Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Ziggo verbetert beeldkwaliteit HD

    Ziggo heeft recentelijk de bandbreedte verhoogd die wordt toegekend aan HD-zenders. Dit geldt bij de belangrijkste HD-zenders in het zenderaanbod. Hogere bandbreedte heeft een betere beeldkwaliteit tot gevolg.
    Jorrit van Broekhoven, Peter de Koning
    3 juni 2018
    comments 4
    Ziggo verbetert beeldkwaliteit HD

    Ziggo heeft in de achterliggende periode de bandbreedte van zenders als Discovery HD, FOX HD en National Geographic HD naar ongeveer 11Mbit/s verhoogd. Ook is het kabelbedrijf bij deze zenders gestopt met gebruik van VBR. Dit is een techniek waarbij door de multiplex aan de hand van uitgezonden beelden wordt berekend hoeveel bandbreedte aan een bepaalde zender wordt toegekend. Als de zender minder bewegende beelden toont, wordt de bandbreedte minder. Als er snelle beeldwisselingen zijn, bijvoorbeeld bij sportuitzendingen, dan wordt juist meer bandbreedte gebruikt. Door VBR liep de gemiddeld gebruikte bandbreedte per zender naar tussen de 6 en 8Mbit/s terug.

     

    Meer zenders

    Als een zender minder bandbreedte gebruikt dan kan een kabelbedrijf als Ziggo meer zenders op een bepaalde frequentie uitzenden. VBR wordt niet alleen bij kabelbedrijven gebruikt. Ook de Nederlandse satelliettelevisie-aanbieders Canal Digitaal en Joyne gebruiken deze techniek. Ziggo geeft op dit moment de twintig belangrijkste zenders in HD  met een bandbreedte van tussen de 10 en 12Mbit/s door. Het kabelbedrijf kan dit doen omdat vorig jaar de overstap van MPEG2 naar MPEG4 gemaakt werd. Concurrent KPN geeft alleen de tien belangrijkste zenders aan klanten met een glasvezelverbinding met een hogere bandbreedte en dus betere beeldkwaliteit door.

    ZiggobeeldkwaliteitVodafoneZiggoHDbandbreedte

    Reacties

  1. TV-TIP In de Ban van Goed en Fout

    In de Ban van Goed en Fout
    NPO 2 om 22:37 uur
    De Tweede Wereldoorlog zorgde voor onvoorstelbaar leed, en de lijn tussen ‘goed’ en ‘fout’ liep soms dwars door families heen. De opa van schrijver Onno Blom zat in het verzet terwijl de rest van zijn familie fanatiek NSB’er was. Onno onderzoekt de verhoudingen binnen zijn familie, en de verzetsgeschiedenis van zijn opa. Ook bezoekt hij kamp Westerbork met zijn oudtantes, die inmiddels rond de 100 jaar oud zijn. Hoe kijken zij als oud-NSB’ers naar de Tweede Wereldoorlog. Wat weten ze nog uit die tijd, en hebben ze ooit spijt gehad van de keuzes die ze hebben gemaakt?

    Interview