Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Mag Viaplay abonnees die een VPN gebruiken toegang weigeren?

    Viaplay weigert de toegang aan abonnees die een VPN-verbinding gebruiken. Mag dit eigenlijk wel?
    Jarco Kriek
    29 juli 2022
    comments 0
    Mag Viaplay abonnees die een VPN gebruiken toegang weigeren?
    Foto Getty Images

    Steeds meer abonnees klagen dat ze bij gebruik van een VPN-dienst geen toegang krijgen tot Viaplay. Dit kan niet als een verrassing komen door de klanten die de kleine lettertjes van de algemene voorwaarden goed gelezen hebben. Maar als iets in de algemene voorwaarden staat, wil dat nog niet zeggen dat ook het wettelijk is toegestaan diensten te beperken. Hoe zit dit bij het weren van VPN-verbindingen?

     

    VPN

    Wat is een VPN eigenlijk? VPN is de afkorting van Virtual Private Network. In eerste instantie gemaakt om gebruikers zich anoniem en dus veiliger op het internet te laten verplaatsen. Iedere internetverbinding heeft een specifiek IP-adres. Aan de hand van dit IP-adres wordt allerhande informatie beschikbaar. Bijvoorbeeld bij welk bedrijf het internetabonnement is afgesloten of in welke wijk van een gemeente de internetverbinding wordt gebruikt. Het exacte adres van de gebruiker wordt niet openlijk bekend. De internetaanbieder kan op basis van het IP-adres wel de NAW-gegevens van de abonnee achterhalen.

     

    Omweg

    Bij gebruik van een VPN wordt niet direct verbinding gemaakt met een website of - in het geval van Viaplay - een streamingdienst. De verbinding wordt omgeleid via de server van de VPN-dienst of - als een eigen VPN wordt gebruikt - via het eigen IP-adres. De laatste mogelijkheid kan worden gebruikt om vanuit het buitenland een online dienst te gebruiken die geoblocking hanteert.

     

    Buitenland

    Een VPN wordt vaak gebruikt voor het bekijken van online diensten in een land buiten de Europese Unie (EU). Europese wetgeving zorgt er namelijk voor dat een streamingdienst waarop in een van de landen van de EU een abonnement is afgesloten vrij gebruikt kan worden in alle landen van de EU. Dit ligt anders bij een land buiten de EU zoals bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten of zelfs een van de ‘Nederlandse’ eilanden van het Caraïbisch gebied. Om vanuit deze gebieden toch naar Nederlandse tv of een streamingdienst te kunnen kijken, wordt een internetverbinding gemaakt met een VPN-server die in Nederland staat. De online dienst ziet dan een Nederlands IP-adres en geeft toegang tot het online aanbod.

     

    Betere bescherming

    Tenminste, dat was de situatie tot enkele jaren geleden. Op last van bezitters van uitzendrechten van films, series en sport treden vooral streamingdiensten strenger op tegen het gebruik van een VPN. In enkele gevallen wordt de toegang automatisch geweigerd als bij een mobiel apparaat de locatievoorziening uit staat. Aan de hand van GPS wordt dan namelijk inzichtelijk waar de gebruiker van het mobiele apparaat zich werkelijk bevindt. Maar ook tegen VPN-aanbieders zijn streamingdiensten strenger geworden. De IP-adressen van steeds meer VPN-servers staan op een zwarte lijst en worden geblokkeerd.

     

    Mag dit wel?

    Mag een streamingdienst het gebruik van een VPN in de ban doen? Hoewel een VPN-dienst gebruiken volledig legaal is, mogen streamingdiensten abonnees weigeren die toegang maken via een VPN, ook als dit gebeurt vanuit een EU-land. Viaplay mag dus een abonnee de toegang weigeren als deze gewoon thuis in Nederland verbinding maakt via een VPN-server die eveneens in Nederland staat. Viaplay kan namelijk niet zien welk IP-adres wordt gebruikt bij het inloggen op de VPN-server. Staat de gebruikte VPN-server op de blokkeerlijst, dan wordt de toegang geweigerd. Als de VPN-verbinding wordt verbroken en rechtstreeks met het eigen IP-adres wordt ingelogd dan kan de streamingdienst wel gewoon gebruikt worden.

     

    Klantje pesten

    Is Viaplay bezig met het pesten van klanten? Het lijkt er misschien op. Maar de realiteit is dat Viaplay door rechtenbezitters gedwongen wordt om op dit punt een actief beleid te voeren. Het kan Viaplay uiteindelijk veel abonnees kosten. Formule 1-liefhebbers kunnen Viaplay namelijk aan de kant zetten en kiezen voor het veel goedkopere F1 TV Pro. Dit is de eigen streamingdienst van Formule 1-organisator FOM. En omdat F1 TV Pro vrijwel wereldwijd beschikbaar is, kun je als Nederlandse abonnee zonder VPN-omleiding in alle landen waar F1 TV Pro wordt aangeboden probleemloos Formule 1 kijken.

    ViaplayViaplay GroupFormule 1abonnementVPN

    Reacties

  1. TV-TIP Pawn Stars

    Pawn Stars
    RTL 7 om 15:00 uur
    Mensen die geld nodig hebben doen de gekste dingen, en de heren van Pawn Stars hebben door de jaren heen al heel wat maffe lui én bizarre voorwerpen gezien. Rick, Chumlee en Corey kijken terug op de meest bijzondere items die ze in de lange geschiedenis van Pawn Stars zijn tegengekomen. In de opener van het seizoen gaat Rick uit zijn plaat door een wonderlijke diamant: deze is gemaakt van koolstof uit een paar haren van componist Ludwig van Beethoven.

    TV-TIP Pretty Woman

    Pretty Woman
    RTL 8 om 20:25 uur
    Zakenman Edward Lewis (Richard Gere) gaat voor zijn werk een week naar Los Angeles. Voor enkele evenementen huurt hij sekswerker Vivian Ward (Julia Roberts) in om hem die week te vergezellen. Dat was bedoeld als een simpele zakelijke transactie, maar het loopt helemaal anders: Edward en Vivian worden verliefd op elkaar.

    Interview