maar wat betekent dat eigenlijk?
  12 may 2021
  comments 0
  Wat is OTT?
  Netflix

  Bij lineaire tv neemt de kijker een abonnement bij een distributeur - zoals KPN of Ziggo - om naar tv-zenders of videostreams te kijken. Dit betekent dat de content-aanbieder met de distributeur een overeenkomst maakt waarin de doorgifte van een tv-zender of het vertonen van een film of serie via het video on demand-platform van de distributeur geregeld wordt. De opkomst van online kijken heeft het sluiten van zulke overeenkomsten lastiger gemaakt. Distributeurs willen contentleveranciers niet te veel betalen, om de prijs van hun abonnementen beheersbaar te houden. Aan de andere kant willen contentleveranciers juist maximale winst door een zo hoog mogelijke distributievergoeding.

   

  Tv-aanbieder buitenspel

  En hier komt OTT om de hoek kijken. Met de opkomst van online kijken en de beschikbaarheid van Smart TV internettelevisies en online mediaspelers kunnen contentaanbieders via een app rechtstreeks in contact komen met de kijker. Daardoor vervalt een belangrijke maar vooral dure schakel in het distributieproces. Want als de distributie via aanbieders als Ziggo of KPN verloopt, willen deze natuurlijk ook verdienen aan de content van derden dat via hun netwerken wordt geleverd.

   

  Netflix, NPO Start en meer

  De bekendste voorbeelden van OTT zijn veelgebruikte streamingdiensten als Netflix (Jupiter’s League, foto), Amazon Prime Video, Disney+ en Videoland. Bij deze diensten wordt dus zonder tussenkomt van een andere partij direct bij de contentleverancier een abonnement afgesloten. Maar ook de terugkijkdienst NPO Start van de publieke omroep is een vorm van OTT. Hetzelfde geldt voor vervangers van traditionele tv-pakketten, zoals NLZIET.

   

  De extraatjes van OTT

  Maar OTT is veel meer. Zo hebben tv-zenders die gewoon in het zenderaanbod van Ziggo, KPN en andere tv-aanbieders zitten steeds vaker een eigen OTT-dienst. Daarmee kan online naar live tv worden gekeken. Om de abonnee te lokken wordt er ook gestrooid met extraatjes die alleen worden geleverd bij een abonnement op de OTT-dienst. Denk bijvoorbeeld aan reclamevrij terugkijken van lineair uitgezonden content. Maar ook het vooruitkijken van afleveringen is vaak mogelijk. Een andere strategie is het leveren van exclusieve content bij de OTT-dienst. Dit zijn films, series en documentaires die uitsluitend te zien zijn via de OTT-dienst en niet lineair op tv. Een goed voorbeeld hiervan is discovery+. Maar ook een nichezender als 192TV heeft een eigen OTT-product waarmee de muziekliefhebber op de meest uitgebreide manier kan genieten van de muziek van weleer.

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win Harry Potter in 4K Ultra HD

   Een wonderbaarlijke nieuwe manier om de magische wereld van Harry Potter te beleven! Bekijk Harry Potter en de Steen der Wijzen zoals je hem nog nooit hebt gezien, nu in 4K-resolutie. Totaal TV mag deze voor drie Oscars genomineerde fantasyfilm vijf keer op 4K Ultra HD weggeven.

  TV-TIP NOS WK-kwalificatie voetbal (v): IJsland - Nederland

  NOS WK-kwalificatie voetbal (v): IJsland - Nederland
  om 02:12 uur
  IJsland is de moeilijkste tegenstander in de poule en deze listige dames zijn nu net vanavond de tegenstanders van Oranje.

  TV-TIP What Women Want

  What Women Want
  om 02:12 uur
  Reclamemaker Nick Marshall heeft geen flauw benul wat vrouwen willen. Totdat hij een ongeluk krijgt en gedachten kan horen.

  Interview

  • *

   Tooske Ragas

   K2 zoekt K3

   De Vlaamse presentator Kürt Rogiers en onze eigen Tooske Ragas zorgen dat de zoektocht naar een nieuw K3-lid in goede banen wordt geleid.
   Reacties0 reactie(s)