Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Televisie moet voor internet uitwijken

    In heel Europa komt vanaf 1 januari 2020 een nieuwe indeling van het frequentiespectrum rond de 700MHz dat voor diensten via de ether wordt gebruikt. Dit heeft onder meer gevolgen voor digitale ethertelevisie.
    Peter de Koning
    17 april 2018
    comments 1
    Televisie moet voor internet uitwijken

    Het 700MHz frequentiespectrum loopt van 694 tot 790MHz. Op dit moment wordt deze frequentieband voor televisie en draadloze microfoons gebruikt. Daar komt vanaf 1 januari 2020 verandering in. Dan wordt namelijk een nieuwe bestemmingswijziging doorgevoerd. Televisie moet dan voor mobiele communicatiediensten – zoals internet – wijken. Voor digitale ethertelevisie betekent de bestemmingswijziging dat aanbieders in Europa frequentiewijzigingen moeten doorvoeren.

     

    Digitenne

    Dat geldt in Nederland ook voor Digitenne van KPN. Dit is mede de reden dat KPN vóór 2020 dient over te schakelen naar DVB-T2. De overheid heeft dit als bindende voorwaarde aan de verlenging van uitzendvergunningen voor Digitenne gesteld. KPN heeft deze uitzendvergunningen mede door de hoge investeringen in de nieuwe uitzendnorm voor nul euro voor de periode tot 2030 gekregen. Met DVB-T2 wordt bandbreedte bespaard. KPN kan hierdoor met minder frequenties Digitenne toch met een betere beeldkwaliteit aan klanten leveren. KPN heeft aangekondigd dat het vanaf april 2019 geheel overstapt naar DVB-T2 in combinatie met videocodec HEVC (H.265) en het huidige zenderaanbod – mits beschikbaar – in HD-kwaliteit gaat aanbieden.

     

    Ziggo

    De bestemmingswijziging heeft indirect ook gevolgen voor Nederlandse kabelbedrijven zoals Ziggo en Delta. De in de toekomst voor mobiele communicatiediensten gebruikte frequenties in de 700MHz frequentieband worden door kabelbedrijven ook voor het aanbieden van diensten via eigen gesloten kabelnetwerken gebruikt. Als klanten minder goed afgeschermde kabels en aansluitingen gebruiken, kan dit tot verstoring van geleverde diensten leiden. De kans op storing bij mobiele communicatiediensten is groter dan bij digitale televisie. Dit komt bijvoorbeeld door gebruik van smartphones.

    etherfrequentieEuropaEUtvtelevisiemobielDVB-TDVB-T2DigitenneinternetcommunicatiestoringkabelZiggoDeltaCaiwaySKV

    Reacties

  1. TV-TIP Project Rembrandt

    Project Rembrandt
    NPO 1 om 20:55 uur
    De laatste vier kandidaten maken zich op voor de grote finale van Project Rembrandt. De apotheose bestaat uit twee delen. Om te beginnen moeten de deelnemers binnen 24 uur een meesterwerk van Rembrandt zelf namaken. Nadat er één schilder af is gevallen, begint de échte finale-opdracht: de finalisten krijgen drie maanden de tijd om een eigen meesterwerk te produceren. Wie mag uiteindelijk zijn eigen schilderijen exposeren in het Rijksmuseum?

    TV-TIP MAX Muziekspecial: Wim Sonneveld

    MAX Muziekspecial: Wim Sonneveld
    NPO 1 om 21:53 uur
    Wim Sonneveld verrijkte de Nederlandse muziek met klassiekers als Het Dorp, Margootje en Aan de Amsterdamse grachten. De cabaretier had in de jaren 70 plannen om zijn hits met een groot orkest uit te voeren, maar overleed voordat hij de kans kreeg. 50 jaar na zijn overlijden is het alsnog zo ver. Richard Groenendijk, Waylon en Fay Claassen spelen de grootste hits van Wim samen met het Metropole Orkest.

    Interview