Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is SVOD?

  Met VOD ofwel video on demand kijkt u een film, serie of programma wanneer het u het beste uitkomt. Een speciale variant van VOD is SVOD.
  27 september 2021
  comments 0
  Wat is SVOD?

  Video on demand-content kan een onderdeel zijn van het televisie-abonnement. Denk bijvoorbeeld aan het aanbod van het KPN Pluspakket of Ziggo Movies & Series (X)L. Maar het kan ook slaan op huurfilms die u bij diverse aanbieders voor een paar euro kunt bestellen om ze daarna binnen een bepaalde periode te bekijken. Soms kan dat direct via de tv-decoder van de aanbieder, soms via online diensten als Pathé Thuis.

   

  Onbeperkt kijken

  Een term die we hierbij steeds vaker tegenkomen is SVOD. Dat ‘VOD’ staat natuurlijk voor video on demand, en de ‘S’ staat in dit geval voor ‘subscription’, ofwel een abonnement. We zouden ook kunnen zeggen dat ‘S’ voor ‘streamingdiensten’ staat, want de content die onder SVOD valt is hoofdzakelijk van diensten als Netflix, Videoland, Disney+ en Amazon Prime Video afkomstig. Bij al deze SVOD-diensten geldt het zogenaamde all you can watch-concept. Voor een vast bedrag per maand mag onbeperkt naar de beschikbare content worden gekeken. Vaak kan dat met meerdere profielen en gelijktijdig gebruikte verbindingen.

   

  Accountsharing

  Die meerdere profielen zijn natuurlijk uitnodigend voor de als zuinig bekendstaande Nederlanders. Het is eerder een gewoonte dan een uitzondering dat de inloggegevens van een streamingdienst met familie, vrienden en/of kennissen wordt gedeeld. En natuurlijk wordt in veel gevallen dan ook het maandelijkse abonnementsgeld gedeeld. Dit wordt ook wel accountsharing genoemd. Er kleeft overigens ook een risico aan accountsharing. Als abonnee geeft u namelijk de inloggegevens van uw account aan derden. Die kunnen dus ook wachtwoorden, e-mailadressen en abonnementen wijzigen. Daarnaast hebben ze inzage in de manier waarop het abonnement wordt betaald en de betaalgeschiedenis.

   

  Over the top

  Naast de streamingdiensten zijn er nog andere vormen van SVOD. Het gaat dan hoofdzakelijk om over-the-top ofwel OTT-diensten: alternatieven voor de lineaire tv van traditionele aanbieders als Ziggo en KPN. Hieronder vallen bijvoorbeeld NLZIET en de OTT-dienst van Canal Digitaal. Bij deze diensten kan de abonnee live naar tv-zenders kijken: niet via een kabeltje uit de muur of de tv-decoder, maar via een app. Dit kan via een Smart TV, tablet, smartphone of online mediaspeler. Naast het live zenderaanbod hebben deze OTT-diensten vaak ook nog een aanvullend aanbod bestaande uit films en series die reclamevrij kunnen worden bekeken volgens het eerder genoemde all you can watch-concept.

  Meer over dit onderwerp

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de 4K Ultra HD van A Clockwork Orange

   Al stampend, stelend, zingend, tapdansend en verkrachtend vermaakt Alex, een vandaal met een bolhoed, zich uitstekend, al is het op tragische wijze ten koste van anderen. Dit voor vier Oscars genomineerde, krachtig staaltje filmkunst verleidt, choqueert en is nog steeds aangrijpend.

  TV-TIP Keuringsdienst van waarde

  Keuringsdienst van waarde
  BVN-TV om 09:55 uur
  Skyr, zuivel helemaal uit IJsland, die barst van de calcium en eiwitten. Maar is dat gezonde witte goedje nou yoghurt of kwark?

  TV-TIP Crazy Rich Asians

  Crazy Rich Asians
  Net5 om 20:30 uur
  Rachel vergezelt haar vriend Nick naar de bruiloft van zijn beste vriend in Singapore. Daar ontdekt zij dat Nick stinkend rijk is.

  Interview

  • *

   Leonie ter Braak

   Cupido Ofzo

   Samen met Wendy van Dijk helpt Leonie ter Braak in Cupido ofzo mensen met een beperking de liefde van hun leven te vinden.
   Reacties0 reactie(s)