1. Tests

  SAB Nova 3600 FTASC: Klein formaat, klein prijsje, grote prestaties

  Met de Nova-serie heeft SAB een nieuwe modellijn geïntroduceerd. Met voorrang testen we de kleinste telg uit de Nova-familie.
  Jarco Kriek
  18 augustus 2016
  8.0
  comments 0
  SAB Nova 3600 FTASC: Klein formaat, klein prijsje, grote prestaties
  Met de Nova-serie heeft SAB een nieuwe modellijn geïntroduceerd. Met voorrang testen we de kleinste telg uit de Nova-familie. 

  Nederlanders gaan de komende weken massaal op vakantie, en de SAB Nova 3600 FTASC is behalve voor gebruik in huis ook geschikt voor mobiel gebruik. De verpakking verraadt de kleine afmeting van de SAB Nova 3600 FTASC al: nog kleiner dan eerdere SAB-modellen die achter de televisie of in bijvoorbeeld een kast konden worden geplaatst. De ontvanger is maar net iets groter dan een creditcard en ook veel dunner dan reguliere miniontvangers. Het aantal aansluitingen is minimaal, maar voldoende om alle mogelijkheden van satelliettelevisie te kunnen gebruiken.

  Geen display
  De SAB Nova 3600 FTASC heeft geen display en geen sensor voor een afstandsbediening. Via een kabeltje kan een extern infraroodoog aangesloten worden. Dat heeft een reden. Op deze manier kunnen we de ontvanger op een niet zichtbare plaats verstoppen en toch bedienen via het kleine infraroodoog, dat we in het zicht van de afstandsbediening plaatsen. SAB levert een degelijke kunststof afstandsbediening mee, inclusief twee AAA-batterijen. Verder wordt de externe stroomadapter en een verloopkabel van mini-jack naar A/V cinch meegeleverd. Een Nederlandstalige handleiding in pocketformaat is eveneens in de verpakking aanwezig.

  Minimale aansluitmogelijkheden
  De ontvanger heeft minimale aansluitmogelijkheden. Omdat er geen display aanwezig is, is het lastig te zien wat de voor- en achterzijde van de ontvanger is. Verder zullen de meeste gebruikers het model vertikaal gebruiken, omdat hij zo makkelijker onzichtbaar geplaatst kan worden. SAB leverde bij eerdere miniontvangers dubbelzijdig klevende stroken mee, maar dat is dit keer niet het geval. Natuurlijk kan de eigenaar voor dit doel ook goed klevende dubbelzijdige tape gebruiken. De SAB Nova 3600 FTASC beschikt over een LNB-ingang zonder doorlusmogelijkheid, mini-jack A/V cinch, HDMI, een enkele USB-poort en de aansluiting voor het infraroodoog. Behalve met de externe stroomadapter kan de ontvanger ook mobiel worden gebruikt met een 12 volts voedingsbron.

  Warmteontwikkeling
  Ondanks de minimale aansluitmogelijkheden verbruikt de ontvanger in volledig bedrijf toch nog rond de 18 watt. Met de kleine behuizing zorgt dit voor veel warmte. Hier duikt dan ook het grootste nadeel op. De ontvanger heeft een interne smartcardlezer, die zich aan de onderzijde van ontvanger bevindt. Als er een smartcard wordt gebruikt, kan die daardoor aardig warm worden. Dat is niet zo erg als de ontvanger losstaand en goed geventileerd geplaatst wordt, maar als men er voor kiest om de ontvanger aan het televisietoestel te monteren of in een kast te plaatsen kan de warmteontwikkeling problematisch worden. De ingebouwde kaartlezer maakt gebruik van emulatie. Dat houdt in dat de smartcards van CanalDigitaal en TV Vlaanderen op dit moment prima bruikbaar zijn, maar ook dat toekomstige werking niet gegarandeerd wordt. Ook kan er niet worden gekeken naar zenders met een verbeterde vorm van codering, zoals FOX Sports 2 HD bij CanalDigitaal. Belangrijk om te weten is dat er geen Common Interface-slot aanwezig is. Als de kaartlezer uitvalt, dan is de ontvanger alleen nog geschikt voor ontvangst van ongecodeerde zenders.

  Interactief en mediaspeler
  Naast een volwaardige satellietontvanger is de SAB Nova 3600 FTASC nog veel meer. Het is een mediaspeler en daarnaast heeft hij enkele interactieve mogelijkheden, zoals YouTube en Web TV. De ontvanger heeft Full HD specificaties en kan tot het beeldformaat 1080p weergeven. De beeldkwaliteit die wordt geleverd is zeer goed voor een ontvanger in deze prijsklasse. Hoewel er geen digitale audio-uitgang aanwezig is, kunnen we toch van Dolby Digital geluid genieten via HDMI. Omdat er geen netwerkaansluiting aanwezig is, kan de ontvanger alleen worden verbonden met het thuisnetwerk en het internet via een Wi-Fi stick in de USB-poort. De meeste gangbare Wi-Fi sticks worden ondersteund. Omdat er slechts één USB-aansluiting aanwezig is, kan voor het gelijktijdig aansluiten van een USB-opslagapparaat het beste een USB-hub gebruikt worden. Ook dit werkt goed. Met een USB-opslagapparaat komen ook opnamemogelijkheden binnen handbereik. Ook het pauzeren van live uitgezonden programma’s is dan mogelijk.

  Alle zenders zichtbaar
  Alle bekende DiSEqC protocollen worden ondersteund. Dus we met USALS de schotelantenne via een DiSEqC motorsysteem naar een gewenste satelliet draaien. Belangrijk is dat de ontvanger naast de standaardmogelijkheden om zenders op een satelliet te zoeken ook over fastscan en blindscan beschikt. Via fastscan zijn altijd alle zenders van CanalDigitaal en TV Vlaanderen in de zenderlijst aanwezig. Ook als deze zenders van frequentie wijzigen, hoeven we niet zonder beeld te zitten. En dat is belangrijk, zeker als we de ontvanger mobiel op vakantie gebruiken. Bij blindscan wordt het beschikbare frequentiespectrum stukje voor stukje op signaal doorzocht. Op deze manier hoeft hoeven we geen enkele zender die op een bepaalde satelliet wordt uitgezonden te missen. Houd er wel rekening mee dat zoeken via blindscan tot een half uur kan duren. Overigens verdient deze ontvanger een compliment voor de kwaliteit van de blindscanfunctie. Waar andere ontvangers in deze prijsklasse vaak steken laten vallen, is dit bij de SAB Nova 3600 FTASC veel minder. Verder vinden we in het menu van deze satellietontvanger instelmogelijkheden voor de LNB-soorten Unicable en Sat>IP (dat in het menu Sat2IP wordt genoemd).

  Zappen
  Het zappen doet de ontvanger redelijk snel, maar dat komt niet goed tot uiting vanwege de toetsen op de afstandsbediening. Die moeten heel goed worden ingedrukt voordat hij reageert. SAB laat hier een steek vallen, want met een betere afstandsbediening was deze ontvanger veel beter tot zijn recht gekomen. De menu-, info- en EPG-structuur oogt heel simpel, maar doet wel wat hij moet doen. Het instellen van op te nemen programma’s vanuit de EPG werkt in onze test probleemloos. Eigen zenderlijsten kunnen we door middel van acht favorietenlijsten instellen. In het menu zijn veel instelmogelijkheden aanwezig. Hiermee kunnen we de ontvanger naar eigen inzicht en wens personaliseren.

  Twee modellen
  SAB levert deze Nova-satellietontvanger in twee modellen. De SAB Nova 3600 FTA heeft geen interne kaartlezer en is dus alleen voor FTA-ontvangst geschikt. De SAB Nova 3600 FTASC heeft wel een interne kaartlezer. Gezien het relatief kleine verschil in aankoopprijs adviseren wij om de duurdere versie met kaartlezer aan te schaffen, ook als men alleen naar ongecodeerde zenders wil kijken of luisteren. Als men dan later besluit om toch via CanalDigitaal of TV Vlaanderen naar Nederlandse en Vlaamse zenders te willen kijken, hoeft er geen nieuwe ontvanger te worden gekocht.

  Conclusie
  De SAB Nova 3600 FTASC is een goedkope compacte satellietontvanger met goede prestaties. Niet volmaakt, maar met de minpunten is gezien de aanschafprijs goed te leven.


  VERBRUIK EN OPSTART De SAB Nova 3600 FTASC verbruikt in stand-by minder dan 0,5 watt. In volledig bedrijf is het verbruik 18watt.

  FIRMWARE We hebben de SAB Nova 3600 FTASC getest met firmwareversie 1.41.0008 van 21 april 2015. Apparatuur beschikbaar gesteld door SAB Satellite, Rotterdam.

  Reacties

 1. TV-TIP Kook mee met MAX

  Kook mee met MAX
  NPO 1 om 10:15 uur
  Wat eet ik vanavond? Topkoks Sandra Ysbrandy en Mounir Toub geven antwoord op die ene moeilijke vraag. Ze nemen de kijker aan de hand bij het maken van makkelijke en verrassende gerechten. De recepten blinken uit in eenvoud en diversiteit en er zijn geen ingewikkelde apparaten voor nodig. De chefs blijven weg van dure ingrediënten en werken zoveel mogelijk met seizoensproducten en ingrediënten van eigen bodem: zo duurzaam mogelijk.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY KING ARTHUR: LEGEND OF THE SWORD

   Arthur weet niet in wat voor wieg hij is geboren. Als kleine jongen is zijn vader vermoord door z’n oom Vortigern die erna de troon besteeg. Arthur leeft op straat en redt zichzelf door te stelen. Totdat hij het zwaard van z’n vader, Excalibur, in handen krijgt dat hij uit een steen trekt. Vanaf dat moment is Arthur degene die het volk moet beschermen tegen zijn wrede oom. Totaal TV mag vijf keer de Blu-ray van deze avonturenfilm weggeven.

  TV-TIP Midsomer murders

  Midsomer murders
  BBC First om 18:55 uur
  Twee stellen verdwijnen in het dorpje Monks Barton waar het gonst van de geruchten over hekserij en spookbossen.