Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is OTT?

  OTT is een term die je vaak hoort als het over televisieaanbieders gaat. Het is de afkorting van over-the-top, maar wat betekent dat eigenlijk?
  12 may 2021
  comments 0
  Wat is OTT?
  Netflix

  Bij lineaire tv neemt de kijker een abonnement bij een distributeur - zoals KPN of Ziggo - om naar tv-zenders of videostreams te kijken. Dit betekent dat de content-aanbieder met de distributeur een overeenkomst maakt waarin de doorgifte van een tv-zender of het vertonen van een film of serie via het video on demand-platform van de distributeur geregeld wordt. De opkomst van online kijken heeft het sluiten van zulke overeenkomsten lastiger gemaakt. Distributeurs willen contentleveranciers niet te veel betalen, om de prijs van hun abonnementen beheersbaar te houden. Aan de andere kant willen contentleveranciers juist maximale winst door een zo hoog mogelijke distributievergoeding.

   

  Tv-aanbieder buitenspel

  En hier komt OTT om de hoek kijken. Met de opkomst van online kijken en de beschikbaarheid van Smart TV internettelevisies en online mediaspelers kunnen contentaanbieders via een app rechtstreeks in contact komen met de kijker. Daardoor vervalt een belangrijke maar vooral dure schakel in het distributieproces. Want als de distributie via aanbieders als Ziggo of KPN verloopt, willen deze natuurlijk ook verdienen aan de content van derden dat via hun netwerken wordt geleverd.

   

  Netflix, NPO Start en meer

  De bekendste voorbeelden van OTT zijn veelgebruikte streamingdiensten als Netflix (Jupiter’s League, foto), Amazon Prime Video, Disney+ en Videoland. Bij deze diensten wordt dus zonder tussenkomt van een andere partij direct bij de contentleverancier een abonnement afgesloten. Maar ook de terugkijkdienst NPO Start van de publieke omroep is een vorm van OTT. Hetzelfde geldt voor vervangers van traditionele tv-pakketten, zoals NLZIET.

   

  De extraatjes van OTT

  Maar OTT is veel meer. Zo hebben tv-zenders die gewoon in het zenderaanbod van Ziggo, KPN en andere tv-aanbieders zitten steeds vaker een eigen OTT-dienst. Daarmee kan online naar live tv worden gekeken. Om de abonnee te lokken wordt er ook gestrooid met extraatjes die alleen worden geleverd bij een abonnement op de OTT-dienst. Denk bijvoorbeeld aan reclamevrij terugkijken van lineair uitgezonden content. Maar ook het vooruitkijken van afleveringen is vaak mogelijk. Een andere strategie is het leveren van exclusieve content bij de OTT-dienst. Dit zijn films, series en documentaires die uitsluitend te zien zijn via de OTT-dienst en niet lineair op tv. Een goed voorbeeld hiervan is discovery+. Maar ook een nichezender als 192TV heeft een eigen OTT-product waarmee de muziekliefhebber op de meest uitgebreide manier kan genieten van de muziek van weleer.

  Meer over dit onderwerp

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win Unsere Mütter, Unsere Väter

   Deze veelgeprezen miniserie volgt vijf vrienden tijdens de Tweede Oorlog. De oorlog verandert hen, hoewel ze elkaar in 1941 hebben beloofd elkaar terug te vinden als de ellende voorbij is. Totaal TV mag de streamstart van Unsere Mütter, Unsere Väter vijf keer weggeven.

  TV-TIP Terug in het wild 2

  Terug in het wild 2
  NPO 2 om 19:30 uur
  In deze docu laat Menno Bentveld zien wat er in Europa gedaan wordt om bedreigde diersoorten een nieuwe kans te geven.

  TV-TIP The Hurt Locker

  The Hurt Locker
  Veronica om 20:30 uur
  Een groep Amerikaanse elitesoldaten is in Irak belast met een levensgevaarlijke opdracht: bommen ontmantelen tijdens de strijd.

  Interview

  • *

   Staf Coppens

   Camping Coppens

   Staf Coppens, zijn Nederlandse echtgenote Monique en hun kinderen Beau (10) en Nora (12) beginnen een camping in de schitterende Zweedse natuur.
   Reacties0 reactie(s)