Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Het Gesprek voert overleg met Ziggo over analoge kabelaansluitingen

    De zender Het Gesprek is in overleg gegaan met Ziggo na berichtgeving dat hun zender mogelijk zou verdwijnen uit enkele analoge pakketten.
    Jan-Hein Visser
    13 november 2009
    comments 0
    Het Gesprek voert overleg met Ziggo over analoge kabelaansluitingen
    Het Gesprek voert met kabelbedrijf Ziggo overleg over de analoge kabelaansluitingen nadat bekend werd dat ze mogelijk zouden verdwijnen uit enkele analoge pakketten. Ruud Hendriks laat onze redactie weten dat op het mogelijk verdwijnen van de zender van de analoge kabel in de regio Breda en de kop van Noord-Holland, zij veel reacties en vragen krijgen.

    Hendriks kondigde op de HD dagen nog aan dat zij een groot voorstander zijn van digitale televisie en ook graag in HD willen uitzenden. Hij voegt hier echter aan toe dat momenteel de analoge kabel nog van groot belang is in verband met de kijkcijfers en het bereik voor adverteerders. De grote kabelexploitanten (UPC en Ziggo) houden voorlopig nog een analoog pakket in stand en meer dan de helft van de kabelaansluitingen zijn momenteel enkel analoog. Ruud Hendriks zou er geen enkel probleem mee hebben als 'morgen alle analoge zenders' uit de lucht zouden gaan maar dan wel overal en alle kanalen tegelijk zodat iedereen meteen op digitaal zou overgaan. Hendriks voert daarbij aan dat er nu dus nog belangrijke concurrentie is van de nog aanwezige analoge zenders en dat ook zijn zender dus groot belang heeft om in die analoge pakketten te zitten.

    Hendriks laat onze redactie ook weten dat zij met diverse programmaraden 'in gesprek' zijn over de analoge kabelpakketten en dat Ziggo die adviezen gewoon zal opvolgen. Ziggo kan echter geen andere zenders verwijderen omdat programmaraad Breda de zenders Duitsland 1, 2 en 3, TVE, Rai Uno en TV5 (of France 2) bindend heeft geadviseerd. Ziggo wil deze zenders alleen digitaal in het standaardpakket doorgeven en ziet dat als een opvolging van het advies. Het commissariaat voor de media denkt daar anders over en stelt dat Ziggo het advies gewoon moet uitvoeren.

    Dat het advies van deze programmaraad (het zwaarwegende deel) louter uit buitenlandse zenders bestaat komt overigens ook doordat in alle voormalige Casema gebieden de programmaraden uitsluitend publieke zenders in het basispakket konden adviseren. In alle voormalige Casema gebieden konden programmaraden nóóit commerciële zenders (zoals Het Gesprek) bindend adviseren. Hier is intussen verandering in gekomen en Het Gesprek ziet de programmaraden dan ook nog als belangrijk middel voor het vergroten van het bereik. Via onder meer Twitter roept Het Gesprek de kijkers regelmatig op om programmaraden die adviezen moeten uitbrengen te benaderen.

    Hendriks stelt voorts dat er contracten zijn met Ziggo en dat zij hen daar gewoon aan houden. Bovendien speelt de kwestie nu volgens hem alleen in een paar kleine gebieden. Ziggo liet afgelopen week echter in een speciaal opgestelde mail aan de schrijvende pers duidelijk doorschemeren dat zenders als Het Gesprek en CNN uit de analoge pakketten zouden worden gehaald. Ook in plaatsen als Amstelveen, Delft, Leiden, Het Gooi, Zoetermeer en Utrecht zal het probleem (maar wellicht voor andere zenders) gaan spelen omdat het er naar uit ziet dat Ziggo ook daar op voorzienbare termijn wordt gedwongen een Franstalige en/of Spaanstalige zender weer analoog te gaan doorgeven. Het is uitgesloten dat Ziggo het analoge pakket (na de inkrimping van 34 naar 30 kanalen) weer terug zou uitbreiden.




    Het GesprekRuud Hendriks

    Reacties