Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Tests

    Homecast Magic Pro: De andere Homecast

    Homecast zet dit jaar zwaar in op de Magic Pro. Er wordt alles aan gedaan om het nieuwe paradepaardje tot een groot succes te maken.
    Jarco Kriek
    27 april 2016
    9.0
    comments 6
    Homecast Magic Pro: De andere Homecast
    Homecast zet dit jaar zwaar in op de Magic Pro. Er wordt alles aan gedaan om het nieuwe paradepaardje tot een groot succes te maken.

    Dat Homecast met deze ontvanger een nieuwe weg is ingeslagen is direct duidelijk. Als we de frontklep openen, weten we ook direct de nieuwe weg die Homecast heeft gevonden: hij vertoont grote overeenkomsten met de DGStation Relook ontvangers. 

    Belangrijker is dat Homecast de firmware engineering geheel in eigen hand heeft genomen. Ook bij dit model is er een directe lijn tussen de Benelux-importeur en het engineeringteam in het Verre Oosten. Bij het testen zullen we merken dat beide partijen veel energie hebben gestoken om de firmware voor de Magic Pro te optimaliseren voor de Benelux-markt. Naast de ontvanger vinden we een Duitse handleiding, doorluskabel, stevige korte HDMI-kabel, USB-verlengkabel, afstandsbediening met batterijen, composietkabel en componentkabel in de doos. 

    Onder de frontklep, die over de hele breedte van de ontvanger openklapt, bevinden zich acht bedieningsknopen. Hiermee kunnen we alle basisfuncties van de ontvanger bedienen. Mocht de afstandsbediening kapot of zoek zijn, dan kunnen we dus toch gewoon televisie kijken. Verder vinden twee Common Interface-sloten. De kaartgleuven zijn wel aanwezig, maar de interne kaartlezers niet. 

    Wat we missen is een USB-aansluiting aan de voorkant. Die USB-aansluitingen - één type A en één type B - vinden we wel terug aan de achterkant van de ontvanger. Om het gemis van de USB-aansluiting op het front te compenseren levert Homecast standaard een USB-verlengkabel mee. Hierdoor hoeven we niet helemaal achter de ontvanger te gaan om een USB-device te verwisselen. 

    Verder vinden we op de achterkant twee tuneringangen, inclusief doorlusmogelijkheid. Daarvoor is een klein doorluskabeltje meegeleverd. Ook zien we zijn twee scartaansluitingen, component, composiet, digitale audio, S-Video, HDMI, netwerkaansluiting, RS232 en een netschakelaar.

    Bij de Magic Pro maakt Homecast geen gebruik meer van de oude Graphic User Interface (GUI). Na zes jaar dezelfde menu- en infostructuur gezien te hebben is dat een verademing. Een nieuwe interface is natuurlijk even wennen, maar de oude GUI oogde nogal gedateerd in de nieuwe, duurdere HD-ontvangers. 

    Het valt direct op dat de Magic Pro gebruik maakt van de Linux besturingssysteem. Homecast zal er alles aan doen om het OS hermetisch gesloten te houden: verwacht dus van deze ontvanger geen stoute dingen als cardsharing buitenshuis. 

    Interne cardsharing is een ander verhaal. In de firmware zit de zogenaamde Multiroom Service module standaard ingebakken. Ontvangers die dit protocol ondersteunen kunnen met elkaar binnenshuis met aan elkaar verbonden worden. Hierdoor kan men via het netwerk bestanden delen. 

    Totaal TV beschikt al over een testexemplaar van de Magic Pro vanaf het moment dat de ontvanger voet op Nederlandse bodem zette. Hierdoor kregen we een goed inzicht in de firmwareverbeteringen van de afgelopen maanden. Een decoder staat of valt bij de gebruikte firmware. De aanvankelijk wat trage firmware is een stuk vlotter geworden. Zo duurde het inscannen van de fastscan-zenderlijst van CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT in de eerste versie nog een minuut of vier. In de firmwareversie die we voor hij deze test gebruikten is dit al onder de minuut gedaald. 

    Makkelijk is ook de optie om met één druk op de knop de DiSEqC-instellingen aan te passen aan de eigen situatie. Standaard wordt de DUO LNB instelling gebruikt. Heeft men een multisat schotelinstallatie, dan is dit handig in te stellen voor de Astra1, Astra2, Astra3 en Hot Bird. 

    De gebruikte tuners zijn van een goede kwaliteit. De ontvangstgevoeligheid is groot. Beide tuners zijn geschikt voor HDTV en MPEG4 ontvangst. Op dit punt is de Magic Pro dus toekomstzeker. Via de tuners kan men alle bekende DiSEqC-protocollen aansturen. Ook kan men via USALS de draaibare DiSEqC-motor bedienen. Daarnaast bestaat er ook nog de mogelijkheid voor gebruik van een Unicable LNB. 

    Als we kijken naar de opnamemogelijkheden, worden we erg vrolijk. Er kunnen twee programma’s tegelijk worden opgenomen en een derde kan bekeken worden. Bij deze opnamemogelijkheden kan men ook nog de timeshiftfunctie activeren. Omdat de Homecast geen gebruik maakt van interne kaartlezers, dus alleen CI-sloten, worden programma’s gecodeerd op de harde schijf geplaatst. 

    Homecast heeft hiervoor een oplossing gevonden. De opgenomen programma’s worden automatisch op een later tijdstip, wanneer de Magic Pro niet in gebruik is, gedecodeerd. Homecast heeft voor deze constructie gekozen omdat het de meest toekomstzekere oplossing is. Via een door emulatie aangestuurde interne kaartlezer kan men wel ongecodeerd meerdere kanalen opnemen, maar wanneer een coderingsbedrijf of televisieaanbieder de coderingsnorm zodanig verandert dat emulatie door de interne kaartlezer niet meer werkt, dan kunnen er problemen ontstaan met het later bekijken van opgenomen programma’s. De Magic Pro werkt prima met alle bekende CI-modules, inclusief de officïele Mediaguard-module van CanalDigitaal, en dat is een zeldzaamheid bij een op Linux gebaseerde ontvanger. 

    We konden geen problemen bij het opnemen, automatisch decoderen en afspelen van televisieprogramma’s vinden. Standaard zit een 1 TB harde schijf in de Magic Pro ingebouwd. Deze is van fabrikant Western Digital. De ventilator (fan) die de harde schijf koelt kan men in het menu aan en uit zetten. Het uitzetten van de fan is overigens overbodig: die is namelijk fluisterstil. 

    Homecast heeft ook in de opnamemodule goed naar de wensen van de consument geluisterd. Zo heeft men uitgebreide instelmogelijkheden om het opnemen te personaliseren. Men kan bijvoorbeeld de tijden voor het direct opnemen vanuit de Elektronische Programmagids (EPG) automatisch voor aanvang en na afloop van het programma verlengen met een periode tussen de 1 en 60 minuten. Ook kan men de tijd instellen dat er wordt opgenomen na het indrukken van de opnametoets op de afstandsbediening, en kan men de timeshift-buffer instellen. 

    De EPG is goed en overzichtelijk. Standaard is de horizontale EPG ingesteld, maar men kan deze met één druk op de knop omzetten naar een verticale EPG. Er is meerdaagse EPG aanwezig van zenders die gebruik maken van DVB-EIT. De mogelijkheid om EPG-informatie via het internet binnen te halen kan later in de firmware worden geïmplementeerd. 

    De menustructuur is helder en gebruikersvriendelijk. Via de infobalk wordt alle benodigde informatie over het uitgezonden kanaal weergegeven. Vooral de medialijst, die via één druk op de knop kan worden opgevraagd, is zeer duidelijk. In deze lijst kunnen we alle opgenomen programma’s en op de harde schijf aanwezige video-, foto- en muziekbestanden vinden. 

    En daarmee zijn we aanbeland bij het grootste voordeel van de Magic Pro: de multimediale mogelijkheden. Zo kunnen we naar YouTube kijken, videobestanden (Xvid, DivX en MPEG2/4) afspelen, via het internet naar meer dan 40,000 radiozenders over de gehele wereld luisteren, het laatste weerbericht bekijken en RSS feeds (waarvan de belangrijkste Nederlandse feeds al zijn voorgeprogrammeerd) bekijken. De komende tijd zal Homecast nog meer internetmogelijkheden aan dit rijtje toevoegen. 

    Nog mooier is dat voor de Magic Pro een gratis Apple app beschikbaar is waarmee we via de iPhone of iPad de ontvanger kunnen bedienen. Op termijn wordt het ook mogelijk om via deze app op afstand, binnen of buiten het eigen huis, de Magic Pro een programma te laten opnemen.

    Het belangrijkst bij een televisiedecoder is natuurlijk de beeldkwaliteit. En daar kunnen we kort over zijn: subliem. Zowel bij de SD- als HD-kanalen geeft de Magic Pro via HDMI een prachtig plaatje. Omdat M7 Group steeds meer SD-kanalen in MPEG4 gaat uitzenden is het voor een groep gebruikers ook van groot belang hoe de beeldkwaliteit via de aanwezige scartaansluitingen is. Ook hier zijn we tevreden over. Natuurlijk is de beeldkwaliteit wel minder dan bij gebruik van de HDMI aansluiting, maar vergeleken met andere SD-ontvangers scoort de Magic Pro goed. 

    Over het aantal zenders dat men kan opslaan in de Magic Pro hoeven we ons geen zorgen te maken. Meer dan 10.000 televisie- en radiokanalen kunnen in het geheugen geplaatst worden. Als we op een televisie- of radiokanaal afstemmen, wordt de zendernaam op het alfanumerieke display weergegeven. 

    Standaard uit de doos staat de ontvanger op de ECO-stand. Hierdoor lijkt het alfanumerieke display niet erg helder. Eenmaal uit deze ECO-stand kunnen we het display veel beter zien. 

    Dan nog een klein puntje van kritiek: de afstandsbediening. Daarbij moeten we soms wel hard op de knoppen drukken om. Daar is echter mee te leven. Een groter minpunt is de plaatsing van de bedieningsknoppen. Dit had beter gekund: de toets om naar de EPG te gaan is bijvoorbeeld onhandig geplaatst.

    De nieuwe Homecast bevalt ons goed. Dat komt door de goede basis waarop de Magic Pro is gebouwd. Als de firmware nog verder gefinetuned wordt, kan het alleen maar beter worden. En daar hebben we het volste vertrouwen in. 


    CATEGORIE We hebben de Homecast Magic Pro getest in de categorie twintuner HD satellietontvangers

    FIRMWARE We gebruikten bij deze test de firmwareversie 1.36.34. De ontvanger werd beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen.

    Reacties