Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Tests

    Arion AF-9300 PVR: Uitgebreide PVR-ontvanger met vele extra’s

    De Arion AF-9300 PVR is een compleet apparaat waarmee de kijker digitaal programma’s kan opnemen en tegelijkertijd een ander kanaal bekijken.
    18 december 2015
    0.0
    comments 0
    Arion AF-9300 PVR: Uitgebreide PVR-ontvanger met vele extra’s

    Het relatief jonge Koreaanse bedrijf Arion introduceert een nieuwe Common Interface satellietontvanger met PVR-mogelijkheid: de AF-9300PVR. Een compleet apparaat waarmee de kijker digitaal programma’s kan opnemen en tegelijkertijd een ander kanaal bekijken. In deze test nemen we de nieuwkomer eens onder de loep.

     

    Met afmetingen van 370 x 270 x 60 mm en een gewicht van 3,5 kg oogt de ontvanger zeer degelijk. Het ‘Vacuum Fluorescent Display’ (VFD) bevindt zich achter een vrij dik plastic raam, en de klep waarachter de twee Common Interface slots en diverse toetsen schuil gaan voelt zwaar aan.

     

    De geteste Arion heeft een harddisk van 80 gigabyte. Daarmee kan zo’n 50 uur aan televisiebeelden worden opgenomen; de exacte tijdsduur is afhankelijk van de kwaliteit waarin de satellietkanalen uitzenden. Opvallend is de extreem grote afstandbediening. Die is vast niet voor de kleine Koreaanse handjes ontworpen. Verder komt ons testexemplaar met een 72 pagina’s tellende Engelstalige handleiding.

     

    Achterkant

    Op veel ontvangers wil de powerschakelaar nog wel eens ontbreken. De Arion AF-9300PVR heeft deze echter wel. Verder is er een doorlusmogelijkheid om de ontvanger in een coaxnetwerk door heel het huis op te nemen. De S/PDIF-uitgang geeft het geluid (ook Dolby Digital) digitaal door naar de audioinstallatie. Verder zijn er de tulpuitgangen voor audio en video, een 12V-uitgang, USB2 en RS-232-poorten voor datatransport, een S-VHS aansluiting, twee scartpoorten (voor tv en videorecorder) en vier LNB-connectoren. Omdat de ontvanger een twin tuner in zich heeft, is er de mogelijkheid om twee LNB's (of twee kabels vanuit een twin-LNB) aan te sluiten. Ze hebben ook allebei een doorlusmogelijkheid.

     

    Het begin

    Nadat de ontvanger voor de eerste keer is ingeschakeld, verschijnt er een menu waar de gebruiker eerst doorheen moet wandelen. De werkwijze is zoals we dat van de meeste satellietontvangers gewend zijn. Eerst is de gewenste taal te kiezen, daarna wat tijd- en satellietinstellingen en tot slot een satellietscan. De hele Astra1-positie op 19 graden oost wordt binnen twee minuten doorlopen. Dat is een mooie score.

     

    Bediening

    Het zappen gaat lekker, maar niet al te snel. Tussen gecodeerde kanalen zit 2,5 seconde, en tussen ongecodeerde (FTA) kanalen 1 seconde. De ronde zaptoets is op de forse afstandbediening toch nog goed bereikbaar. Er is zelfs de mogelijkheid om een freeze of een fade in/uit toe te passen tussen het veranderen van de zender. Standaard is dit zwart, zoals bij de meeste ontvangers. Tijdens het overschakelen verschijnt er gedurende enige tijd een scherm met EPG- en frequentiegegevens; de weergaveduur hiervan is instelbaar van 1 tot 10 seconden. De basisfuncties zoals audio, teletekst en ondertiteling werken naar behoren. Teletekst is zowel opvraagbaar via de ontvanger (OSD), als via de televisie (VBI). De zenderlijsten kunnen maximaal 8000 radio- en tv-kanalen bevatten. Er kan gesorteerd worden op alfabet, FTA/gecodeerd en satelliet. Uiteraard is er ook de mogelijkheid om zelf favorietenlijsten aan te maken. Via het menu kunnen kanalen uit de zenderlijst verplaatst worden naar een eigen lijst.

     

    PVR

    Met de PVR (Personal Video Recorder) kunnen uitzendingen digitaal worden opgenomen op de ingebouwde harddisk. In combinatie met een twin tuner is het mogelijk om het ene programma op te nemen en gelijktijdig naar een ander programma te kijken. De Arion blijkt dit vlekkeloos te kunnen. Sterker nog; hij krijgt het zelfs voor elkaar om dit tussen twee gecodeerde Nederlandse kanalen mogelijk te maken met een oude Aston 1.03 CI module. Bij veel andere PVR twin-ontvangers is een speciale duo-CI module nodig. Ook als er geen geldige smartcard in de ontvanger zit, zijn de opnames terug te kijken.

     

    Als er één LNB is aangesloten, is de opname- en kijkcombinatie tussen alle kanalen op dezelfde transponder mogelijk. Als er twee LNB-kabels aangesloten zijn, dan is er totaal geen belemmering meer. De kijker kan naar iedere willekeurige zender kijken terwijl er iets anders wordt opgenomen. Bijzonder is de mogelijkheid om meerdere programma’s tegelijkertijd op te kunnen nemen. Er kunnen namelijk maximaal vier kanalen opgenomen worden, onder de voorwaarde dat ze op dezelfde transponder zitten. Dat werkt heel simpel; druk bij iedere zender op de ‘record’-toets en de harde schijf gaat z’n best doen om alles op te nemen. Ook dit blijkt perfect te werken. Zelfs het opnemen van vier Nederlandse gecodeerde zenders gaat probleemloos.

     

    Via de timer kunnen maximaal acht programma’s ingesteld worden. De kijker kan zelf bepalen of de ontvanger alleen moet schakelen of ook moet opnemen. Tevens is er te kiezen tussen een eenmalige, een dagelijkse of een wekelijkse opname. In het laatste geval is er ook de gewenste dag te kiezen.

     

    Een handmatige opname starten kan via de ‘record’-toets op de afstandbediening. Of de kijker kan op de ‘pauze’-toets drukken. Het beeld blijft dan stilstaan terwijl de uitzending wordt opgenomen, en bij een druk op de afspeeltoets (of nogmaals de pauzetoets) gaat het programma verder waar het gebleven was. Er kan dan dus met tijdvertraging gekeken worden (timeshiften). Bovendien wordt er altijd direct na het zappen opgenomen (indien ingesteld), zodat er maximaal een uur teruggespoeld kan worden. Met de ‘mark’-toetsen zijn bij een opname herkenningspunten in te stellen. Er kan dan heel eenvoudig naar zo’n markering gesprongen worden. Het is zelfs mogelijk om aangegeven gedeelten te verwijderen uit een opname die u wilt bewaren; een mooie manier om reclames weg te knippen uit een film, of de rust te verwijderen uit een voetbalwedstrijd.

     

    Zenders zoeken

    De ontvanger kent een uitgebreide zenderzoekmogelijkheid. DiSEqC 1.2 en USALS worden ondersteund. Hierdoor is een uitgebreide schotelopstelling mogelijk. Er kan ook een multiscan uitgevoerd worden; selecteer bij een automatische scan eenvoudigweg de satellieten die doorzocht moeten worden en druk op de ‘zoek’-knop. Vervolgens kan men even de krant doorlezen of een kopje koffie drinken. Bij terugkomst zijn de nieuwe kanalen op alle satellieten toegevoegd aan de zenderlijst. Er kan ook voor gekozen worden om alleen de FTA-kanalen op te slaan. Ook hier zien we het nadeel dat bijna alle satellietontvangers hebben: er verschijnt wel een overzicht van het aantal nieuw gevonden kanalen, maar geen overzicht van wélke kanalen nu precies nieuw zijn.

     

    In het menu kan ook de optie ‘zoek manueel’ worden gekozen. Hier kan handmatig een satelliet met bijbehorende frequentiegegevens worden ingevuld. Daarnaast is er ook nog de optie ‘verder zoeken’. Dit biedt een duidelijke meerwaarde en laat zien dat de Arion niet alleen voor de doorsnee consument, maar ook voor hobbyisten geschikt is. Met deze optie is het namelijk mogelijk om op een bepaalde frequentie te zoeken én de video, audio en PCR PID-gegevens in te vullen. De tuner is gevoelig en het ontvangen van feeds is geen probleem.

     

    Extra’s

    Met de bijgeleverde USB-kabel is de ontvanger aan te sluiten op de pc. Windows detecteert vervolgens netjes automatisch een schijf. De harddisk van de ontvanger is dus ook te gebruiken als opslagmedium voor allerlei andere bestanden. Helaas blijkt er niet opgenomen te kunnen worden als de pc verbonden is met de ontvanger. De opgenomen programma’s die op de schijf staan, hebben het bestandstype ‘AVR’. Het is nog onduidelijk of en hoe dit formaat kan worden omgezet naar een afspeelbaar formaat op de pc.

     

    MP3-bestanden die op de harddisk zijn gezet, kunnen ook afgespeeld worden. Op tv verschijnt dan een mp3-speler. Helaas kan er niet in het nummer door- of teruggespoeld worden.

     

    Een andere leuke toepassing is de PIP (Picture In Picture) functie. Hiermee kan de kijker twee verschillende programma’s tegelijkertijd bekijken. Ook is er een zoom-mogelijkheid. Handig voor als er overdreven balken of sms-teksten in beeld zijn! Er is zelfs een ‘multibeeld’- optie; kanalen worden hierbij één voor één in een mozaiek getoond. In totaal is er uiteindelijk scherm met maximaal 16 kanalen te zien.

     

    Verder zijn er diverse spelletjes (Tetris, Block Out, Sokoban), een kalender en calculator aanwezig.

     

    Conclusie

    Eigenlijk is er niets negatiefs over deze ontvanger te melden, en de negatieve punten die er al zijn wegen niet echt zwaar. Zeker niet tegenover de vele extra’s die deze ontvanger te bieden heeft. Het zappen had ietsje sneller gekund en de menuschermen in het Nederlands zijn gebrekkig vertaald. Zo staat er bijvoorbeeld ‘formaat HD’ in plaats van ‘formatteer HD’; niet zonder risico voor argeloze gebruikers die de grootte van de harddisk willen opvragen… Dat kan uiteraard met een mogelijke softwareupdate verbeterd worden. Met de PVR-functie is de Arion AF-9300PVR werkelijk een prachtapparaat.

    Reacties