Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is WI-FI 6?

  Bij de specificaties van netwerkapparatuur, computers en ‘slimme’ apparaten zult u steeds vaker de term Wi-Fi 6 zien. Wat houdt dat in?
  4 january 2022
  comments 0
  Wat is WI-FI 6?
  Getty Images

  Misschien heeft u wel eens gemerkt dat er soms een klein ‘6’-je verschijnt bij het wifi-symbool op uw smartphone of tablet. Dat betekent dat u op dat moment bent verbonden met een Wi-Fi 6 netwerk. Steeds meer modems, telefoons, laptops en andere netwerkapparaten zijn geschikt voor Wi-Fi 6, en dat brengt bepaalde voordelen met zich mee.

   

  De techniek

  Wi-Fi- 6 is de consumentvriendelijke naam die de industrie heeft verzonnen voor de standaard IEEE 802.11ax, die niet echt lekker van de tong rolt. De vorige standaard - IEEE 802.11ac - heet tegenwoordig Wi-Fi 5. Dat is leuk en aardig, maar wat is precies het verschil? Vergeleken met de acht jaar oude standaard Wi-Fi 5 maakt Wi-Fi 6 gebruik van een heel arsenaal aan nieuwe technieken die de drukke frequentiebanden voor draadloos internet efficiënter benutten. Dankzij MU-MIMO kunnen bijvoorbeeld meerdere gebruikers het netwerk gebruiken zonder dat het verstopt raakt, en OFDMA zorgt voor een slimmere verdeling van de sub-kanalen onder de aangesloten apparaten. Met het nog geavanceerdere Wi-Fi 6E kan in de nabije toekomst naast de 2,4GHz en 5GHz ook de 6GHz-frequentieband voor draadloos internet worden gebruikt.

   

  De voordelen

  Wi-Fi 6 heeft een hogere theoretische maximumsnelheid dan Wi-Fi 5, maar het is onwaarschijnlijk dat u deze ooit zult aantikken. Veel belangrijker is dat de gemiddelde snelheid van apparaten in het wifi-netwerk met Wi-Fi 6 hoger zal zijn omdat de beschikbare bandbreedte op een veel optimalere manier wordt benut. Daarmee is Wi-Fi 6 beter voorbereid op de explosieve groei van het aantal slimme apparaten in huis, zoals lampen, sensoren, speakers en huishoudelijke apparaten. Ook biedt Wi-Fi 6 in de praktijk een hogere stabiliteit en dekking, meer veiligheid en een lager stroomverbruik. En dankzij Wi-Fi 6E hoeft u in de toekomst niet langer met uw buren te vechten om een vrij wifi-kanaal.

   

  Om op te letten

  Tenzij uw netwerk last heeft van acute problemen die met Wi-Fi 6 kunnen worden opgelost, is er geen reden om naar de winkel te rennen voor een nieuwe modem of router. Het zelf aanschaffen van netwerkapparatuur is best prijzig, en echt zinvol is het pas als de draadloze apparaten die u thuis gebruikt ook overweg kunnen met dit nieuwe protocol. Bij luxere smartphones is dat al een aantal jaar het geval, maar bij bijvoorbeeld televisies is Wi-Fi 6 heel zeldzaam en alleen aanwezig in sommige 8K-modellen. Ook bij laptops zijn het alleen de duurdere modellen die beschikken over Wi-Fi 6. Toch is het iets om op in de toekomst op te letten. Als u van plan bent binnenkort een nieuwe modem of router te kopen, kies er dan een met Wi-Fi 6.

 1. TV-TIP Manhunt: Deadly Games

  Manhunt: Deadly Games
  SBS 9 om 20:30 uur
  Misdaadserie Manhunt behandelt elk seizoen een waargebeurde terreurdaad. Deadly Games draait om Richard Jewell. Tijdens de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta vindt hij een staafbom. Jewell laat de omgeving ontruimen, maar als de bom afgaat, raken talloze mensen gewond. Het had veel erger kunnen zijn en hij wordt gezien als een held, maar dan ontstaan er twijfels over zijn verhaal.

  TV-TIP Prisoners

  Prisoners
  Net 5 om 20:30 uur
  De wereld van Keller Dover stort in als zijn dochter spoorloos verdwijnt. Rechercheur Loki pakt de zonderlinge Alex Jones op, maar moet hem wegens gebrek aan bewijs laten gaan. Keller is er zo van overtuigd dat de verdachte schuldig is, dat hij besluit het recht in eigen hand te nemen.

  Interview