Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Opheffen geoblocking maakt onderhandeling aanbieders en zenders moeilijker

    Nieuwe Europese wetgeving die tv-aanbieders verbiedt om geoblocking bij online diensten te gebruiken, gaat ervoor zorgen dat toekomstige onderhandelingen met zenders moeilijker worden.
    Jarco Kriek
    31 maart 2018
    comments 3
    Opheffen geoblocking maakt onderhandeling aanbieders en zenders moeilijker
    Foto ANP

    Het gaat hierbij om rechten voor het beschikbaar stellen van zenders via online tv-diensten van traditionele aanbieders zoals Ziggo en KPN. Enkele zenders – zoals BBC en VRT – mogen door aanbieders alleen binnen de eigen leefomgeving van abonnees via online tv-diensten als Ziggo GO en KPN Interactieve TV-app aangeboden worden. De nieuwe Europese wet die geoblocking bij online diensten verbiedt, kan ervoor zorgen dat het aantal zenders stijgt dat alleen binnen de eigen leefomgeving aangeboden mag worden.

     

    Buitenhuis is grensoverschrijdend

    Insiders melden Totaal TV dat onderhandelingen bij verlenging van de huidige distributieovereenkomst op het punt van het online aanbieden van zenders veel complexer kunnen worden. Buitenhuis zenders aanbieden, betekent vanaf 1 april namelijk automatisch dat deze zenders in alle lidstaten van de Europese Unie door abonnees van tv-aanbieders bekeken kunnen worden. Zenders kopen namelijk uitzendrechten van content – zoals films, series en sport – alleen voor het land waarin men lineair beschikbaar is. Met rechtenhouders wordt bij overeenkomsten afgesproken dat alles wordt gedaan om het content op de best mogelijke manier te beveiligen zodat het alleen zichtbaar is in het gebied waarvoor de uitzendrechten gekocht zijn. De nieuwe Europese wetgeving kan op termijn als een boemerang terug in het gezicht van de consument komen. Het aantal zenders dat binnen het eigen land buitenhuis te bekijken is, kan namelijk verminderen.

     

    Delen inlog

    Ondanks dat abonnementen ook bij de nieuwe Europese wetgeving niet grensoverschrijdend aangeboden dienen te worden, is de kans aanwezig dat mensen die permanent in een lidstaat van de Europese Unie wonen online naar zenders uit een land van herkomst gaan kijken. Het gebruik van inloggegevens van bijvoorbeeld familie of vrienden is hierbij een mogelijkheid. Overigens dient men goed na te denken alvorens het besluit wordt genomen om inloggegevens met anderen te delen. De inlog is vaak gelijk aan die van de persoonlijke klantomgeving. Hierdoor kan de persoon waaraan de inloggegevens wordt verstrekt, probleemloos het abonnement aanpassen.

    KPNKPN Interactieve TV-appInteractieve TVZiggoVodafoneZiggoZigo GOdistributiedistributieovereenkomstonderhandelingtvtelevisietv-zenderszendersuitzendrechtenbuitenhuisbinnenhuisrechtenrechtenhoudersOTTonlineinternetapptabletsmartphoneEUEuropaEuropese Commissiewetgevingrege;gevinggeoblocking

    Reacties

  1. TV-TIP The Proposal

    The Proposal
    RTL 8 om 20:25 uur
    De Canadese Margaret (Sandra Bullock) heeft een goede baan in de VS. Haar verblijfsvergunning is bijna verlopen, waardoor ze het risico loopt dat ze het land moet verlaten. Daar is maar één oplossing voor: trouwen. Dus dwingt ze haar assistent Andrew (Ryan Reynolds), die ze al jarenlang het leven zuur maakt, tot een huwelijk.

    TV-TIP The Rise and Fall of Victoria's Secret

    The Rise and Fall of Victoria's Secret
    RTL Z om 20:30 uur
    Een paar jaar geleden was het lingeriemerk Victoria’s Secret het helemaal. Met de mooiste modellen, flitsende fashion shows en een exclusief imago veroverden Victoria’s bustehouders en stringetjes de wereld. Achter de schermen van het bedrijf ging echter een door en door verrotte wereld schuil. CEO Les Wexner werkte samen met de beruchte viespeuk Jeffrey Epstein, en de cultuur binnen het bedrijf bleek keihard én vrouwonvriendelijk. Door alle negatieve publiciteit vielen de ‘angels’ keihard van hun wolkjes af, en ging de lingeriegigant een paar jaar geleden zelfs ten onder.

    Interview