Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    ARD en ZDF poot stijf bij ongecodeerde satellietdistributie

    Nederlandse en Vlaamse satellietkijkers hoeven niet bang te zijn de tv-zenders van ARD en ZDF te missen. De Duitse publieke omroepen houden de poot stijf.
    Jarco Kriek
    29 januari 2015
    comments 9
    ARD en ZDF poot stijf bij ongecodeerde satellietdistributie

    Nederlandse en Vlaamse satellietkijkers hoeven niet bang te zijn de tv-zenders van ARD en ZDF te missen. De Duitse publieke omroepen houden de poot stijf als het om ongecodeerd uitzenden gaat.


    De consequentie van dit standpunt van ARD en ZDF is dat de omroepen in de toekomst uitzendrechten van met name sportevenementen mislopen. De ongecodeerde satellietverspreiding via de Astra1-satelliet is de oorzaak. Dit is de bestbekeken satelliet in West-Europa en wordt ook door betaalzenders voor distributie gebruikt. Uitzendrechten van sportevenementen worden per land verkocht. In sommige gevallen betekent dit dat een betaalzender de rechten van een bepaald land koopt en gelijktijdig de beelden op dezelfde satelliet ongecodeerd via ARD of ZDF worden uitgezonden. Hierdoor wordt de druk van rechtenhouders op de Duitse omroepen steeds groter om de satellietverspreiding via de Astra1 in ieder geval deels of zelfs in zijn geheel te coderen.

    WK handbal niet op Duitse publieke omroep

    Ondanks dat ARD en ZDF een half jaar geleden in het bezit leken te komen van de uitzendrechten van het WK handbal heeft rechtenbezitter BIN Sports uiteindelijk vanwege de ongecodeerde satellietverspreiding toch anders besloten. Hierdoor is het sportevenement nu op de Duitse betaalzender Sky Deutschland te zien. Overleg met de rechtenhouder heeft niet tot een oplossing geleid. Deze zendt eveneens op de Astra1-satelliet – maar dan wel gecodeerd – uit. Het grote aantal Duitse huishoudens dat via de satelliet kijkt en in de meeste gevallen alleen over FTA-ontvangstapparatuur beschikt, is voor ARD en ZDF de belangrijkste reden om de poot richting rechtenbezitters stijf te houden. De omroepen willen de SD- en HD-verspreiding van de tv-zenders hierdoor ook in de toekomst ongecodeerd laten plaatsvinden.

    ARDZDFsatellietAstra1HotbirdSESEutelsatongecodeerdFTAuitzendrechtensportfilmsseriesrechtenhebbendenrechtenbezittersWK Handbal 2015Handballschotelsatellietkijker

    Reacties

  1. TV-TIP The Proposal

    The Proposal
    RTL 8 om 20:25 uur
    De Canadese Margaret (Sandra Bullock) heeft een goede baan in de VS. Haar verblijfsvergunning is bijna verlopen, waardoor ze het risico loopt dat ze het land moet verlaten. Daar is maar één oplossing voor: trouwen. Dus dwingt ze haar assistent Andrew (Ryan Reynolds), die ze al jarenlang het leven zuur maakt, tot een huwelijk.

    TV-TIP The Rise and Fall of Victoria's Secret

    The Rise and Fall of Victoria's Secret
    RTL Z om 20:30 uur
    Een paar jaar geleden was het lingeriemerk Victoria’s Secret het helemaal. Met de mooiste modellen, flitsende fashion shows en een exclusief imago veroverden Victoria’s bustehouders en stringetjes de wereld. Achter de schermen van het bedrijf ging echter een door en door verrotte wereld schuil. CEO Les Wexner werkte samen met de beruchte viespeuk Jeffrey Epstein, en de cultuur binnen het bedrijf bleek keihard én vrouwonvriendelijk. Door alle negatieve publiciteit vielen de ‘angels’ keihard van hun wolkjes af, en ging de lingeriegigant een paar jaar geleden zelfs ten onder.

    Interview