Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    OPENSAT komt belofte AZBox niet na

    Het hoge woord is er dan eindelijk uit. De AZBox Elite en Premium is hardwaretechnisch niet in staat om als satelliet twintuner DVB-S2 decoder te fungeren. Dat heeft fabrikant OPENSAT officieel bekend gemaakt.
    Jarco Kriek
    21 november 2009
    comments 0
    OPENSAT komt belofte AZBox niet na

    De Portugese decoderfabrikant komt haar belofte over twintuner satelliet DVB-S2 mogelijkheden bij één van haar modellen niet na. Deze week maakte de fabrikant van de Linux televisiedecoder bekend dat met de huidige hardware van de modellen AZBox Elite en Premium geen satelliet twintuner gebruik mogelijk is.

    Dat is een streep door de rekening van menig koper van deze televisiedecoder. Er was al langere tijd onduidelijkheid of de AZBox Elite/Premium hardwaretechnisch twee DVB-S2 satelliettuners kon aansturen. Smart Innovations, de Nederlandse importeur van de AZBox, zegt in een reactie dat er al langere tijd onduidelijkheid is over de twintuner mogelijkheden van het Premium model. Zo waren op het internetforum Sat4All vanaf de komst van de AZBox Elite/Premium al enige bedenkingen omtrent DVB-S2 twintuner gebruik te zien. Toen men op de ANGA beurs geen duidelijke antwoorden kreeg op gestelde vragen is men de AZBox Premium niet meer als twintuner gaan verkopen maar als combo-tuner. Dit houdt in dat er wel twee tuners kunnen worden gebruikt maar een combinatie van satelliet aangevuld met kabel of Digitenne. Hierdoor wordt de AZBox een hybride ontvanger voor gebruik voor het zogenaamde “Best of Both Worlds” principe. Overigens doen de huidige problemen niets af van de functionaliteit van de AZBox Elite/Premium bij hybride uitzendplatform gebruik, behalve dan dat in een laatste test van Totaal TV bleek dat met de huidige firmware er niet gelijktijdig van de twee tuners programma's konden worden opgenomen.

    Het aantal gedupeerde kopers van de AZBox Elite/Premium die hem als twintuner hebben aangekocht ligt volgens Herbert Verheijden van Smart Innovations rond de 100. “We gaan ons best doen om voor deze groep kopers een oplossing te zoeken. Daarbij willen wij als importeur zeker ons steentje aan bijdragen. Echter moet ook OPENSAT zijn verantwoordelijkheden nemen. We zijn daarover in gesprek met OPENSAT” aldus een aangeslagen Verheijden die pas twee dagen geleden door OPENSAT officieel van het onheilsbericht op de hoogte werd gebracht. Hierbij gaat de importeur uit dat men 80 procent van de gedupeerde kopers eigenhandig kan opsporen. Smart Innovations ziet volgens Verheijden veel tijd en geld dat men in het afgelopen jaar in de AZBox heeft gestoken in één klap in rook opgaan.

    Smart Innovations volgt overigens niet op voorhand het voorbeeld van de Duitse importeur. OPENSAT brengt nog voor de kerst de nieuwe AZBox Premium+ op de markt. Deze is hardwaretechnisch wel in staat om twee satelliet DVB-S2 tuners te kunnen aansturen en daardoor bruikbaar te maken. De Duitse importeur verzorgt eigenhandig een omruilactie waarbij de koper van de AZBox Premium deze, tegen een bijbetaling van meer dan 100 euro, kan omruilen voor de nieuwe AZBox Premium+. Hierbij hoopt men het beschadigde vertrouwen bij de satellietkijker van het merk AZBox enigszins binnen te perken te houden. De toekomst moet uitwijzen of het vertrouwen in fabrikant OPENSAT, in de ogen van de Europese consument, niet teveel is aangetast. Voor OPENSAT is overigens de Europese markt maar 20 procent van de totale afzetmarkt. De meeste decoders zet men af in Latijns Amerika.

    Eigenaren van de AZBox Elite en AZBox Premium hoeven overigens niet bang te zijn dat de firmware-ontwikkeling voor deze modellen in het geding komt door de komst van de AZBox Premium+. De firmware voor het nieuwe model is dezelfde die gebruikt wordt voor de AZBox Elite/Premium.
    Smart InnovationsAZBoxOPENSATHDTVDVB-S2hybride ontvanger

    Reacties

  1. TV-TIP In de Ban van Goed en Fout

    In de Ban van Goed en Fout
    NPO 2 om 22:37 uur
    De Tweede Wereldoorlog zorgde voor onvoorstelbaar leed, en de lijn tussen ‘goed’ en ‘fout’ liep soms dwars door families heen. De opa van schrijver Onno Blom zat in het verzet terwijl de rest van zijn familie fanatiek NSB’er was. Onno onderzoekt de verhoudingen binnen zijn familie, en de verzetsgeschiedenis van zijn opa. Ook bezoekt hij kamp Westerbork met zijn oudtantes, die inmiddels rond de 100 jaar oud zijn. Hoe kijken zij als oud-NSB’ers naar de Tweede Wereldoorlog. Wat weten ze nog uit die tijd, en hebben ze ooit spijt gehad van de keuzes die ze hebben gemaakt?

    Interview